A boróka kitűnő alkalmazkodóképességének köszönhetően Észak-Amerika és Európa nagy részén elterjedt, hazánkban is előfordul, vadon is megterem. Egy-három méter magasra is megnövő cserje, termése apró, zöld és kékesfekete bogyó – színe attól függ, mennyire érett. Illata jellegzetes, íze kesernyés.
>A borókát október-novemberben gyűjtsük, majd kiterítve száraz, szellős helyen szárítsuk. (Ez néhány hetet vesz igénybe.) A száraz bogyókat jól záródó edényben tartsuk.
A borókát a népi gyógyászat vizelethajtó és emésztést elősegítő hatása miatt előszeretettel alkalmazta. Jó görcsoldó, izzasztó és nyálkaoldó. Hatásos segítség lehet az influenzás időszakokban is. Egyes területeken asztma esetén inhaláló szerként alkalmazták. A belőle készített kenőcsöt pedig reumás testrészek kezeléséhez használták.
A borókát más területeken is felhasználják. Likőrök, pálinkafélék ízesítésére, pácolásra ma is használják, a borókaszósz és lekvár pedig a vadételek remek kiegészítője. A kozmetikai-, illatszer- és gyógyszeripar is feldolgozza.
Mi is nyugodtan előkereshetünk néhány olyan receptet, amelyben a boróka is szerepel. Nemcsak új, érdekes ízeket ismerhetünk meg, de egészségünknek is jót tesz, ha néha-néha borókával főzünk.
Mi ezeket ajánljuk: Borókás csirke Borókás hús Bajor kacsamell Konyakos őz Savanyú káposztával töltött alma