Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A cordon bleu története - tudj meg mindent a francia klasszikusról!

Tudod, hogy mi köze van a sonkával és sajttal töltött, bundázott hússzeletnek a Szentlélek Lovagrendhez? Ismerd meg a cordon bleu történetét!

A francia cordon bleu (ejtsd: kordon blő) kifejezés szó szerinti fordításban kék szalagot jelent, de az Európa-szerte kedvelt húsételben ne keress semmilyen szalagot.


Történelmi visszapillantás

A történet 1348-ig nyúlik vissza, mert III. Eduárd angol uralkodó ekkortól tüntette ki a csaták hőseit a sötétkék bársonyból készült, aranyszegélyű Térdszalagrenddel. A bal térd alatt viselt, illetve a hozzá tartozó, a bal vállon átvetett kék szalag 200 év múlva annyira megtetszett a piperkőc hírében állt III. Henrik francia királynak, hogy 1578-ban megalapította a Szentlélek Lovagrendet (L’Ordre du Saint-Esprit), amelynek tagjai szintén kék szalagot hordtak a ruhájukon. (Más források szerint egy kék szalagon lógó keresztet akasztottak a nyakukba.) A lovagok híresek voltak fényűző ünnepségeikről, és bár a lakomák a nagy francia forradalom után a renddel egyetemben megszűntek, a „kék szalag” továbbra is egyet jelentett a kiváló ételekkel. A kitüntetést később képletesen adományozták a kor legjobb szakácsainak.

Királyi elismerés egy szakácsnőnek

A legismertebb anekdota szerint Madame Dubarry egy ízben lakomára hívta XV. Lajost, aki mindig azt hangoztatta, hogy jól főzni csak a férfiak tudnak. Amikor a hedonista király mind a tíz ujját megnyalta a fenséges fogások után, szépséges ágyasa elárulta, hogy a pompás vacsora egy szakácsnő műve volt, és azt javasolta XV. Lajosnak, tüntesse ki a fiatal teremtést elismerése jeléül. Így vonult be a gasztronómia történetébe a Cordon Bleu, amely idővel a kiváló konyhaművészeti teljesítmény szinonimája lett, majd étellé átlényegülve köznevesült.


Tengeri kapcsolat

A kékszalagot ma elsősorban a Balatonon zajló, évenként ismétlődő tókerülő vitorlásversenyként ismerjük, de a 20. század hajnalán a hatalmas utasszállító gőzösök küzdelme volt. Az Atlanti-óceánt leggyorsabban átszelő hajónak járó Kékszalag-díjat a lóversenyek világából kölcsönözték, a mai napig közkedvelt fogást pedig állítólag egy francia szakács álmodta meg a győzelem tiszteletére. Tartja magát az a vélekedés is, hogy a göngyölt és bundázott sajtos-sonkás húsételt először a díj elhódítására törő, tragikus sorsú Titanic óceánjáró utasainak készítették.


Így lesz még finomabb a rántott hús >>>  

Magazin és szakácsművészeti iskola névadója

Marthe Distel, a La Cuisinière Cordon Bleu gasztronómiai magazin újságírója és kiadója 1895-ben megalapította a párizsi Le Cordon Bleu szakácsművészeti iskolát. Bemutatókonyhájukban helyezték üzembe a világ legelső elektromos tűzhelyét, ami remek reklámot jelentett a lapnak és az általa hirdetett, mesterszakácsok által tartott kurzusoknak. A Le Cordon Bleu napjainkig a leghíresebb főzőiskola, amelynek Julia Child, a híres amerikai szakácskönyvszerző is növendéke volt. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss