Részletes receptkereső »

A fondü

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

A fondü

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

A fondü

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
A fondü szó olvasztottat jelent, vagyis az olvasztott sajtra vezethető vissza. Az étel neve aztán átterjedt más „fondükre” is, amelyekben nem találunk semmiféle olvasztottat, csupán az edény, az elkészítés módja azonos.

A sajtfondü alapja mindig sajt :-), kevés fehérbor, cseresznyepálinka, fokhagyma és kenyér. A sajtok fajtái és a fűszerek adják a végtelen variációs lehetőséget. A sajtfondü elronthatatlan, és garantált sikert érünk el vele. Egyetlen fontos szabály van, amiről nem szabad elfeledkeznünk: sajtfondü mellé mindig bort igyunk vagy – ha vezetünk - meleg teát. A vizet, ásványvizet, üdítőt felejtsük el. Hogy miért? Képzeljük el, ahogy ez a finom, folyékony, meleg sajt megérkezik a gyomrunkba. Iszunk egy pohár hideg vizet vagy üdítőt, mire a sajt gombóccá ugrik össze, megdermed, és kész a baj, garantált a gyomorfájás reggelig. Szóval jobb, ha mellé könnyű fehérbort vagy forró teát kínálunk.

A sajtfondü mellett léteznek a húsos, halas és zöldséges fondük is, amelyek kínából érkeztek hozzánk valamikor, bár mostanra 1000féle módon variáltuk őket mi magunk is. Ezeknél a „kínai” fondüknél olajba vagy húslevesbe mártogatjuk a különféle falatokat, majd szószokkal ízesítjük őket. A variációs lehetőség itt is végtelen. A húsokat érdemes pár nappal korábban bepácolni, hogy kellően puha és ízes falatkákat kapjunk, a keményebb zöldségeket (kelbimbó, karfiol, zeller) esetleg előpárolhatjuk, nehogy túl lassan főjenek meg az asztalon.

Az édesszájú ember leleményes. Olyannyira, hogy még a fondüből is képes desszertet csinálni. Így hát van csokifondü, karamellfondü és persze még rengeteg ínyencséget kitalálhatunk gyerekeink és magunk örömére. Merthogy például egészen rendkívülivé tehetünk például egy születésnapi zsúrt egy csokifondüvel, ahol a gyerekek játszva készítik el maguknak a csokis falatokat, ráadásul nem kell bajlódnunk a születésnapi tortával, és még jó programot is kitaláltunk az aprónépnek.

És hogy mikor rendezzünk fondü-party-t? Akkor, ha nincs időnk és energiánk sokfogásos menüvel bajlódni, hanem pár perc alatt szeretnénk felkészülni a vendégségre. Akkor, ha kellemes beszélgetős-játszós estére vágyunk, ugyanis a fondüzés összekovácsolja az embereket, megerednek a nyelvek és a jó hangulat garantált. Akkor, ha olyan embereket hívunk, akik még nem ismerik egymást, hiszen a közös sütögetés alatt sokkal könnyebben és oldottabban összebarátkozhatnak, mintha mindenki a saját tányérjára koncentrálna. Akkor, ha éppen semmilyen étel nem jut eszünkbe, ha éppen nincs ihletünk egy ételköltemény megkomponálásához – ami ritkán, de azért előfordul -, hiszen a fondü egyszerű, különleges és elronthatatlan.


Sajtos fondük
Svájci fondü >>
Vargányás sajtfondü Szavojai módra >>
Piemont-i fondü >>
Normandiai fondü >>
Paradicsomos sajtfondü >>


Húsos, halas és zöldséges fondük
Mongol fondü >>
Japán fondü (Shabushabu) >>
Halfondü >>
Kínai fondü >>
Fondü szőlősgazda módra >>
Párizsi fondü >>
Húsgombócos fondü >>
Szószok húsos fondühöz >>


Desszert-fondük
Banánfondü >>
Csokoládéfondü >>
Karamellfondü >>

 

Ha kedvet kaptál a világkonyhához, utazz, és kóstolj meg mindent élőben! >>>

Ajánlott cikkek

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

BelépésHasznos csomag
Mindmegette Piactér