Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A három szekszárdi muskétás

default user icon
MME
A szekszárdi borászok a 2010-es évek elején úgy vélték, hogy a borvidéken régóta jelen lévő, úgynevezett helyi fajtákra érdemes koncentrálniuk. Így három bortípust emeltek ki, és már évek óta a szekszárdi bikavér, a kékfrankos és a kadarka áll ennek a borvidéknek a középpontjában.

Kadarka

Eredetét tekintve balkáni, de már a 19. században Magyarországon a legelterjedtebb szőlőfajtaként említik. A filoxéravész és az ipari szőlőművelés hatásai következtében szinte teljesen eltűnt, majd a 90-es évektől újra egyre többen fordultak felé. Ma kb. 400 hektár kadarka van az országban, ennek közel negyede Szekszárdon.

Kényes fajta, érzékeny az időjárásra, a fagyra és a betegségekre, későn érik, így nehéz lavírozni a teljes érettség és az őszi esős időjárás káros hatásai között. Vékony héjú, ezért kevesebb benne a színanyag és a tannin is. Bora jellemzően halványabb színű és könnyedebb struktúrájú. A borkészítésnél a borászok arra törekednek, hogy a hordós jegyek ne nyomják el a fajta fűszeres, gyümölcsös karakterét, így vagy tartályban, vagy nagyobb méretű használt hordóban érlelik.

A kadarkák mellé remekül illenek a magyar konyha klasszikus, fűszerpaprikával készített fogásai, mint a halászlé, a harcsapaprikás és a csirkepörkölt, de a paradicsomos ételekhez is jól passzol.

Vida Bonsai Kadarka 2016

A Vida család birtokában van egy különleges ültetvény, ahol a tőkék már közel 100 évesek. A göcsörtös törzsű kadarkákat a pincészet egyik japán kereskedője hasonlította a bonsai fákhoz, így kapta a nevét az innen szüretelt bor. Illatában a piros bogyós gyümölcsök mellett borókát, köményt érezni, ez az izgalmas fűszeresség, ami a kadarka sajátja, a kortyban is megmarad. Egyszerre könnyed, ahogy a fajtától várjuk, de az öreg tőkék miatt komoly rétegzettséget és komplexitást is ad.

Kékfrankos

Származási területe a dalmát–magyar–osztrák részek, Ausztriában blaufränkisch, Horvátországban borgonja a neve. Az egyik legnépszerűbb fajta itthon, majdnem minden borvidékünkön megtalálhatjuk. Egyre kiemeltebb figyelem fordul felé, ahogy a klímaváltozás hatásai erősebben mutatkoznak.

Megbízható fajta, szinte minden évben nagy biztonsággal lehet belőle bort készíteni. Ellenáll a betegségeknek, vastag héja miatt az esőt is jól tűri, botritiszesedére nem hajlamos. Ugyan a mérsékelt évjáratokban adja a legjobb minőséget, de a forró években is megtartja savszerkezetét. Jól közvetíti a talaj- és a területi adottságokat. Szekszárdon a rozén és a silleren keresztül az egyszerűbb kékfrankosokon át a komoly, dűlőszelektált tételekig sokféle formában találkozhatunk vele. Palackozzák önállóan is, és házasításokban is szeretik használni a mértéktartó alkoholnak és az élénk savaknak köszönhetően.

Aromakészletének jellemző jegyei a meggy, a piros bogyós gyümölcsök, az ibolya és a fekete bors. Jól illik kacsa és egyéb vadszárnyasok, illetve bárány mellé, lendületes savai a zsírosabb ételeket is ellensúlyozzák.

Lajvér Szekszárdi Kékfrankos 2017

A 26 hektáros borászat teraszos ültetvényrendszert alakított ki a névadó Lajvér-patak felett. A különleges mikroklíma, az alsó és a felső részek közötti több fokos hőmérséklet-különbség, a talaj változatos víztartalma miatt mind a tizenkét szőlőfajtájuk otthon érzi magát, köztük a kékfrankos is. A bor közepesen mély rubinszínű, illatában és ízében a fajtajelleges piros bogyós, meggyes aromákat érezni. A savak vezetnek, a tannin kerek érzetű és jól integrált.

Szekszárdi bikavér

A bikavér nevet Szekszárd Garay Jánosnak köszönheti, aki a helyi óvörös bort nevezte így az 1846-ban megírt Szegszárdi bordal című versében.

A szekszárdi bikavér a kékfrankos és a kadarka nélkül nem lenne az, ami. A kékfrankos határozott, de elegáns savaival szilárd bázisa a házasításnak, míg a kadarka nem csak a helyi, borvidéki hagyományok miatt fontos, jellegzetes fűszeressége hozzájárul a bor egyediségéhez.

A szekszárdi bikavérek kínálata sokszínű, de az alapok megegyeznek. Legalább négy szőlőfajtából kell felépülnie, méghozzá úgy, hogy minimum 45% kékfrankos és 5% kadarka legyen benne, emellett használhatók még 50%-ban egyéb világ- és hazai fajták. Minden bikavért legalább egy évet hordóban kell érlelni, de fontos kritérium, hogy ne legyen domináns az ízében a barrique-os jegy.

Ha ételpárosításban gondolkodunk, akkor a fűszerpaprikás, tradicionális magyar fogások a bikavérrel is jól passzolnak, de akár vadhúsok, mangalica, vagy steak mellé is kerülhetnek az érleltebb, prémium tételek.

Heimann Bikavér 2016

A Heimann család komolyan veszi a „szekszárdi fajtákat”, és komolyan veszi a bikavért is, hiszen ezekben látják azt az egyediséget, amit érdemes megmutatni a világnak. A klasszikusnak számító bikavért is sikerült modernre hangolniuk, így bárhol és bármikor megállja a helyét. A piros és fekete bogyós gyümölcsök mellett a hozzá házasított sagrantino és kadarka ad neki izgalmas fűszerességet. Úgy komplex, hogy simán kitöltjük a második poharat is belőle.

3 KÉKFRANKOS, AMI JÓL ELLENSÚLYOZ EGY ZSÍROSABB VACSORÁT >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss

18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves