Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hogyan tároljuk? Miért sírunk tőle? Mindent a hagymáról!

Tudj meg többet a konyhák egyik leggyakoribb vendégéről, a hagymáról, amely amellett, hogy hasznos alapanyag, szuperegészséges is.
A népszerűségének titka

A hagyma, amellett, hogy nyersen, főve és sülve egyaránt számos étel alapanyaga, rendkívül egészséges is. Nem csoda, hogy a népi orvoslásban szintén fontos szerepet játszik: elsőrangú méregtelenítő, de a meghűléses betegségek kezelésére is alkalmas. Mivel rengeteg fajtája létezik, aromája, színe és formája szerint adhatod a különféle fogásokhoz.

Hagymás finomságok

Habár nyersen a legegészségesebb, másképpen is kényeztetheted vele az ízlelőbimbóidat. Ott van például a hagymalekvár, a rántott hagymakarika, a hagymás lepény, a pácolt vagy sült fokhagyma, a töltött lilahagyma, no meg a hagymaleves!

Sírás a vége

A kellemetlenségért a hagyma egyik vegyülete okolható. A zöldség felvágásakor a levegőbe kerülő anyag vízzel érintkezve – ez a szemben is megtalálható! – savvá alakul, és irritációt okoz.

Tipp: Aprítás előtt hűtsd be a gumót, így szeletelés közben lassabban engedi ki magából az említett vegyületet!

A kistestvér

Bár a néphit szerint a fokhagyma megvéd bennünket a vámpíroktól, inkább a gasztronómiában játszott szerepe miatt kedveljük.

Pácolt fokhagyma: Egy lábasban forralj fel fehérbor, ecet, víz, őrölt bors, kakukkfű és babérlevél keverékét. Tedd bele a gerezdeket, aztán 10 perc főzés után vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni. Másnap újra forrald fel, majd szedd befőttesüvegbe. Öntsd fel a lével, várj, amíg kihűl, aztán adj hozzá egy löttyintésnyi olajat. Zárd le az üveget.

Három hagymás tipp

1. Helyes tárolás: Sokáig friss marad majd, ha hűvös és száraz, fénytől védett helyen, papírral kibélelt vesszőkosárban tartod a zöldséget.

2. Sütéshez: Ha halat sütsz az olajban, dobj mellé néhány gerezd fokhagymát is. Diszkrét ízt ad mindkettőnek, ráadásul finom csemege lesz belőle!

3. Munka után: Ha befejezted a hagymaszeletelést, áztasd a kezed citromos vízbe, ez elűzi majd a kellemetlen illatot!

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss