Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A fehérbor 5 jótékony hatása, amiről kevesen tudnak

default user icon
MME
A mérsékelt borfogyasztásnak vannak egészségügyi előnyei, ám ilyenkor mindig inkább a vörösbor jótékony hatása kerül előtérbe. Pedig érdemes olykor egy pohár fehérbort is fogyasztani. Mutatjuk, mi mindenre van jó hatással.

1. Jót tesz a szívműködésnek

Naponta 1-2 dl bor elfogyasztása képes csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A szőlő héjában polifenolok találhatóak, amik csökkentik ezeknek a betegségek kialakulását. A szőlőben található flavonidok pedig kitágítják az ereket, serkentik a vérkeringést.

2. Javítja a koleszterinszintet

Egy pohár bor az ebédhez és jobb lesz a koleszterinszintünk. A vörösbort már évek óta ajánlják azoknak, akiknek magas a koleszterinszintjük, de tanulmányok kimutatták, hogy a fehérbor is ugyanolyan jó hatással bír a koleszterinre, mint a vörös. A borok fenolos anyagokat tartalmaznak, amik megakadályozzák, hogy a káros koleszterin lerakódjon az érfalakra.

3. Szabályozza a vércukorszintet

A mérsékelt borfogyasztás segít szabályozni a cukorszintet, különösen azoknál, akik már cukorbetegek. Egy vizsgálat során 222 olyan önkéntest teszteltek, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek. Ők minden este a vacsorához elfogyasztottak egy pohár fehér-, vagy vörösbort. Az eredmények pedig azt mutatták, hogy sokuknak javult a cukorszintje.

4. gyulladáscsökkentő

A fehérbor tele van antioxidánsokkal, emellett  kálium, foszfor és fluorid van benne, amik mind jó hatással vannak a szervezetre, persze, ha nem visszük túlzásba a borivást. Az antioxidásnok és a flavonidok segítenek a daganatos betegségek megelőzésében is.

5. Segít a fogyásban

A fehérbor olyan antioxidánsokat tartalmaz, mint az epikatekchin, kvercetin és rezveratrol, ezek hozzájárulnak a hasi zsírok elégetéséhez. Egy vizsgálat során bebizonyosodott, hogy azok a személyek, akik az étrendjük mellé egy pohár bort ittak, fogytak azokkal a társaikkal szemben, akik ugyanazon ételek mellé gyümölcslevet ittak.

Budapest Borfesztivál

2021. szeptember utolsó hétvégéjén (23-26.) a Budavári Palota újfent ünneplőbe öltözik, hiszen Európa legszebb borfesztiválját, a Budapest Borfesztivált a 30. alkalommal rendezik meg! Az utánozhatatlan borfesztivál hangulat mellett találkozhatunk kiállítókkal az összes magyar borvidékről, változatos gasztronómiai fogásokat kóstolhatunk, élvezhetjük a magyar könnyűzenei, világ- és népzenei koncerteket, valamint idén is a Borfesztivál részeként kerül sor a Magyar Jazz Napjára. Az idei fesztivál vendége Somló lesz, mely 12 borászattal képviselteti magát.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss

18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves