Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Frappé, freddo, jeges kávé: tippek a nyári kávézáshoz!

1
Ráönthetjük jégkockákra a megszokott eszpresszónkat, készíthetjük a vaníliafagyit kávéval, de az igazán kísérletező kedvűek áztathatják az őrölt kávét hideg vízben is. A kávé és a jég régi jó barátok!

Manapság mindent, amit hidegen szoktunk meg (lehet Mojito vagy limonádé) el lehet készíteni forró változatban is. Ilyen a jegeskávé is, ami pont annyiféle lehet, ahány kávézó van az országban. Az otthoni elkészítés sem ördöngösség.

A kávé, ha hideg

A jegeskávé alapja lehet kihűtött vagy jégkockára öntött forró kávé. A kávét hideg vízben is ki lehet áztatni, ez jóval tovább tart, mint a forró vizes elkészítés. A hideg vizes kiáztatáshoz jó szolgálatot tehet a French Press, más néven dugattyús kávéfőző, mely itthon is egyre több helyen kapható.

Nagy kedvenc az egy marék jégkockából, egy cukorral elkevert eszpresszóból, fél pohárnyi hideg vízzel botmixerrel vagy turmixgépben készített jegeskávé is, mely inkább már a granita kategóriába sorolandó. A granita az olaszok kedvelt finomsága: jégkása féleség, amit rengeteg ízben készítenek. Érdemes még forrón elkeverni a cukrot a kávéban, így nem lesz gond a cukor felolvadásával.

A görög frappé

Az athéni olimpia idején terjedt el Európában az istant kávéból, cukorból, vízből, csipet tejporból és természetesen jégkockából mixelt frappé, melynek tetején gusztusos kávéhab található. Egy görög nyaralás alkalmával kipróbálható finom likőrökkel, kakaóval, de akár vaníliafagyival is, bár ez viszonylag ritka a frappé hazájában.

Az olasz freddók

Az olaszok egyszerűen espresso freddo-nak (freddo=hideg) vagy cappuccino freddonak hívják a hideg kávéikat, melyeket frissen főzött kávéból jégkockákkal ráznak fel.

A vaníliafagyis jegeskávé

Sok helyen találkozhatunk olyan jegeskávéval, melynek inkább a vaníliafagyi kávéöntettel nevet kellene adni, hiszen kávét csak nyomokban, fagyit viszont óriás mennyiségben tartalmaznak. Fagyiimádók otthon is könnyen elkészíthetik ezt a finomságot. Egy eszpresszót keverjenek el hosszú pohárban cukorral, tegyenek rá egy-két gombóc vaníliafagyit, nyomjanak a tetejére egy nagy adag tejszínhabot (persze friss tejszínből készültet), és már indulhat is a nyalakodás.

Különlegességek

Ha igazán különlegeset szeretnénk alkotni, ki lehet próbálni a kávés jégkockát, amit nagyon hosszúra felengedett kávéból készítünk. A tej, tejszínhab és fagyi nélküli eszpresszóra tegyünk hosszúkávéból fagyasztott jégkockát és egy csipet lime levet, így különleges itallal kápráztathatjuk el vendégeinket.

Egy profi barista a jegeskávéról >>>
 
Görög jegeskávé

Hozzávalók:
1 teáskanál instant kávé
1-2 teáskanál cukor
kevés tej
víz
jég

Elkészítés: Az instant kávét magas pohárba tesszük, ízlés szerint a cukorral édesítjük.
Hozzáöntünk egy kevés vizet, majd felhabosítjuk. Jégkockát és esetleg még vizet teszünk hozzá, kevés tejjel is lehet ízesíteni.

A fagylalt >>>
Házi fagylaltozó >>>
Sorbet és granita >>>
A parfé >>>
  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

szigligeticili
a vaníliafagyis verzióban óvatosan a cukorral, ui. maga a fagyi is édes!