Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A házi a legfinomabb! 3 különleges lángos recept

A nyár és a strandolás elképzelhetetlen egy finom lángos nélkül, de a legjobb mindig az, amit otthon készít az ember. Mutatjuk a 3 kedvencünket!

Lángos alaprecept

Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dl tej, 3 tojás, 1 evőkanál só, 5 dkg élesztő, 1 mokkáskanál cukor, olaj a sütéshez

Kedvencünk: a lángos >>>

Elkészítése:

1. 1 dl tejben feloldjuk a cukrot, beletesszük az élesztőt és felfuttatjuk.

2. A többi tejet meglangyosítjuk, a felfutott élesztőt hozzáadjuk, fakanállal belekeverjük a 3 tojást. Elkeverjük a liszttel, jól kidolgozzuk, s hűtőbe téve kelesztjük.

3. Erősen ki fog dagadni, ezért még egyszer alaposan átdagasztjuk.

4. Olajos asztalra borítjuk, és késsel kis adagokat vágunk le, megformázzuk, és forró olajban kisütjük.

Apró krumplis lángos

Hozzávalók: 50 dkg burgonya, só, 1 tojás, 20 dkg finomliszt

A sütéshez: étolaj

A tetejére: 2 ek. porcukor, fél kisk. őrölt fahéj

Sajtos-tejfölös lángos >>>

Elkészítése:

1. A burgonyát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, majd annyi enyhén sós vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. Leszűrjük, villával összetörjük vagy krumplinyomón áttörjük. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl, azután a tojással és annyi liszttel, amennyit fölvesz (általában fele annyit, mint a krumpli) inkább kemény, mint lágy tésztát gyúrunk belőle.

2. Egy széles serpenyőben ujjnyi olajat felforrósítunk. A tésztából lisztezett tenyérrel pingponglabdányi gömböket szaggatunk, egyenként kb. ujjnyi vastag korongokká lapítjuk, majd az olajban oldalanként 2-3 perc alatt megsütjük. Konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük. Kb. 12 darab lesz belőle. Melegen, fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk.

3. Létezik sós változata is: ehhez a krumplit egy kicsit sósabb vízben főzzük meg, így a kis lángosok is sósabbak lesznek. Ételízesítős, fokhagymás tejföllel megkenve tálaljuk.

Káposztás-marhahúsos lángos

Hozzávalók a lángoshoz: 40 dkg finomliszt, 10 dkg rétesliszt, 25 dkg főtt, áttört burgonya, 3 tk cukor, 1 kk só, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, fél fej káposzta, 1 l étolaj

Hozzávalók a feltéthez: 25 dkg darált marhahús, kis fej vöröshagyma, só, fekete bors, 2 ek cukor, 1 dl tejföl

Kefíres lángos >>>

Elkészítése:

1. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk egy tk cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Langyos helyen 10 perc alatt felfuttatjuk. Egy tálban összekeverjük a liszteket a sóval és a burgonyával, majd hozzáadjuk az élesztős tejet is. Kézzel alaposan összegyúrjuk, és konyharuhával letakarva, 40-45 percig kelesztjük.

2. A káposztát lereszeljük. Kevés olajon karamellizáljuk a maradék cukrot, rátesszük a káposztát, és nagy lángon megpirítjuk. Megvárjuk, míg kihűl, majd belekeverjük a már megkelt lángostésztába.

3. Olajos kézzel teniszlabda nagyságú gombócokat csipkedünk ki a tésztából, és nyújtódeszkán 10 percig pihentetjük. Ezután a kis cipókat vékonyra nyújtjuk, és bő, forró olajban kisütjük.

4. A finomra vágott hagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a darált húst is. Ízesítjük sóval, fekete borssal, és időnként kevés vizet hozzáöntve legalább 30-40 percig főzzük.

5. A lángosokat kisütjük, tetejére ízlés szerint tejfölt és marhahúst teszünk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss