Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A jó és a rossz szénhidrát - melyik, miben taláható?

default user icon
MME
A szervezetnek szüksége van a szénhidrátokra az agy- az idegrendszer, az izmok és máj működéséhez is. Azonban nem mindegy, milyen szénhidrátot és mennyit fogyasztasz.
Mik azok a szénhidrátok?

Cukrok: kocka, barna, kristály, répa, nád - de megtalálható a tejben, a gyümölcsökben a zöldségekben, a szörpben, üditőkben, energiaitalokban,

Összetett szénhidrátok: lisztek, pékáruk, rizskukorica, burgonyatészták, sütemények, kekszek

Rostok: gabonák, zöldségek, gyümölcsök

Mire használja szervezetünk őket?

Cukrok: energiaként, fenntartja a vércukorszintet. Az agyunknak 110-140 glükózra van szüksége, a többi zsírként raktározódik

Összetett szénhidrátok: A szervezet lebontja cukrokra. A glikémiás indextől függően emeli a vércukorszintet, a májnak és az izmoknak pedig 350 g glikogénra van szüksége

Rostok: Elsődleges feladatuk, hogy telítettség érzését adják, emellett jó hatással vannak a vércukorszintre, mert lassabban emelik meg azt, így később éhezel meg újra, továbbá segítik a bélműködést.

Teljes kiőrlésű és finomított

A teljes kiőrlésű liszt azt jelenti, hogy a magbél mellett a csírát és a maghéjat is megőrlik, így egy rostban és vitaminokban gazdag lisztet kapunk.

A teljes kiőrlésű gabonákból készült termékek amellett hogy sok hasznos élelmi rostot, vitamint és ásványi anyagot (E-vitamin, B-vitamin, kálium, kalcium, magnézium, foszfor) tartalmaznak, segítenek megelőzni a rák, a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulását is, csökkenti a koleszterin szintet és a vérnyomást. Segíthet az ún. irritábilis bél szindrómáben (IBS) szenvedőknek is. Ezen kívül elhízni is nehezebb tőle, mert már kevesebb mennyiségtől is jól lakhatsz.

Méregtelenítés gabonafélékkel

A tradicionális kínai medicina is elismeri a gabona erős méregtelenítő hatását. Egyél tehát gyakrabban biotermesztésű búzaféléket (bioboltból), amelyeknek szinte hiánytalan a tápanyagértékük, mert termesztésükkor mellőzik a vegyi eredetű műtrágyák alkalmazását.

Próbáld ki!

Mixerrel őrölj durvára 3 ek búzát! Ezt a kását öntsd fel kevés vízzel, és letakarva pihentesd egy éjszakán át! Ezután egy szűrőben csepegtesd le róla a fölösleges vizet, és minden nap a reggelihez egyél meg egy ilyen adaggal.

Ezek is érdekelhetnek

Friss