Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A karácsonyfa és a szaloncukor meglepő története

default user icon
MME
Csillogó papír rojtos véggel – a szaloncukor az ünnepek jellegzetes finomsága, és a miénk. Igazi hungarikum, amit hazánkban gyártottak először. Szemezgessen velünk a szaloncukor történetének érdekességeiből.

Fa a szaloncukorhoz

Magyarországon az első karácsonyfát, más néven életfát 1824-ben állította fel egy magyar grófnő, az ő hatására kezdett el terjedni ez a szokás, először csak nemesi körökben. Kezdetben gyümölcsökkel, mézes süteményekkel és papírképekkel dekorálták a fenyőfát. A szaloncukor-készítés és vele együtt a karácsonyfa-díszítés csak évtizedekkel később, csupán az 1800-as évek végétől terjedt el hazánkban.

A salonzuckerl

A szaloncukor ősének a fondant-cukrot tartják, amit a franciák kezdtek készíteni a 14. században, ám mivel német cukormívesek révén került Magyarországra, ezért szaloncukor szavunk a német Salonzuckerl szóból származik: a háziasszonyok cukorkákat és csokigolyókat csomagoltak selyempapírba. A magyar cukrászok persze hamar átvették tőlük ezt a szerepet, és egyenként csomagolt „szaloncréme-bonbonokat” kínáltak vásárlóiknak.

A minőségi szaloncukor

Ma már egyre nagyobb a kereslet a minőségi termékek iránt: aki eddig bevonót használt, az tejcsokira vált, aki tejcsokit, az pedig igyekszik minél magasabb kakaótartalmú terméket választani. Noha már sütis, likőrös, vajkaramellás, kókuszos szaloncukor is kapható, még mindig a zselés szaloncukor, azon belül is a gyümölcsös, az almás és a citromos ízesítésűek a legkedveltebbek.

Lehet egészségesen is!

Évről évre egyre több vásárló keresi a diabetikus szaloncukrot, és nemcsak a cukorbetegségben szenvedők, hanem az egészségtudatos életmód kedvelői is. Ez a tendencia annak köszönhető, hogy a minőségi szaloncukroknál nincs ízbeli különbség a diabetikus és a cukros változat között.

PULYKA, KUKORICAPITE ÉS GARNÉLA - EZT ESZIK A VILÁGSZTÁROK KARÁCSONYKOR 

EHETŐ KARÁCSONYFADÍSZ, 6 POFONEGYSZERŰ TRÜKK 


szöveg: Fanny Konyha/ Novobáczky Nóra

Ezek is érdekelhetnek

Friss