A dió rengeteg esszenciális zsírsavat tartalmaz, valamint számtalan nyomelem és vitamin megtalálható benne. Emellett elemi rosttartalma is hozzájárul ahhoz, hogy fittek és egészségesek maradjunk.
8 CSÚCSSZUPER ÉTEL, AMITŐL OKOSABB LESZEL! >>>
Éppen ezért, érdemes napi szinten egy maréknyi diót elmajszolni, ami - valljuk be - nem megterhelő. Ha viszont nem magában szeretnénk enni, akkor számtalan lehetőségünk nyílik a különféle fogásokba, desszertekbe belekombinálni.
Pírítva tökéletes!
A dió nagyon jó kiegészítője a különféle tartalmas salátáknak, előételeknek, töltelékeknek, köreteknek, de krémlevesekre is érdemes szórni egy-egy kanálnyi tört diót. Nyersen is ideális, de akkor a legfinomabb, ha felhasználás előtt száraz serpenyőben kicsit lepirítjuk, majd egy fém szűrőben vagy konyharuhában óvatosan ledörzsöljük az enyhén megpörkölődött héját. Teljesen más, gazdagabb, teltebb aromái lesznek így a diónak. Sütemények készítésénél is érdemes ezt az előkészítést alkalmazni, egészen különleges, zamatos végeredményt fogunk kapni.
Süteménybe, tortaalapnak kiváló!
A dió nagyon jól alkalmazható a különféle sütemények tésztájába, ennek részben magas zsírtartalma az oka. Ha kellően finomra van darálva, akkor könnyedén kiváltható vele a receptben lévő lisztmennyiség egy része. A dió kellemes állagot, édeskés ízt és nagyon jó textúrát biztosít a süteményeknek. Tört dióval könnyedén készíthetünk például egy gluténmentes sajttortát, ahol a tört kekszből készített alap szerepét az édeskés, gazdag dió veszi át.
Tölteléknek, krémnek mennyei!
Töltelékekben is kitűnő helyen van, a beigli, a zserbó és a flódni mellett számtalan más süteménybe is érdemes egy rétegnyi, dióval készített tölteléket tenni, de sokszor az is elég, ha cukorral elkevert darált diót hintünk a sütemény rétegei közé. Finomra darált dióval gazdagíthatók a vajkrémek és a különféle sajtkrémek is, s ha igazán finom sült fehérjepaplant szeretnénk a süteményünkre, akkor sütés előtt azt is hintsük meg egy marék, durvára tört dióval.