Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A kelt tészták királynője: az aranygaluska

default user icon
SB
Ha a hétvégi ebéd keretében egy gulyás vagy - mondjuk - tárkonyos csirkeraguleves után megeszünk egy adag aranygaluskát, biztos, hogy nem maradunk éhesek. Nem bonyolult, csak neki kell veselkedni.

Máig emlékszem a nagymamám konyhájában terjengő élesztős tészta illatra, mely megelőzte a szépséges aranygaluskák felbukkanását. A Nagyi közben Dédi lett, de az aranygaluska továbbra is nagy kedvenc, és az elkészítése sem akkora hókuszpókusz, mint gondoltam.

Élesztős tészták

Élesztős tésztából készülnek a kuglófok, fánkok, bukták is, így talán érdemes néhány szót szólni általánosságban az élesztős tésztákről. Elkészítésük nem igényel cukrász végzettséget. Általában az élesztőt langyos, esetleg cukros tejben vagy vízben kell felfuttatni. Ez azt jelenti, hogy az élesztőt a langyos folyadékba morzsoljuk, jól elkeverjük, és várunk, hogy felhabozzon. Ha ez kb. 15 perc alatt sem történik meg, elképzelhető, hogy az élesztő már nem jó, ilyen esetekre érdemes otthon szárított élesztőt tartani, és újra nekifutni a műveletnek.

Tippünk még, hogy a tésztához valókat érdemes néhány órával a sütés kezdete előtt kivenni a hűtőből, vagy esetleg kicsit előmelegíteni a lisztet.

Az aranygaluska

Aki ismer a világból aranygaluskához hasonló fogást, kérjük, írja meg nekünk, mi nem leltük nyomát, ezért tiszteletbeli hungarikumnak nyilvánítottuk.

Az aranygaluska elkészítése jó kétórás munka, de ne ijedjünk meg, nem kell két órát dagasztani, gyúrni. A gyakorlati munka kb. fél óra, a tészta kétszer fél órát kel és fél órát sül.

Lehet mákos változatot készíteni, nevezzük mondjuk ezüst galuskának, és vannak, akik a diósat lekvárral és/vagy mazsolával bolondítják meg. A diós szórás helyett használhatunk mandulát vagy mogyorót is.

A tetejére borsodó vagy vaníliasodó jár, de vannak csokifüggők, akik csokimártással eszik. Baracklekvárral is finom.

Hozzávalók (4 nagy vagy 6 kisebb adag lesz belőle)

A tésztához:
25 dkg liszt
2 evőkanál porcukor
2 evőkanál vaj (2,5 dkg)
2 dkg élesztő (egy kocka kisebb fele)
csipet só
1 egész tojás
2 dl tej
1 citrom reszelt héja

A szóráshoz, kenéshez:
10 dkg darált dió
5 dkg (kb. 3 evőkanál) kristálycukor
10 dkg olvasztott vaj

A vaníliasodóhoz:
8 dl tej
1 csomag bourbon vaníliás cukor vagy egy rúd vanília belseje
4 tojás sárgája
2 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
kevés rum

Elkészítés: A hozzávalókat jó előre vegyük elő, hogy szobahőmérsékletűek legyenek. A lisztet mérjük ki egy nagy tálba, majd sózzuk meg. Üssünk rá egy tojást, dobjuk rá a puha vajat, adjuk hozzá a langyos tejet, a porcukrot, reszeljük rá a citrom héját, morzsoljuk rá az élesztőt. Keverjük össze a tésztát kézzel vagy a robotgép dagasztó fejével. A tésztát hagyjuk 30 percet pihenni meleg helyen.

Közben vajazzunk és lisztezzünk egy tortaformát vagy kerek jénait. A maradék vajat olvasszuk meg, a diót daráljuk és keverjük össze a cukorral. A sütőt kapcsoljuk be.

A megkelt tésztát nyújtsuk lisztezett deszkán 2 cm vastagra és pohárral vagy pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. Ha ragad, lisztezzünk. A kiszaggatott galuskákat tegyük a tortaformába és egy ecset segítségével kenjük meg olvasztott vajjal és szórjuk meg a cukros dióval. Újabb réteg tészta következik, majd újra vaj és cukros dió. Ha mindent felhasználtunk, süssük 170 fokon (gázon hármas fokozat) 35 percig.

Mialatt sül, készítsük el a sodót. Tegyünk fel melegedni a tejből 7 decit, melybe egy vaníliarúd belsejét kikapartuk vagy Bourbon vaníliás cukorral ízesítettük.

Egy másik tálban keverjük össze a cukrot és a lisztet. Adjuk hozzá a maradék 1 deci a tejet és 4 tojássárgáját.Keverjük simára habverővel. Ha átmelegedett a tej, lassan öntsük a lisztes, tojásos keverékhez. Keverjük egyneművé, öntsük vissza a tejes lábosba, és melegítsük közepes lángon addig, míg szép sima és megfelelő sűrű lesz.

A tojásfehérjéket ne dobjuk ki! Tegyük a mélyhűtőbe, és csináljunk inkább belőlük pavlovát vagy habcsókot karácsonyra.

Tálaljuk a galuskákat a sodóval.

Ezek is érdekelhetnek

Friss