Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A glikémiás index

default user icon
SB
A cukorbetegek és fogyókúrázók már biztosan ismerik a glikémiás index kifejezést, melynek segítségével megállapíthatjuk, hogy milyen szénhidráttartalmú ételeket érdemes előnyben részesíteni.
Mi az a glikémiás index?

A glikémiás index (GI) megmutatja, hogy az elfogyasztott élelmiszer milyen hatással van a vércukorszintünkre. GI-je kizárólag olyan élelmiszereknek van, melyek tartalmaznak szénhidrátot. A húsok, halak GI indexe 0. A glikémiás index 0 és 100 közötti szám lehet. A viszonyítást a glükóz (szőlőcukor) indexével végzik. A GI-t úgy állapítják meg, hogy összehasonlítják az adott élelmiszer és a glükóz vércukorszintre gyakorolt hatását.

Szénhidrát, glükóz, inzulin

A glikémiás indexet eredetileg a cukorbetegek vércukorszintjének ellenőrzésére használták, de testsúlyunk kordában tartásában, csökkentésében is jó hasznát vesszük. A cukorbetegeknek kiemelten fontos, hogy tudják, egy adott étel elfogyasztása milyen hatással van a vércukorszintjükre.

Már az általános iskolában megtanultuk, hogy a szénhidrátok feldolgozása elsősorban a vékonybélben történik. A szénhidrátból cukorfélék lesznek, a legfontosabb közülük a glükóz. A cukrok felszívódnak a vérkeringésbe, majd az inzulin nevű hormon segítségével a sejtekbe.

Leesik a vércukrunk – jönnek az édességek!

Az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek lassan bomlanak le, a vércukorszint ezek fogyasztásakor lassabban és egyenletesebben emelkedik, majd csökken. A magas glikémiás indexű ételek esetében a vércukorszint hirtelen emelkedik meg, majd esik le - erős éhségérzetet okozva. A gyümölcsök GI-értéket befolyásolja az érettségük is, a többi élelmiszernél az előállítás folyamata, a főzés és tárolás módja is. Ha alacsony GI-indexű ételt is tartalmaz az étel, amit megeszünk, a teljes étkezés glikémiás indexét csökkentjük, de befolyásolja az értéket a rosttartalom, a keményítők, a fehérjék és a zsírok mennyisége is.

A glikémiás index és a fogyókúra

Több fogyókúrás módszer is a glikémiás indexek figyelemmel kísérésén alapul. Az itthon egyik legismertebb Béres Alexandra Súlykontroll programja, melynek lényege, hogy a kúra bizonyos szakaszaiban csak bizonyos glikémiás indexű táplálék fogyasztható, meghatározott mennyiségben.

Néhány ételféleség GI-je, a teljesség igénye nélkül

Alacsony GI
Lencse, csicseriborsó, alma, körte, répa, mogyoró, árpa, joghurt, csirkemell, süllő, zeller, mozzarella, tej

Közepes GI
Méz, füge, mangó, kuszkusz, basmati rizs, kakaó, banán, kukorica

Magas GI
Fehér rizs, kenyér, cukor, édességek, csokik, gyümölcslevek, alkohol

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss