Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A grillrács nem csak a sósaké! Ínycsiklandó grilldesszertek

A nyári hétvégék egyik kedvelt közösségi programja a grillezés, ahol család és barátok együttesen élvezhetik a nyarat és a jó fogásokat. A bográcsban fővő leves, a tárcsán készülő egytálétel és a grillen piruló főételek mellett a grillezés teljes mértékben alkalmas arra, hogy desszertet is készítsünk annak, aki a trakta után még éhes maradt.

A grilldesszertek köre kicsit szűkebb a főételekénél, s egyik-másik fogás egy kis előkészületet is igényel, de ettől függetlenül érdemes vele kísérletezni, megtalálni azt a néhány fogást, ami később belekerülhet a grilles repertoárba.

Gyümölcs a rácson

A grillen lehet különféle gyümölcsöket sütni, amihez tökéletes partner egy gombócnyi fagylalt, vagy esetleg több. Jó alapanyag a nem túl érett, még nem túl lédús sárga- és őszibarack, a szilva, az alma, ananász, körte és a füge is. A gyümölcsöket természetesen nem csak fagylalttal vagy különféle krémekkel kínálhatjuk, hanem a különféle salátáinkba is tehetünk belőle, vagy kizárólag sült gyümölcsből készített, édességnek is beillő salátákat is összeállíthatunk.

A gyümölcsök kerülhetnek szeletben a rácsra, de nyugodtan felfűzhetünk különféle, gazdag ízkombinációval kecsegtető nyársakat is. A gyümölcsnyársak esetén a fém nyárs helyett inkább vízben áztatott bambuszt célszerű használni. A gyümölcsnyársakat kombinálhatjuk az amerikaiak nagy kedvencével, a az édes pillecukorral, a marshmallow-val is.

A nyársakhoz nem csak pillecukort adhatunk, hanem előre lesütött piskótából vágott kockákat is keverhetünk a különféle gyümölcsökkel. Ez akkor az igazi, ha valamilyen gyümölcsmártást, vagy csokoládéöntetet is mellékelünk hozzá.

A grillen készült gyümölcsökhöz nyugodtan adhatunk egy kevés zöld fűszert, sőt, ha valami igazán pikánsra vágyunk, akkor nem édes tejszínnel és fagylalttal kínáljuk, hanem érett sajtokat adunk mellé.

Batyuba zárt ízek

A grillezni szánt gyümölcsöket batyuba is köthetjük. A batyu remek lehetőség, hiszen a gyümölcs így nem szárad ki, nem ég meg, az apróbb darabok nem hullanak bele a parázsba, valamint könnyebb ízesíteni és tálalni is.

A gyümölcsbatyut sokféleképp elkészíthetjük. Tehetünk bele többféle, apróra vágott gyümölcsöt, meglocsolhatjuk egy kis cukorsziruppal, kevés likőrrel, majd a batyut alaposan bezárva a parázs fölé helyezzük. A kész gyümölcs mellé kínálhatunk piskótát, vagy fagylaltot, esetleg hideg borkrémet is.

Egyszerű és mutatós grilldesszert a csokis banán is, ahol semmi másra nincs szükség, csak egy nagyobb banánra, amit óvatosan, de mélyen bemetszünk, s apróra tört tej- vagy étcsokoládéval megtöltjük. Azután gondosan becsomagoljuk és a grillre tesszük. Ennek a fogásnak is jót tesz egy gombócnyi vaníliafagylalt. Ha van apró pillecukrunk is, akkor a csokoládé mellé azt is nyugodtan a banánba tölthetjük.

A batyuba nem csak gyümölcsök  kerülhetnek, hanem tészta is. Ez lehet szikkadt kalács, babapiskóta, frissen sütött házi piskóta, a lényeg az, hogy olyan tészta legyen, amely felveszi a gyümölcsökben lévő nedvességet. Tulajdonképpen a batyuban különféle kenyér- és kalács felfújtakat is elkészíthetünk. Ehhez semmi másra nincs szükség, mint összeállítani a kalács felfújtat, majd ahelyett, hogy a tepsibe vagy szuflé tálba borítanánk, a grillfóliák közepére porciózzuk ki.

Tésztás finomságok

Ha nincs kedvünk ennyit vacakolni, akkor süssük meg a grillen a kalácsszeleteket, a brióst, s tálalunk hozzá különféle gyümölcsből készített chutney-kat, amelyeket bátran fűszerezhetünk. E mellé dukál még egy kis tejszínhab vagy valamilyen lágy, hűvös krém.

Picike „pizzákat” is készíthetünk, azaz sótlan, előre elkészített lapos kenyereket sütünk, amit azután vékonyan megkenünk, édesített, fűszerezett krémsajttal és alaposan megpakolunk gyümölccsel. Az így készült pizzákat az összeállítást követően néhány percre érdemes a grillre tenni, hogy a hő hatására összeérjenek az ízek.

Ha már semmi nem sül a grillen és az egész felületet a desszertkészítésnek szentelhetjük, akkor gyümölcsösnél gyümölcsösebb cobbler vagy crumble is készülhet rajta. Arra ügylejünk, hogy inkább szélesebb és laposabb edényben dolgozzunk, viszonylag kevés tésztával, hogy a hő egyenletesen érje, s előbb készüljön el, minthogy megégne.

Ezek is érdekelhetnek

Friss