Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A kertészkedés jótékony hatásai az egészségre

default user icon
MME
A tavasz és a jó idő beköszöntével egyre többet vágyunk a szabadba. A családi házban élők alig várják már, hogy a kertben ültethessenek, a társasházban lakók pedig azt tervezik, hogy milyen virágokkal, fűszernövényekkel ültessék be a balkont. A kertészkedés mindenki számára olyan program, amely a testnek és a léleknek is jót tesz.

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet - tartja a mondás. A virágok az ember életében mindig is fontos szerepet töltöttek be, gondoljunk csak arra, hogy milyen sok családi ünnepre, alkalomra leptük meg szeretteinket virággal, vagy milyen sokszor varázsolunk otthonunkba is kellemes hangulatot dísznövénnyel, vagy egy csokor tulipánnal, vagy rózsával. 

Meríts erőt a növényekből!

A virágok, és a növények jó hatással vannak lelkiállapotunkra és még inkább feldobhatjuk a hangulatunkat, ha mi magunk termesztjük a növényeket. A kerti munka ugyanis legalább annyira visszaadja az alkotás örömét, mint például a barkácsolás, vagy a festés. A kertészkedés nagyon jó hatással van lelkiállapotunkra. Kiváló módszer stresszcsökkentésre az, ha órákat eltöltünk a kertben növények ültetésével, gondozásával. Javul a közérzetünk, a hangulatunk, csökken a depresszióra való hajlam.

A családosoknak kiváló közös program is lehet, hiszen a gyerekeket be lehet vonni a palántaültetésbe, a viráglocsolásba. A palántanevelés például a digitális térben eltöltött idővel szemben kézzel fogható, megtapasztalható élményt nyújt a kicsik számára is. Nem beszélve arról, hogy lehet a gyerekek nagyobb kedvvel megeszik azt a zöldséget, gyümölcsöt, amelyet ők "termeltek".

Persze nemcsak a lelkünkre, hanem a testünkre is jó hatással van a kertészkedés. Egy egyszerű 1 órás kertészkedéssel például 330 kalóriát égethetünk el. Ha három-négy órán keresztül dolgozzunk a kertünkben, akkor annyi kalóriát égethethetünk el, mint egy egy órás edzőtermi edzéssel.

Az otthoni növény és zöldség termesztésnek óriási előnye még, hogy a magunk konyhakertjében gondozott terményeinket mi ismerjük, tudjuk, hogy a termés garantáltan vegyszer- és permetmentes lehet.

A mostani koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet nem kedvez a dísznövény termesztőknek sem. Sok boltot be kellett zárni, vagy a korlátozott nyitvatartás miatt kevesebben tudnak vásárolni palántákat.

A termesztők már többféle praktikus megoldást találtak ki a termékeik szabadtéri értékesítésére. Működnek a közösségi oldalak, és készülnek megszólító kampányok. Azok a termesztők is elkezdtek online értékesítéssel foglalkozni, akik eddig nem tették. Mindezek mellett a szakmaközi szervezet felkereste a helyi piacok üzemeltetőit is, akik nyitott piackapukkal várják a termelőket, így egyre több piacon találkozhatnak majd a vásárlók a színpompás virágokkal, egészséges palántákkal. Most mindenkinek több ideje van a kertészkedésre, ami még az egészségre is jó hatással van.

Tématámogatás. Készült az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. támogatásával.
További részleteket itt találsz. 

Látogass el az AMC Facebook oldalára is, ahol hasznos információkat találsz!

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss