Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A görögdinnye

Van, aki azért szereti, mert kalóriaszegény, mégis laktat. Van, aki azért, mert egyszerre űzi el az éhséget és oltja a szomjat. Mások az ízéért és az egyediségéért kedvelik. A végeredmény végül is mindig ugyanaz: dinnyét enni érdemes!

A görögdinnyét az ókori népek lázcsillapításra és a szoptató anyukák tejtermelésének növelésére használták. Hamar felismerték, hogy a piros, lédús gyümölcs kiváló vízhajtó hatással rendelkezik, és segíti az emésztést. A gyümölcsöt lábadozóknak is ajánlják, mivel megtisztítja a vért, így segít felépülni a betegségekből. De a felső légzőszervi panaszok kezelésében is hatásos, gyógyítja a gyulladásokat.

Hogyan ismerjük fel a jó ízű, érett görögdinnyét?

Vizsgáljuk meg a kocsányát! Ha összeaszalódott, fonnyadt, akkor a dinnye állott. Tudják ezt a dinnyeárusok is és gyakran rövidítgetik a dinnye kocsányát, amíg teljesen el nem fogy. Már a kocsány nélküli dinnye is arról árulkodhat, hogy a termést nem aznap szedték fel. Tudnunk kell, hogy az érett görögdinnyének az az oldala, mely a földön fekszik, sárga színűre változik érett állapotban. Könnyű a friss érett dinnyét megkülönböztetni ha figyelembe vesszük, hogy reggelente több pára csapódik le rajtuk mint az éretleneken. Ütögetésre az érett görögdinnye mélyebb hangot ad, mint az éretlen. A túlérett dinnye héja, főleg a kocsányával ellentétes végén megpuhulhat. Bár a szabályok szerint a piacokon a dinnyét nem volna szabad meglékelni, kérjük meg a dinnyeárust, hogy vízben tartott lékelő kését fúrja bele a kiválasztott gyümölcs száraz ruhával letörölt részébe. Ez az egyetlen megbízható módja annak, hogy meggyőződjük a termés minőségéről.

Dinnyés receptek:

Hideg gyümölcsleves

Dinnye narancslikőrrel joghurtöntettel

Kapcsolódó cikkek:

Dinnye galéria >>>

Csak dinnye legyen! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss