Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A bükki füvesember patikájából: gyógynövények, melyek elengedhetetlenek, ha nyaralni indulsz

default user icon
MME
A bikini és a túrabakancs mellé érdemes néhány gyógyteát is elcsomagolni. Gyuri bácsi, a bükki füvesember most elmondja, hogy melyiket miért nem szabad otthon hagyni!

Ha nagy a meleg

Bármelyik mentafaj kiváló élvezeti és hűsítő hatású gyógytea is egyben. Ha nem bírod a meleget, legjobb, ha hideg borsmentateát kortyolgatsz. Az elkészült főzetből készíthetsz jégkockát is, így a limonádé ízletesebb és hűvösebb lesz.

Hasmenésre, utazási betegségre

Ha hányós-hasmenéses utazási betegséggel küzdesz, szintén segít a hideg borsmentatea. Fertőtlenítő tulajdonsága miatt olyan helyeken is nagy hasznát veheted, ahol kétes tisztaságú a csapvíz.
Ha nem bírod a borsmentát, ihatsz helyette kakukkfüvet. Erős baktérium- és gombaölő tulajdonsága miatt mindenféle külső és belső fertőzés (lábgomba, bélféreg) esetén segít. Napi egy csésze segíti az immunrendszer működését, és véd a fertőzésektől. Előnye még, hogy bátran adható gyerekeknek is. Egzotikus országokban előfordulhat erős hasmenés, mely hasi görcsökkel jár. Gondoskodni kell a folyadékpótlásról, fertőtlenítő gyógynövényekről: a málna- és a szederlevél kitűnő hasfogók, ha baj van, akár napi 3-4 csészével is megihatsz bármelyikből.

Sebekre, csípésre, húzódásra

Ha túrázni indulsz, jó szolgálatot tehet a rovarok ellen a testápolóba kevert levendulaolaj. Ha bírja a bőröd, tömény illóolajat is csepegtethetsz a bokádra, a testhajlatokra.
Mindenféle sebet, gyulladást, kiütést, csípést gyógyít a körömvirágkenőcs. Komolyabb húzódásra, zúzódásra viszont nincs jobb a fekete nadálytőnél. Ebből vigyél magaddal egy kis fiolányit, és ha megtörtént a baj, akkor fele-fele arányban keverd el bármilyen krémmel, testápolóval. Naponta többször is kenegesd az érintett testrészt.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss