Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A gyümölcslé is okozhat cukorbetegséget

Egy nemrég "világra hozott" kutatási anyag szerint nők esetében a legjobb mód a kettes típusú cukorbetegség elkerülésére a sok leveles zöldség és friss gyümölcs fogyasztása. A gyümölcsleveket azonban jobb, ha elkerülik a cukorbetegségre hajlamosak.

A napi háromszori gyümölcs illetve zöldségfogyasztás (elsősorban leveles zöldségek-spenót, káposzta) jelentősen csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyeit-derült ki a 71346 nő részvételével készült kutatásból, amely során 18 évig kísérték figyelemmel az önkéntesek állapotát.

"Persze ez sem megoldás mindenre - nyilatkozta Dr. Lydia A. Bazzano, a Tulane Egyetem Közegészségügyi és Trópusi Betegségekkel Foglalkozó Osztályának munkatársa - Ha mellette egyfolytában édességet eszünk, cukros italokat és tésztaféléket eszünk és még genetikai hajlamunk is van a cukorbetegségre, akkor ez sem fog megmenteni tőle. A megfelelő étrend csak egy része a megelőzésnek."

A megfigyelt 71346 nőből a kutatás ideje alatt összesen 4529-nél alakult ki kettes típusú cukorbaj. Az adatok szerint a napi háromszori zöldség és gyümölcsfogyasztás mintegy 18 százalékkal csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyét. Ugyanakkor a gyümölcslé fogyasztása 18 százalékkal növeli a cukorbaj kockázatát. "A gyümölcslé rengeteg cukrot tartalmaz, és folyékony formájának köszönhetően igen gyorsan felszívódik, ezáltal a szervezet hirtelen jut igen nagy mennyiségű cukorhoz, amelynek a lebontása megterhelő - nyilatkozta Dr. Bazzano - A 100 százalékos gyümölcsleveknél már jobb a helyzet, de cukortartalmuk ezeknek is igen magas."

Az Egyesült Államokban a cukorbetegség igen nagy egészségügyi problémát jelent már a fiatal felnőttek körében is.  "Az eddig az ötvenes-hatvanas éveikben járó idősekre jellemző betegség egyre gyakoribb a 20-30 évesek körében - nyilatkozta Dr. Joyce Lee a Michigani Egyetem Gyermekkórházának orvosa- Az ilyen korban kifejlődött cukorbetegség rengeteg komplikációt okozhat a későbbiekben, és sajnos a jelentősen megrövidült várható élettartammal is számolni kell."

Ezek is érdekelhetnek