Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A gyomor segítői

default user icon
HL
Kivel ne fordult volna elő, hogy a kelleténél többet, nehezebbet, fűszeresebbet evett volna, és ennek kellemetlen következményei lettek… Ilyenkor érdemes hatékony, természetes megoldáshoz folyamodni. Megmutatjuk, milyen sokféleképp segíthetjük emésztésünket, tehetünk a telítettség érzése ellen!

Normál étkezési szokások és egészséges életmód mellett is előfordul, hogy túlságosan fűszeres, zsíros vagy épp mennyiségét tekintve túlzó adagokat fogyasztunk el hirtelen. A kellemetlen teltségérzés vagy kínzó gyomorégés leküzdésére régóta léteznek természetes segítséget nyújtó italok, de még ételek is, amelyek gyorsan kiküszöbölik a kellemetlen érzést. A népi gyógyászat, valamint különböző kultúrák hagyományai hosszú idő óta alkalmaznak egyszerű praktikákat ilyen esetekre.

Közismerten jótékony hatással vannak a gyomrunkra a friss zöldfűszerek, kiváltképp a kakukkfű, a lestyán, a rozmaring, a petrezselyemzöld. Mindegyik rendelkezik emésztést segítő és tisztító hatással. Amihez csak lehet, használjunk belőlük!

Herbateák

Régen herbateának hívták a különféle szárított növények főzetét, amelyek ma már gyógyteaként vagy teakeverékként is sokféle formában rendelkezésre állnak, de magunk is összeállíthatjuk a számunkra legideálisabb keveréket.

A könnyen beszerezhető édeskömény magja nem egyszerűen kiváló fűszer (halételekhez különösen jól illik), de valóságos csodaszer is. Már az ókori rómaiak alkalmazták hatékony görcsoldóként, emésztésserkentőként, szélhajtóként. Étkezés után rágcsálva vagy teaként tanácsos fogyasztani. Hasonló a helyzet a köménymaggal vagy az ánizsmaggal – mindkettő régi kedvelt fűszer. és gyógyító hatású, gyomortelítettségen segítő mag is. A jellegzetes aromájú, leginkább a karácsonyi süteményekből ismerős ánizs - amellett, hogy természetes emésztést elősegítő tulajdonságokkal rendelkezik - vértisztító és az epeműködést is fokozza. Görögország nemzeti italának, az ouzónak is fontos alkotóeleme, amiből egy pohárka szintén igen hatékony segítség lehet „túlevés” esetén – és még frissítő is.

Az elsősorban a Távol-Keleten és Szibériában, valamint Észak-Amerika egyes területein őshonos ginseng gyökere igen sokféle jótékony tulajdonsággal rendelkezik. A belőle készült por, kapszula vagy tea emésztésre gyakorolt hatása rendkívül kedvező.  Érdemes otthon tartani belőle, hisz kifejezetten energetizáló tulajdonságokkal is rendelkezik.

Ugyanez igaz a főfogásokban vagy desszertekben is gyakran használt markáns, jellegzetes ízekkel, aromákkal rendelkező gyömbérre. A friss gyömbér már a fogásokban is kifejti sokrétű, jótékony hatását, ezek közül az egyik az emésztés segítése. A benne található anyagok, elsősorban illóolajai kifejezetten fokozzák az emésztőnedvek termelését, csökkentik a puffadás érzését. Elegendő egy vékony karika gyömbért leforrázni 2 dl vízzel, állni hagyni néhány percet, majd elkortyolni az így készült teát. Természetesen a szárított, őrölt gyömbér sem veszíti el emésztésre gyakorolt pozitív tulajdonságát, abból is készíthetünk forrázatot teát.

Ha pedig már gyógytea vagy épp limonádé, akkor a kiskertekben is könnyedén termeszthető borsmenta, a citromfű minden formában tökéletes természetes csodaszer.

A citromfű levelei nem csupán kellemes illatúak és ízűek, de emésztést segítő és görcsoldó hatásukról is ismertek. Már Paracelsus úgy tartotta, a citromfű fogyasztása a hosszú élet titka… Tavasszal, nyáron, kora ősszel akár kevés mézzel, citrommal, vízzel is készíthetünk belőle hűsítő és frissítő italt, télen pedig szárított leveleiből főzhetünk teát. Ha frissen használjuk, érdemes egy kicsit szétnyomkodni a leveleket, hogy az illóolajok felszabaduljanak. 1 pohár citromfüves hideg italba egy szűk maréknyi levél bőségesen elegendő.

A borsmenta leveleinek magas az illóolaj-tartalma, amely elsősorban mentolt tartalmaz, ami évezredes emésztést segítő. Akár kissé összetörve limonádéba keverve, akár leforrázva teaként fogyasztva is fokozza az epetermelést, ráadásul még a szervezetet is fertőtleníti. A mentol, akár olaj formájában csepegtetve is remekül alkalmazható a telítettség megszüntetésére, és amellett, hogy segíti az emésztést, friss leheletet is biztosít.

Az ánizsmag, borsmenta, édesköménymag, kakukkfű, szurokfű egyenlő arányú keverékének forrázásával nyert tea nem csupán gyorsan regenerálja, de tisztítja és fertőtleníti is az emésztőrendszert. Ezt persze célszerű cukor és egyéb édesítőszer nélkül elkortyolni.

Az elsősorban gyulladáscsökkentőként ismert kamillatea kitűnő görcsoldó, de emésztést segítő tulajdonságokkal is rendelkezik, nyugtatja a gyomrot. Bőséges vacsora után érdemes egy csésze kamillateát fogyasztani, ezzel nem csupán az emésztésünkért, de a nyugodt alvásért is sokat tehetünk.

Likőrök, gyomorkeserűk

Természetesen a teák mellett nem elhanyagolható az alkoholos italok egy csoportjának mértékletes fogyasztása sem. A kifejezetten digestive vagy gyomorkeserű névvel is illetett gyógynövényeket és/vagy különféle fűszereket tartalmazó röviditalokból is érdemes elfogyasztani egy-egy kupicát, hogy helyreálljon a rend a gyomrunkban. Az aperitifekkel ellentétben, amelyeket az étkezések nyitányaként étvágyserkentő hatásuk okán tanácsos fogyasztani, a gyomorkeserűk az étkezés zárásaként az emésztést serkentik.

Számos régi receptúra alapján főznek ma is kolostorokban, likőrgyárakban különféle gyógyhatású növény- és fűszerösszetétel szerint alkoholos nedűket, ezekről már a kora középkorból maradtak fenn írásos emlékek.

A máig titkos receptúra szerint (az eredeti receptet Esztergomban őrzik), több mint 40 gyógynövény felhasználásával készült gyomorkeserűt, az Unicumot egykor gyógyszertárakban árusították. A neve pedig a hagyomány vagy a legenda szerint II. József császártól származik, aki 1790-ben vagy ’91-ben megkóstolván a császári orvos, Dr. Zwack által kikísérletezett gyomorkeserűt, felkiáltott: Das is ein Unicum! (’Ez egyedülálló’!). A recept azóta is titok, a családon belül öröklődik. A meglehetősen bonyolult eljárással, de a hagyományos recept szerint készülő likőr ma is az egyik legismertebb hazai italkülönlegesség világszerte, és persze már sehol sem a gyógyszertárak polcairól lehet hozzájutni.

A rendszerint igen nagyszámú gyógynövény, amit vagy felfőznek és lepárolnak, vagy alkoholban áztatnak, a gyomorkeserűkben természetesen egyéb fűszerekkel, természetes vagy mesterséges aromákkal is gazdagodnak. Az emésztést segítő keserű likőrök általában a pikáns, kesernyés és a mentolos ízek különféle kombinációját rejtik. Ma már sok helyen aromákkal helyettesítik a természetes összetevőket, érdemes beszerezni megbízható helyről származó, a csomagoláson található információk alapján is valódi gyógynövény-főzetet. Az pedig nyilvánvaló, hogy ezek fogyasztását sem szabad túlzásba vinni.

Fűszermagok, rágcsák

Elsősorban az indiai szubkontinensen terjedt el az étkezések után felszolgált fűszermagok rágcsálása. Aki már részese volt indiai, pakisztáni vagy maláj étkezéseknek, akár étteremben is, tudja, hogy kis tálkákban különféle apró, jórészt szárazon pirított magokat szolgálnak fel kis cukorkákkal keverve a vacsora végén. Ezek egyik legfőbb összetevője az ánizs. Indiában sokszor csak magában ropogtatják a kiegyensúlyozott emésztés és friss lehelet biztosítása érdekében, de olykor keverék formájában, apró tálakban is asztalra kerül. Ezekben az ánizs mellett lehet köménymag, apróra zúzott szegfűszeg, koriandermag, néha még szegfűbors is stb., de különféle apró magvakat mentolos cukorbevonattal is elláthatnak vagy mentolos-ánizsos apró cukorkát is elegyítenek a színes ropogtatnivaló közé. Ezekből elegendő egészen kevéske is, nem csupán a gyomornak tesznek jó szolgálatot, de frissítőek is.

Egy egészen speciális formája a magrágcsálásnak az úgynevezett paan. Ez nem csupán Indiában, de Nepálban, sőt Délkelet-Ázsia számos országában is komoly kultúrával rendelkezik. A rendszerint bétel- vagy más néven arékapálma levelébe csavart bételdióból, szegfűszegből, néhány helyen még oltott mészből és dohányból álló keveréket rágcsálják – a bétel enyhén pszichedelikus hatású, ráadásul vörösre színezi a nyelvet, befeketíti a fogakat, turistáknak nem ajánlott a fogyasztása. Persze az ősi formának léteznek kifinomultabb változatai, amelyek sem meszet, sem dohányt nem tartalmaznak, helyettük illatos, pirított magok keverékéből állnak, amelyek között akár még fahéj, de akár szárított keserűnarancshéj is előfordulhat. Ezek nem egyszerűen segítik az emésztés, de kellemes leheletről is gondoskodnak.

Segítik az emésztést, de nem evés után

Ha pedig már a magokról szó esett, fontos tudni, hogy a lenmag, akár őrölt formában is, akár joghurtba vagy gyümölcslébe keverve szintén hatékony segítség az emésztés serkentése érdekében. Ugyanígy hasznosak ebből a szempontból is az aszalt, szárított gyümölcsök is, különösen az aszalt szilva és sárgabarack. Amellett, hogy sokféle ásványi anyagot és vitamint is tartalmaznak, gyorsítják az anyagcsere működését.

Számos tévhit és félreértés övezi az úgynevezett digesztív kekszféleségeket is. Van olyan is, amelyet kifejezetten ezen a néven hoznak forgalomba. Köztudomású, hogy a rostokban gazdag alapanyagok, teljes őrlésű gabonák felhasználásával készült péksütemények, kenyerek és kekszek hasznosak a szervezet számára. A digestive (a szó pontosan azt jelenti: emésztés) kekszek mégsem a benne található gabonák miatt tettek szert erre a névre. Az igazság az, hogy egy szintén sokoldalú adalékanyag, a szódabikarbóna miatt. Sokan ma is esküsznek a gyomorégés, telítettség legjobb ellenszereként a gyógyszertárban kapható nátrium-hidrogénkarbonátra, köznapi nevén a szódabikarbónára. Ez az enyhén lúgos hatású só remekül oldódik vízben, és egy mokkáskanálnyi belőle, jókora pohár vízzel igen hatékony gyomorégés esetén – és persze nem is vitás: a szódabikarbóna igen sokoldalúan használható.

A digestive kekszek, amelyek közül az első receptúrák a 19. század végén kezdtek helyet találni a szakácskönyvekben, malátával, teljes őrlésű liszttel, kevés cukorral és szódabikarbóna felhasználásával készültek. A maláta és a szódabikarbóna, valamint a rostokban gazdag gabonák tették ezeket a kekszeket oly népszerűvé. Sokféle alakban, összetételben készülnek, némelyiket félig ét- vagy tejcsokoládéba is márthatják. Bőséges folyadékbevitel mellett gyorsan okoznak teltségérzetet a digestive kekszek, és az egészségre gyakorolt kedvező hatásukhoz sem fér kétség. Kiadós ebéd vagy vacsora után azonban biztos, hogy nem ez a legjobb választás, de gyomorégés esetén már komoly segítség lehet, ha egy-két kekszet elrágcsálunk.

Fontos tudni, hogy akár telítettség, puffadás vagy gyomorégés tüneteivel is küzdünk, bármihez is folyamodjunk a megfelelő emésztés elősegítése érdekében, azok alapvetően serkentőként, tisztítóként vagy savmegkötőként működnek a szervezetben. Soha nem szabad túlzásba vinni a fogyasztásukat, mert csak tetézzük a problémákat.

Tény, hogy mindig jobban járunk, ha odafigyelünk arra, miből, mennyit eszünk, de ha vannak is kilengések, bőséges folyadék, elsősorban víz elfogyasztása mellett néhány praktikával könnyedén helyreállíthatjuk az egyensúlyt. Ha pedig a kiadós étkezés nem volt akkora mértékű, hogy akár gyógyteákat, akár digestive italokat fogyasszunk, egy-egy gombóc sorbet is remek zárása lehet a nagyobb szabású, többfogásos étkezésnek. A hideg sorbet ugyanis szintén helyreállítja a gyomorműködés egyensúlyát.  Néhány ánizsmag elropogtatása pedig semmiképp sem válik kárunkra!

Ezek is érdekelhetnek

Friss