A vörös- és a póréhagyma közeli rokona az egyik legsokoldalúbb és leggyakrabban használt fűszernövény.
Sokan a kertjükben, ennek hiányában cserépben nevelik a konyhaablakban, bár manapság a hipermarketekben egész évben hozzá lehet jutni.
Friss íze a hagymáéra és kissé a fokhagymáéra emlékeztet. Levelei élénkzöldek, cső formájúak. Cserépben, világos helyen sokáig eláll. A levágott szálak vízzel teli edényben nem fonnyadnak el olyan gyorsan.
Honos: Vélhetően a Földközi-tenger vidékéről terjedt el az északi féltekén.
Miért jó: Rendkívül magas C-vitamin-tartalma miatt különösen érdemes fogyasztani. Ezenkívül antiszeptikus, vizelethajtó és emésztéskönnyítő hatása szintén ismert. Rendkívül jó étvágygerjesztő és gyomorerősítő.
Hogyan használd: Többek közt zöld saláták, fűszervajak, levesek és sültek ízesítésére alkalmas. Tálaláskor - természetesen apróra vágva - rászórhatod még omlettre, valamint friss sajtba, túróba szintén belekeverheted. Fontos tudni: a metélőhagyma csak nyersen fogyasztható, nem szabad az ételbe főzni, ugyanis hő hatására elillan az íze, és kesernyéssé válik.