Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

A fenyőtoboz kincse: a fenyőmag

Salátába, vendégváró falatokhoz, desszerthez is használhatjuk, valamint nincs igazi olasz pesto sem fenyőmag nélkül.
Az ősember is fogyasztotta

Az őskorban is fontos eledel volt, az antik világban szintúgy: a római légió katonáinak élelmezésében fontos szerepet játszott. Ették az amerikai indiánok, és nem ismeretlen a keleti kultúrákban sem. Gyakran mézben tartósították. A fenyőnek egyébként nemcsak a magját, hanem kérgét, tobozait is felhasználták elődeink, elsősorban teát készítettek belőle.

A magvak kinyerése

Sokféle fenyő van, melynek magját megesszük. Két fő típus kapható itthon. Az egyik a ducibb, szögletesebb, ázsiai fenyőmag, ez az olcsóbb. Vehetjük még a mediterrán területeken élő európai mandulafenyő magvait is. Ez a fenyőfajta a száraz klímát kedveli. Dél-Magyarország védett mikroklímájú területein is találkozhatunk mandulafenyő példányokkal.

A fenyőmag színe a napraforgómaghoz hasonló, krémszínű, annál nagyobb, hosszúkás mag.
A fenyőmagokat kézzel piszkálják ki a tobozokból. A mégis bennmaradó magokat kemencébe helyezve pattogtatják ki, törik fel, majd forrázzák le. E hosszadalmas eljárás az oka, hogy a fenyőmag meglehetősen drága.

Mivel nagyon magas a zsírtartalma, gyorsan avasodik, nem áll el sokáig. Egy hónapig biztonságosan tárolhatjuk száraz, hűvös helyen, de a mélyhűtőben akár három hónapot is kibír. Mézben jól tartósítható.

Mire használjuk a pinolit?

Szórhatjuk salátára, sós és édes süteményekbe, adhatjuk zöldség-, hús-, halételekhez is.
Az olaszok pinolinak hívják. A fenyőmag nyersen kerül a pestóba.

Az íze megpirítva jön ki igazán, legegyszerűbb száraz serpenyőben vagy sütőben néhány percig hőhatásnak kitenni.

Olaszországban híres a pignoli keksz. Tunéziában a mentateát szórják meg alaposan fenyőmaggal, majd a mentás magokat kiskanállal lehet kienni a pohárból.

Egészséges magocska

Antioxidáns, tele van telítetlen zsírsavakkal, és nagyon sok benne az E-vitamin. Magas kálium- és magnéziumtartalmú finomság, csökkenti a magas vérnyomást, segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket.

Zöld tészta

Hozzávalók:
5-6 bazsalikomlevél
fél csokor petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
kevés igazi parmezán

bors
olívaolaj
pár szem fenyőmag
spagetti tészta

Elkészítés: A tésztát feltesszük főni. Amig fő, a fokhagymát apróra vágjuk és megpirítjuk. Az összes hozzávalót mixerbe tesszük, a pirított fokhagymát is hozzáadjuk és összedaráljuk, amíg zöld masszát kapunk. Ezt összekeverjük a kifőtt tésztával, átforrósítjuk, és azonnal tálaljuk.

Fenyőmagos vitaminsaláta

Hozzávalók:
5 dkg fenyőmag
1 fej saláta
2 db paprika
4 db paradicsom
1 db kígyóuborka
1 csokor újhagyma
1 db sárgarépa
1 csokor retek
1 db paradicsompaprika
Az öntethez: olívaolaj, borecet, só, őrölt bors, fűszersó vízzel elkeverve

Elkészítés: A salátát levelekre szedjük, megmossuk, majd egy salátástálat kibélelünk velük. A többi hozzávalót ízlés szerint szeleteljük vagy kockákra aprítjuk, a sárgarépát gyufaszál vékonyra reszeljük. Az alapanyagokat a salátalevelekre halmozzuk, fenyőmagot szórunk közé. Rálocsoljuk a salátaöntetet, és bőven megszórjuk fenyőmaggal a saláta tetejét.

Sült alma vaníliás túróval

Hozzávalók:
4 savanykás alma
1 evőkanál olvasztott vaj
8 teáskanál barnacukor
25 dkg túró
1 pohár joghurt
2 csomag vaníliás cukor
4 teáskanál fenyőmag

Elkészítés: Az almákat kettévágjuk, a magházat kikaparjuk. Vágott felükkel lefelé tűzáló tálba rakosgatjuk, megcsepegtetjük az olvasztott vajjal, és megszórjuk cukorral. Előmelegített sütőben kb. 200 fokon 15 percig sütjük. A túrót összekeverjük a joghurttal és a vaníliás cukorral. A fenyőmagot zsiradék nélkül gyorsan megpirítjuk. A sült almákat tányérra szedjük, a túrókrémmel meglocsoljuk, rászórjuk a pirított fenyőmagot.

Mindmegette fogások fenyőmaggal >>>

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Magazin