Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A haza bölcsének kedvence - A Deák-kuglóf története

default user icon
MME
A jó étvágyáról is közismert kiegyezést tető alá hozó Deák Ferenc, ritkán fogadott el ebédmeghívásokat. Kitalálod, hogy kinek nem mondott nemet?

Batthyány Lajos kormányának igazságügyi minisztere 1865-ben az Angol Királynő Szállodában írta meg híres húsvéti cikkét, amelynek alapján létrejött a kiegyezés a Habsburgokkal. Palkovics Ede, az Angol Királynő tulajdonosa Deák Ferenc étkezési szokásairól is beszámol a szállodájáról szóló, A kiegyezés szülőháza címmel 1898-ban megjelent könyvében. A már életében a haza bölcsének nevezett politikus reggelihez szívesen evett egy kis füstölt húst vagy szalonnát. Szép időben a szálloda udvarának teraszán kávézva vagy teázva olvasta el az újságokat, majd a parlamenti ülések után a szálloda éttermében költötte el kiadós ebédjét: nemritkán több adag rostélyost vagy beefsteaket.

Szerette a zalai ételeket, a disznótorost, a lecsós pulykamájat és a szálloda specialitását, a sült csirkét paradicsommal.

Ha úgy esett, megfogta a csirkecombot vagy libamellet, és ujjaival helyettesítette a villát.


Estéit is – noha vacsorázni nem szokott – az étteremben töltötte, barátai körében. Mértéket tartott az ivásban, és soha nem fogadott el ebédmeghívásokat. Egyszer tett kivételt, amikor 1869-ben Erzsébet királyné invitálta meg a budai várba. Ezen a lakomán csak a királyi pár volt jelen. Őt ültették az asztalfőre, és kedvenc fogásaival vendégelték meg, amelyeket a fáma szerint a királyné maga főzött… Az egykor a tiszteletére készített ételek közül ma is népszerű a Deákkuglóf és a mandulás-kávékrémes Deák-torta. 

A kuglóf receptjét, itt találod !

HABVERŐ A SÍRBAN - AZ ÓKORI EGYIPTOM ÉS A GASZTRONÓMIA >>> 

KENYÉRLEPÉNYBŐL ISTENI DESSZERT - A PALACSINTA TÖRTÉNETE >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss