Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

A cékla főétel is lehet!

Savanyúságot tetszik? Csemege uborka, káposztasaláta, cékla? A céklát általában csak innen ismerjük, savanyúság ősztől tavaszig. Ecetben eltéve, esetleg kis köménymag rajta.

Pedig a Földközi-tenger vidékén általában melegen eszik, körítésként húsok mellé.

Néhány elkészítési mód:

- A megfőtt céklát  kockákra vagy vékony szeletekre vágjuk, aztán egy serpenyőben, kevés olajjal, ecettel, mustárral, sóval, borssal együtt főzzük néhány percig, állandóan kevergetve, és kész. Már lehet is tálalni  sült húsok mellé.

- Hagymát kis vajban üvegesre párolunk, hozzáadjuk a már megfőzött, apróra vágott céklát, pár percig kevergetve együtt pirítjuk, sózzuk, borsozzuk.

- A megfőtt, szeletekre vágott céklát tűzálló edénybe tetőcserép módon  lerakjuk, leöntjük besamel mártással, és készre sütjük.

A cékla másik felhasználási módja a leves. A borscs most kimarad, ez az orosz-ukrán-lengyel stb. kiváló céklaleves, de ebben a céklán kívül még rengeteg fajta zöldség és persze hús is van.

A mi céklalevesünkhöz hagymát párolunk, rádobjuk a céklát, erőlevesben vagy tetszés szerint fűszerezve vízben megfőzzük. Aztán tejföllel, liszttel behabarjuk, esetleg citrommal vagy ecettel kicsit savanyítjuk. Vagy a főzés után be a mixerbe (hogy kicsit sűrűbb legyen, egy krumplit is hozzáfőzhetünk), tejszín (főzőtejszín, de tejföl is lehet), és kész a céklakrémleves. Valamilyen betétet (pirított kenyérkocka, gyufára vágott sárgarépa, stb.)  adhatunk még hozzá.

Mindezek nagyon finomak, és nagyon egyszerű is elkészíteni őket.  Az  egyetlen probléma a cékla főzése és hámozása. Vigyázni kell vele, minden piros lesz: edény, ruha, kéz is, jobb kesztyűs kézzel bánni vele. Nyugaton mindenhol árulnak vákuumba csomagolt, előfőzött, hámozott, de nem ízesített céklát, előbb–utóbb remélhetőleg nálunk is lesz ilyen.

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

gabicsella
Igen finomak a céklareceptek. Megcsinálom mindegyiket. Egészséges étel. Köszi Gabi
nagyiii
A cékla nyersen is finom,így benne lévő értékei a főzéssel nem csökkennek. A céklát meghámozzuk, káposztareszelőn (a 3-4 oldalas hagyományos reszelő legvastagabb lyuku része) lereszeljük. Ugyan ezen a reszelőn almát is reszelünk.Savanyúkáposztát apróra vágjuk, kevés hagymát vékonyra csíkozzuk majd az egészet összekeverjük.Kevés oliva olajat,vagy éppen amilyen van otthon ráteszünk pici sóval és nagyon kevés mézzel ízesitjük, majd jól összekeverjük. Az összetevők arányát 2/4-ed cékla,1/4-ed alma, 1 /4 -ed savanyúkáposzta arányban határoznám meg. A hagyma inkább csak ízesítés miatt kell. Lehet azonnal is fogyasztani, de legjobb 1napig hűtőben érlelni. Hideg- meleg sültekhez kíváló köret és telis-teli van vitaminnal.
hoholr
A cékla az egyik legfinomabb őszi alapanyag. Én héjában sütöm, aztán meghámozom, feldarabolom, összekeverem fokahgymával, borssal, olivaolajjal, és isteni egytálétel, plane ha egy kis krumplival süti az ember, de ezeket is ki fogom próbálni.

Magazin