Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A kedvenc, a kellemes, a különleges: egyszóval a koriander

default user icon
SB
Cigánypetrezselyemnek és zergefűnek is hívják ezt a csodát, egyre többször (bár nem elégszer) találhatunk rá hazai üzletekben is. Néha piacon is fellelhető, friss fűszereket áruló néniknél is rábukkanhatunk. Ha véletlenül találtok, feltétlenül vegyetek, hogy mi készül belőle, utána is kitalálhatjátok, de vannak tippjeink.
Névváltozatok korianderre

Hívják koriandromnak, zergefűnek, beléndfűnek, kínai, arab, mexikói petrezselyemnek, poloskaköménynek is. A cigánypetrezselyem elnevezés is elterjedt. Latin neve Coriandrum sativum. Amerikában cilantro néven fut. A név a kori(ann)on poloska szóból származik, utálói poloskaszagúnak vélik a leveleit.

Mi a koriander?

Valószínűleg a Földközi-tenger vidékéről származó fűszer, ősidők óta használják. Az első ismert fűszernövények egyike. Már a Bibliában és a mintegy 5000 éves Ebers papíruszon is említik. Európában a 16. századtól termesztik.
Minden része ehető. A gyökerét főleg a thai konyha használja. A koriander szárított termése - amit magnak nevezünk - egészben és őrölt formában is használt. A friss levelet főleg Dél-Ázsiában, Kínában és Mexikóban használják, de Európában is egyre terjed, hála a multikulti gasztronómia begyűrűzésének.

Koriandermag

A mag illóolajat, fehérjét, cukrot, C-vitamint tartartalmaz. Ha megpirítjuk, előjön édeskés narancsos aromája. Általában sültekhez, húsok és sonkák pácolásához, káposzták ízesítéséhez, kenyérfélékhez használjuk. Megjelenik az uborka és paprika eltevésénél is. Süteményeket és likőröket is ízesítenek vele. A belgák a sörfőzéshez is használják. A cukrozott koriandermaggal az ánizst is szokták helyettesíteni.

A zöld koriander

Európában csupán néhány tradicionális portugál ételben találjuk meg, de mivel egyre több ázsiai ételt fogyasztunk, már hazánkban is egyre gyakrabban kapható. Általában az ételkészítés utolsó fázisában adjuk az ételhez, hiszen aromája gyorsan kioldódik. Levele valóban hasonlít a petrezselyemhez, de aromája jellegzetes, össze nem téveszthető. Az ázsiai, dél-amerikai, távol-keleti konyha alapvető fűszere, ott olyan, mint nálunk a zöldpetrezselyem. Levesekbe, salátákba, köretekbe, mártogatósokhoz használják. Nagyon sok olyan étel van, ami jó, de egy csipet friss koriandertől átlényegül, új életre kel.

Gyógyító koriander

Pilnius szerint párna alá téve elűzi a fejfájást és lázat. Vértisztító. Ó-Egyiptomban szerelmi serkentőként használták, a görögök és rómaiak a bort ízesítették vele, a kínaiak a halhatatlanság fűszerének tartották. Fogamzás elősegítésére is használatos volt.
Tény, hogy illóolajainak köszönhetően szélhajtó hatású, segít, ha telítettségérzésünk van, vagy fel vagyunk puffadva. Megszünteti a gyomorgörcsöt, segíti az emésztést. Alkalmazzák köszvénynél, reumánál, fájó izületeknél. Növeli az energiaszintet. Elmulasztja a feszültséget és szorongást. Kismamák ne használjanak a korianderolajat.

Koriander tea: 1,5 dl vízzel forrázzunk le két teáskanál koriander magot. Negyedóra állás után szűrjük le, és igyuk meg melegen.

Kedvenc korianderes étkeink

Kínai csípős-savanyú leves
Hozzávalók:
75 dkg sovány sertéshús
25 dkg üvegtészta
30 dkg friss babcsíra
2 kis tojás
1 kávéskanál szezámolaj
1 l tyúkhúsleves
2 kávéskanál cukor
3 evőkanál borecet
1/2 kávéskanál őrölt fehér bors
2 evőkanál sötét szójaszósz
1 evőkanál kukoricaliszt
1 dl víz
1 evőkanál finomra vágott újhagyma
2 evőkanál finomra vágott friss koriander
1 evőkanál szezámolaj
1 evőkanál chiliolaj
Elkészítés: A húst vékony szeletekre vágjuk. Fazékban kevés vizet forralunk, 2 percig elősütjük benne a húst, leszárítjuk szalvétával, félretesszük. A babcsírát 20 percig meleg vízben áztatjuk, majd eltávolítjuk a tövét, s a csírát megszárítva egész vékony szeletekre vágjuk. Az üvegtésztát 5 percre beáztatjuk, megszárítjuk, 12 cm-es darabokra vágjuk, félretesszük. A tojásokat kis edényben 1 kávéskanál szezámolajjal felverjük. Öblös fazékban felforraljuk a húslevest, hozzáadjuk a hússzeleteket, az üvegtésztát, a babcsírát, az ecetet, a fehér borsot és a szójaszószt. 3 percig forraljuk, akkor besűrítjük a vízzel elkevert kukoricaliszttel. Még 2 percig pároljuk, belecsurgatjuk a felvert tojást, és villával vagy pálcikával összetörjük. Hozzáadjuk az újhagymát, a koriandert, a szezámolajat és a chiliolajat, forrón tálaljuk

Chilis-húsos pogácsák
Hozzávalók:
4 közepes nagyságú (60-70 dkg) burgonya
1 hegyes zöldpaprika (chilipaprika)

őrölt bors
A töltelékhez:
25 dkg darált marhahús
1 hegyes zöldpaprika (chilipaprika)
1 gerezd fokhagyma
1 közepes fej hagyma
1 kávéskanál őrölt kurkuma
1 teáskanál őrölt kömény
1 evőkanál apróra vágott friss koriander
1 evőkanál citromlé
1 tojás
2 evőkanál olaj
10 dkg zsemlemorzsa
liszt

olaj

Elkészítés: A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, áttörjük, sóval, borssal ízesítjük, elkeverjük az egyik apróra vágott csípős hegyes paprikával. A felhevített olajban, folytonosan kevergetve, hogy ne tapadjon össze, a darált sovány marhahúst megpirítjuk. Már az elején hozzáadhatjuk a szétnyomott fokhagymát, az apróra vágott másik csípős hegyes paprikát, a kurkumát és a köményt, s addig pirítjuk, míg a leve teljesen elfő. Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, a koriandert és a citromlét, és még öt percig pároljuk. Belisztezzük a tenyerünket, két evőkanál áttört burgonyát teszünk rá, kicsit ellapítjuk, a közepére egy csapott evőkanál húst helyezünk, arra egy kevés burgonyát teszünk, az egészet pogácsa alakúra formázzuk, majd felvert tojásban és morzsában megforgatjuk, és bő, forró olajban aranybarnára kisütjük.

Citromos-korianderes tepsiben sült krumpli
Hozzávalók:
1 kg krumpli
6 evőkanál olívaolaj

bors
friss koriander levél
citromlé
Elkészítés: A krumplit meghámozzuk, mossuk és felkockázzuk. 10 percig lobogó vízben főzzük. Átrakjuk egy tepsibe, meglocsoljuk olívaolajjal, sóval és borssal fűszerezzük, majd fél órát sütjük a legmagasabb fokozaton. Ha már szép piros, kivesszük, meglocsoljuk citromlével és megszórjuk friss koriander levéllel.

Bulgur friss zöldségekkel és korianderrel
Hozzávalók:
2 evőkanál olívaolaj
2 fej vöröshagyma
1 bögre bulgur
2 bögre húslé
friss zöldségek: újhagyma, póréhagyma, pritaminpaprika, TV paprika, paradicsom (vagy amit éppen otthon találunk, minél többszínű, annál szebb)
friss koriander
Elkészítés: 2 fej vöröshagymát olívaolajon megpárolunk, rátesszük a bulgurt, és felöntjük húslével, megfőzzük. Rászórjuk az összevágott friss zöldségeket, és friss korianderrel tálaljuk.

További korianderes receptek a Mindmegettén >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss