Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A finn konyha

A finn konyha ötvöz keleti és nyugati elemeket egyaránt, a helyi hagyományok mellett a kontinens ízlésvilága is hatással volt a helyi ételekre. A pirogok készítésének fortélyait például az oroszoktól tanulták.
> A hagyományos ételek megmaradtak, ugyanakkor napjainkban az egészséges táplálkozás jegyében változnak: a kolbász például ma már húsosabb, és az állati zsiradék helyett növényi olajokkal készül. Általánosságban elmondható, hogy igyekeznek csökkenteni a zsíros ételek arányát, és mind több zöldséget, gabonafélét fogyasztanak.

A reggeli egyre fontosabb szerepet tölt be az étkezésben, ennek megfelelően bőséges. Népszerűek a müzlik, a gabonafélék, a joghurt és a tej. Természetesen a pirítós sem maradhat el, mint ahogyan a kávé és a gyümölcslevek is kedveltek.

Tengermenti ország lévén népszerűek a tenger gyümölcsei, a különféle halak, mint például a híres füstölt balti hering. Sokféle ízesített sonkát fogyasztanak, és kenyérféléből is nagy a választék.

Van egy-két helyi szokás az ételek tekintetében, ami első hallásra talán furcsának tűnhet, de csak meg kell kóstolni. Ilyen szokás például, hogy egyes húsételeket mézzel és lekvárral fogyasztanak.

Finnországban minden ünnepnek megvan a hagyományos étele, az adott napon mindenhol lehet őket kapni, és otthon a háziasszonyok is a tradicionális fogásokat készítik. Február ötödike a nemzeti himnusz költőjének, Runebergnek az ünnepe, ezen a napon az ő kedvenc süteményét fogyasztják. Húshagyó kedd hagyományos étele a sárgaborsó leves és a farsangi puffancs.

A kávézásnak is fontos szerepe van a mindennapokban, mindig süteménnyel, nyugodt körülmények között fogyasztják a feketét.

Íme néhány recept:


Halleves Kainuu módra (Kainuulainen kalakeitto) >>

Farsangi sárgaborsóleves >>

Hagymás pirog >>

Káposztatekercs (Kaalikääryleet) >>

Runeberg muffinjai >>

Finn édes süti (Pikkupullat) >>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss