Részletes receptkereső »

A felfújt szuflé-ügy

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

A felfújt szuflé-ügy

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

A felfújt szuflé-ügy

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
Ez az a tipikus desszert, amit egy-egy éttermi vacsora zárásaként szívesen elpusztítunk, de a konyhában már nem állunk neki elkészíteni. Mert félő, hogy összeesik, vagy fel se jön... pedig nem nagy ördöngösség, csak meglepő, hogy három-négy hozzávalóból könnyedén készíthető finom, meleg desszert.

francia soufflé (felfújt) szó jól fedi, hogy mire is képes némi tojássárgájával vagy anélkül kevert krém, amit egy jó adag keményre vert tojásfehérjével gazdagítunk. Igen, felfújja a tésztát, még ha csak átmenetileg is, és egy levegős, könnyed textúrájú, általában édes desszertfélét eredményez.

A szuflékat gyümölcsökkel, fűszerekkel változatossá tehetjük A szuflékat gyümölcsökkel, fűszerekkel változatossá tehetjük

Persze sok függ attól, mi kerül a tésztába. Készíthetjük lekvárokkal keverve, friss gyümölcsöket hozzáadva, de kedvelt az olvasztott csokoládéval gazdagított változat, illetve a citrom levével és héjával dúsított, kissé savanykás verzió, de kedveltek a sós - sajtot, húst, zöldséget tartalmazó - szuflék is.

A szuflé tipikusan az a dessszert, ami nagyon szereti, ha van hozzá valamilyen szósz vagy mártás. A csokoládéfelfújt nagyon jól muzsikál egy kis eperszósszal, de gyümölcslekvárral is finom. Ezeket a lekvárokat, gyümölcspüréket lehet egy kicsit fűszerezni némi fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval vagy esetleg egy kis chilivel, netán alkohollal.

Pofon egyszerű, 20 perc alatt kész is! Pofon egyszerű, 20 perc alatt kész is!

Szerencsés, ha a szuflét személyre szabott porciókban készítjük. Sokféle kicsiny mázas edényke kapható, ami bírja a hőt, és nagyságrendileg egy adagnyi sütemény elkészítéséhez alkalmas.

Ezeknek az edénykéknek az űrtartalma általában 2 dl. Ezeket a csészéket csak háromnegyedig töltsük, hogy legyen helye a tésztánknak hova nyújtózkodni.

A titok

A csokisoufflé ellenállhatatlan A csokisoufflé ellenállhatatlan
A szuflé odafigyelést igényel. Tiszta környezet, szobahőmérsékletű tojások, kellően fényesre és simára felvert hab, amit lehetőleg óvatosan keverünk össze a többi hozzávalót egyesítő krémmel, úgy hogy ne törjön össze. Jó, ha van egy egyenletes hőfokon duruzsoló sütő (lehetőleg légkeverés nélkül), és egy türelmes szakács, aki a sütő alsó egyharmadában helyezi el a tepsit, amire a  felfújtas tálkákat ültette - és aki nem nyitogatja feleslegesen a sütőajtót.

A szuflét frissen, melegen, de nem forrón tálaljuk, hiszen maximum negyed óráig őrzi meg légies könnyedségét, aztán szépen lassan elszáll belőle a levegő, és a tészta kissé lelappad.

Létezik úgynevezett dufflé, ami egyfajta hideg soufflé - vagy mondhatni mousse (hab). A szakács ebben az esetben nagyobb adag zselatinnal operál, hogy tartást biztosítson a tejszínben és tojásfehérjében gazdag krémnek. Ezt a fajta soufflét hidegen vagy fagyasztva kínálják. 

Csokoládé soufflé

Csupa csoki szuflé... Csupa csoki szuflé...
Hozzávalók:
18 dkg étcsokoládé
6 tojás
8 dkg kristálycukor

Elkészítés: A csokoládét gőz fölött felolvasztom, majd összekeverem a tojássárgájával és a cukorral. A tojások fehérjét felverem. Egy kevés fehérjével kikeverem a krémet, a többit óvatosan adom hozzá, lehetőleg úgy, hogy ne nagyon törjön össze. A vajjal kikent tálkákat maximum háromnegyedig megtöltöm a tésztával, és egy tepsire ültetve a 200 fokra előmelegített sütőbe tolom. Úgy negyedórát hagyom sülni, majd azon melegében tálalom.

Lazacos felfújt

Hozzávalók:
2 evőkanál finomliszt
2 evőkanál vaj
2,5 dl tej
4 tojás
1 csokor petrezselyem
1 vöröshagyma
1 bő csipet só
frissen őrölt bors
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
10 dkg füstölt lazac

Elkészítés: A vajat megolvasztom, a liszttel rántást készítek, ebbe öntöm a tejet, és az ebből kapott besamelbe keverem a tojások sárgáját, az apróra metélt hagymát, majd az egészet fűszerezem. A lazacot apróra vágom (vagy eleve apróra szelt verziót veszek), és szintén a besamelhez adom. Felverem a tojások fehérjét, és apránként - hogy ne törjem össze - óvatosan a krémhez adom. Kivajazott szuflétálakba teszem, és egy jó óráig sütöm a 160 fokra előmelegített sütőben.

Szuflé receptek >>>

Felfújtak >>>

Csokisoufflé >>>

Szuflé, koch, felfújt >>>

Próbáljuk ki sós változatban is! Próbáljuk ki sós változatban is!
 

WM

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Belépés



Hozzászólások

Összes hozzászólás: 5 db
  • 2011. február 21. 22:06
    Köszönöm a választ! Mindenképp kiakarom próbálni. :) A szilikonos muffinforma is jó? Azért kérdezősködök ennyit mert szeretném ha jól sikerülne. :)
  • 2011. február 20. 19:24
    Kedves Mooncsika!

    A tojáshabtól lesz ilyen az állaga. :)

    Üdv
    Mme
  • 2011. február 20. 19:24
    Kedves Eszti!

    Hőűlló bögrében vagy muffinformában is készítheted, de egy kisebb jénai is megteszi. :)

    Üdv
    Mme
  • 2011. február 20. 10:23
    A csokis receptből nem maradt ki véletlenül a liszt???Mert enélkül nem tudom elképzelni,hogy olyan legyen,mint a képeken....
  • 2011. február 18. 23:07
    Az a kérdésem hogy milyen formában lehet még kisütni a sütit? Mert nincs kimondott szuflésütő formám.
Hasznos csomag