Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A jó sajt titka, amiből öröm a főzés

default user icon
MME
Manapság újra egyre nagyobb igény vagy a minőségi tejtermékekre, sajtokra, túrókra, egyéb csemegékre. Szerencsére bőven vannak elszánt sajt mesterek, aki igazán megbízható minőségben képesek előállítani ezeket a termékeket. Segal Viktor séf és Sándor Tamás bükki sajt mester új könyve, a Sajtfogások pont ezért számít igazi csemegének.

Bár a séf és a sajt mester új könyvében jut szerep a házi vajnak, tejfölnek is, alapvetően a sajtok világába kalauzolja el az olvasókat. Hogy mégis miben segít? Bemutatja, hogy a jó tejből, jó sajt készül, és abból mennyire egyszerűen tud otthon bárki varázsolni egy jó vasárnapi ebédet vagy szendvicset reggel az iskolába.

Jó-jó, de mi kell ahhoz, hogy minőségi, jó tejünk legyen? Elsősorban jó legelő, egészséges fű, tiszta vízű forrás, tiszta, egészséges környezet. Hiszen, ha azok vagyunk, amit megeszünk, akkor ezt az alapoktól kell kezdeni. Amit az állat (juh, kecske, tehét, bika) megeszik, abból készítik el a tejet. Vagyis, ha az állat egészséges környezetben, egészséges legelőn lakmározik, akkor olyan lesz a tej és a sajt is: egészséges.

Elő lehet állítani olcsóbban is sajtot, mintha tejből tennénk azt, de azon túl, hogy az íze, az élvezeti értéke is magasabb a tejből készült sajtnak, vajnak és társaiknak, ráadásul még egészségesebb is. Ha pedig ezen túljutottunk, akkor elkezdhetjük felfedezni a sajtokban rejlő gasztronómiai különlegességeket is. Mert van élet a rántott sajton túl! Magyarországon volt sajt-gasztronómia, még a pásztorok is többféle ételt ismertek, mint manapság mi. Ki emlékszik már a zsendicére, az ordára? A Sajtfogások megmutatja, hogy a jó sajt egészséges, a jó sajtból jól lehet ételeket készíteni, sütni, főzni, de még desszertnek sem utolsó mondjuk egy kék penészes kecskesajt Egerből, amihez jó pohár aszút kínálunk. A könyvben megtalálható ételeket Michelin-csillagos séftől a lekváros, szörpös őstermelőigalkották meg. Az egyszerű sajttáltól, az étkezést kísérő desszertig mindenből vanbőven a Sajtfogásokban. 

 


Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss