Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A 3 legjobb görög egytálétel: muszaka, pastitsió és pita

Előszeretettel válogatunk a mediterrán népek fogásai közül. A görög konyha könnyen elkészíthető, jellegzetes egytálételeivel változatosságot és még több napfény csempészhetünk az életünkbe.
Muszaka

A legismertebb görög csőben sült fogás a muszaka. A padlizsánnal, paradicsommal, krumplival, hagymával, darált hússal készített ételnek rengeteg változata ismert. A rakott padlizsánt kedvünk szerint formálhatjuk, attól függően, hogy mit szeret a család és mi található a kamrában. A muszakában jó helyen van a cukkini, a gomba, a patisszon, a tök, de akár sárga- vagy fehérrépát is tehetünk bele. A rakott padlizsán egyik titka, hogy akkor lesz igazán finom a kész étel, ha a padlizsánrétegeket az összeállítás előtt kicsit külön – serpenyőben vagy sütőbe téve - is lesütjük. A muszakát készíthetjük vegán vagy vega módon is, ebben az esetben a hús, illetve a szaftosságért felelős besamel kerül kiváltásra.

A hússal készített rakottasnál bármilyen alapanyagból dolgozhatunk, nem feltétlen kell darált bárányhússal készíteni az ételünket, jó választás lehet a csirke-, sertés- vagy marhahús is.

Pastitsió

A pastitsió, azaz a görög rakott tészta egyszerű és ízletes fogás. Gyerekkorunk kedvelt tésztájából, makaróniból készül és minden olyan alapanyagot tartalmaz, ami biztosan a gyerekek kedvencévé teszi. A pastitsióban a paradicsomos ragu találkozik a makarónival, majd egy közös edényben, kisebb sajttakaró alatt össze is sütjük őket. Ezt a találkozót kiegészíti a – muszakánál már megismert – besamel, illetve néhány olyan fűszer, ami megadja az étel végleges arculatát és fölül emeli a paradicsomos tészta státuszon. Ilyen a menta, a fahéj és a szegfűbors.

A pastitsiónak is számos változata létezik, jól variálható, kedvünk szerint ízesíthető a mártás, alakítható vagy elhagyható a hús, módosítható a besamel, de a vastag makaróniból ne engedjünk, attól válik igazán emblematikussá ez a fogás.

Pita

A görögök kedvelik a filo tésztát, ami leginkább a mi rétestésztánkhoz hasonlít, bár annál valamivel vékonyabb. Ebből a tésztából készítik a különféle pitáikat, amelyeket sajttal, spenóttal, hússal, vagy épp spenótos sajttal töltenek. A morzsáló, forró tölteléket rejtő pita a burekek családjába tartozik, legismertebb változata a tyropita és a spanakopita. A tyropita főleg fetasajttal töltött, míg a spanakopitában nagyobb mennyiségű zsenge spenót is található. A pita titka a tészta ropogósságában rejlik, ami egyrészt adódik a tésztából, másrészt a görögök – a réteshez hasonlóan – gondosan lekennek minden egyes réteget valamilyen zsiradékkal (vajjal vagy olajjal).


 A házi pita készítéséhez tökéletesen megteszi a nálunk kapható bolti réteslap is. Ezt az ételt azonban nem csak egyben sütve készíthetjük, hanem a tölteléket kis adagokban is becsomagolhatjuk egy-egy réteslapba. Az így készített pitéket nem a sütőben sütjük készre, hanem kevés zsiradékot hevítünk, s abban sülnek az apró piták.

Ezek is érdekelhetnek

Friss