Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A kávéfőzés művészete, avagy ezt kell tudnod a tökéletes feketéről

default user icon
MME
Rövid vagy hosszú változatban, tejjel vagy nélküle – ennél jóval több variációból választhatnak a fekete szerelmesei.

Olasz módra

Az eszpresszó finomra őrölt, sötét pörkölésű babkávéból készült, 25-30 ml-nyi krémesre, sűrűre főzött ital. Ennél még rövidebb az ún. ristretto, amely mindössze 20 ml, a kávé esszenciája. Ha az előbbieket túl erősnek találod, akkor válassz americanót, amelyhez az eszpresszót forró vízzel öntik fel. Ezzel szemben a lungo eleve kétszeres mennyiségű, kb. 50 ml vízzel készül.

A választék a tejes változatokból is széles. A kapucsínó egy adag eszpresszó, habosított tej és tejhab egyenlő arányú elegye. A machiatto alapja szintén egy eszpresszó, amelyre egy foltnyi tejhab kerül. A latte machiattóhoz általában egy magas falú üvegpohárba töltik a felhabosított tejet, amibe lassan, kanál segítségével csorgatják bele az eszpresszót, így látványos rétegek alakulnak ki. A caffé latte pedig 1/3 rész eszpresszóból és 2/3 rész gőzölt tejből áll, vastag tejhabbal a tetején.

A szomszédoknál így szokás

Az ottani feketék alapja a közepesen pörkölt, vagyis bécsi babkávéból készült ital. A melange kávé és tej fele-fele arányú keveréke, a tetején tejhabbal, leginkább a kapucsínóra hasonlít. A kapucínerhez pedig a bécsi jellegű kávét tejszínhabbal rakják meg, és kakaóport vagy csokiforgácsot szórnak a tetejére.

Török hagyomány

A finomra darált kávét egy hosszú nyelű rézedényben cukorral – esetleg kardamommal – főzik, de még forrás előtt leveszik a tűzről. Ezt egyszer-kétszer megismétlik, majd a kávét a zaccal együtt csészékbe öntik, és tej nélkül fogyasztják.

 

Ír kávé whiskey-vel

Ehhez az italkülönlegességhez hőálló, talpas-füles üvegpohárra van szükség. Elsőként 4 cl ír whiskey és 2-3 tk barna cukor kerül bele, amit meggyújtva karamellizálnak. Ezután felengedik kávéval, majd felhabosított, de még csurgatható tejszínnel, amit az ital felszínén tartott kanálra öntenek.

 

KI NE DOBD! 7+9 TIPP A ZACC ÉS A TEFILTER ÚJRAHASZNOSÍTÁSÁHOZ! 

SÜTITITKOK ORSITÓL: KÁVÉKRÉMMEL TÖLTVE CHOUX, A FRANCIA ÍZBOMBA 

ILYEN GYAKRAN TISZTÍTSD MEG A KÁVÉFŐZŐT! 

Ezek is érdekelhetnek

Friss