Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A csodálatos kakukkfű

default user icon
MME
Kertben, ablakban, erkélyen megterem, de kiránduláskor a mezőn is szedhetünk kakukkfüvet. Kiváló fűszer és gyógynövény, teája a nyári rét illatát idézi!

Az istenek kedvence és a bátorság jelképe

Angliában a hölgyek lovagjaik vállszalagjára kakukkfű ágacska fölött lebegő méhet hímeztek bátorításképpen. Azt tartották, a kakukkfű meghosszabbítja az életet. Ezt azóta a kutatások is igazolták: a kakukkfű valóban késlelteti az öregedési folyamatot.

Kakukkfű, a gyógynövény

Jóízű teát készíthetünk belőle, ami segít a torokfájás és a köhögés megszüntetésében. Emésztési zavarok esetén is jó szolgálatot tesz, gyulladásgátló és vizelethajtó, csökkenti a menstruációs fájdalmakat.

Teához áztassunk 10 percre két teáskanál szárított kakukkfüvet egy csésze forró vízbe. Fölösleges több füvet használni, mert akkor a tea keserű lesz.

Gyógyteáról és gyógyfürdőről bővebben >>>

Illóolaja erősítő, nyugtató hatású. A betegszoba levegőjét fertőtleníti, jót tesz influenza vagy megfázás eseén. Erotikus késztetést serkentő. Az olajból maximum két cseppet párologtassunk egyszerre.

Amire vigyázni kell

Terhes, szoptatós anyák, és aki pajzsmirigy-elégtelenségben szenved, ne használjon kakukkfüvet gyógyszermennyiségben.

Kakukkfű a kertben

Az évelő félcserje szárán lila virágok ülnek. Nyár közepén állandóan érezni illatát a kertben. Magról, hajtásról vagy tőosztásról szaporítható. A magok csírázásához legalább 21 fok szükséges. A zölddugványozáshoz a szárból metszett 8 cm-es darabokat nedves homokba helyezzük. Két héten belül eresztenek gyökérszálakat.

És milyen finom fűszer!

A konyhában leggyakrabban húsok, gombák, paradicsomos ételek, fűszeres túrók ízesítője, a mediterrán konyha elengedhetetlen fűszere.

Bátran használhatjuk tésztaszószokhoz, főleg a paradicsomos alapúakhoz, de a tejszínes-gombás ragukhoz is nagyon jól illik a kakukkfű. Ha grillcsirkét sütünk, bátran dugjunk a hasüregbe egy almát és néhány ág kakukkfüvet, de más natúr húsok mellé is dobhatunk belőle.

A lazac és különféle tengeri halak is kedvelik a társaságát némi citrommal, de a legegyszerűbb gombák, például a csiperke is megbolondítható egy csipet kakukkfűvel.

A semlegesebb ízű zöldségeknek is nagyon jó karaktert ad, jól illik a cukkinihez vagy a krumplihoz, akár tepsiben sütjük, akár pürének vagy tejszínnel összeforralva készítjük. Sőt salátákat is különlegesebbé tehetünk, ha az öntetbe kevés kakukkfüvet morzsolunk.

Kakukkfüves tócsni >>>

Kakukkfüves csirkecomb >>>

Mediterrán töltött csirkemell >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss