Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A Gundel-palacsinta története - Lolának köszönhető minden

default user icon
MME
A Gundel-palacsinta eredeti receptjét nevével ellentétben nem is a híres vendéglős család egyik sarja alkotta meg...

A magyar konyhaművészetre az egyik legnagyobb hatást minden bizonnyal a Gundel család gyakorolta. A bajor születésű Johann Gundel a 19. század közepén érkezett Magyarországra. Pincérként kezdte a pályafutását, később a patinás József Főherceg Szálloda főszakácsa lett. Számos remek fogás került ki a keze alól, többek közt a Mikszáth Kálmán számára készített híres palócleves. Gundel János később több neves étterem és szálloda irányítója volt. Öt gyermeke közül csak Károly vitte tovább a vendéglős hagyományt.

A vendéglős dinasztia

Gundel Károly Budapesten született. Életében igen fontos szerepet töltött be a városligeti Wampetics Vendéglő, amelynek épülete a millenniumi ünnepségek közeledtével Bauer Ervin tervei alapján készült el. A vendéglő irányítását Gundel Károly Wampetics Ferenctől vette át 1910-ben. Az étterem a Gundel család irányítása alatt hazai és nemzetközi elismertségre tett szert.

Lola receptje

Az egyik legismertebb, Gundel nevet viselő fogás a Gundel-palacsinta. Ennek receptjét az anekdota szerint nem Gundel Károly találta ki, hanem Márai Sándor felesége, Matzner Ilona (Lola). Egy Gundelben szervezett összejövetelre készítették el Lola útmutatása szerint a különleges palacsintát, amelynek dióval megtöltött vékony tésztája hajtogatva, csokoládéöntettel meglocsolva került a tányérokra. A desszert sikerét látva Gundel Károly rögtön elkérte Lolától a palacsinta receptjét. Az édesség ezután egy jó ideig Márai-palacsintaként szerepelt az étlapon.

Új névvel régi finomság

A Márai család emigrációját követően, 1949-ben államosították a Gundel éttermet, ezért a Márai név az étlapon sem szerepelhetett többé. Emiatt keresztelték át az akkorra már kedvelt édességet Gundel-palacsintává . Ezt a finomságot otthon is elkészíthetjük. A Gundel-palacsinta receptje  ma már több változatban is létezik: akad, aki a tölteléket reszelt citromhéjjal ízesíti, mások kandírozott narancshéjjal teszik még ízletesebbé a desszertet. Ha még egy kis extra élvezetre vágyik, a csokoládéöntetet egy kevéske rummal  bolondíthatja meg.

Ezek is érdekelhetnek

Friss