Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Böjttel indítanád az új évet? Íme 4 fontos tény, amit jó, ha ismersz!

Sokan év elején döntenek úgy, hogy az ünnepek alatt elfogyasztott hatalmas ételmennyiség után néhány napos böjttel próbálnak segíteni testük egyensúlyának helyreállításában. De vajon tényleg ilyenkor a legalkalmasabb böjtbe kezdeni? Egyáltalán mi a különbség böjt és fogyókúra aközött? Összeállításunkból kiderül!

Eredetileg a böjt a vallásos szertartások része volt. Egyik legfontosabb része – talán az éhezésnél is fontosabb - a figyelem, és a tudatosság. Hogy ilyenkor nemcsak a test, hanem a lélek is megtisztul. Magunkba nézünk, és tisztába tesszük gondolatainkat és érzéseinket is.

A böjt nem fogyókúra!

Bizony nem. A legfontosabb különbség, hogy a böjtnek nem elsődleges célja, sőt sok esetben nem is célja a fogyás. A böjt inkább az önmegtartóztatásról, a személyes erőpróbáról és az egészségről szól. Nagyon sokféle böjt van, de már egy háromnapos léböjt esetében is számítani lehet a következőkre:

1. Kitisztulnak, kiélesednek az érzékszervek, javul a koncentrálóképesség és a memória.
2. Energiaszintünk fokozódik, úgy érezzük, sokkal nagyobb fizikai teljesítményre vagyunk képesek.
3. A bőr a méreganyagok távozása után kitisztul, megszépül

Mikor böjtöljünk?

Hogy mikor érdemes böjtölni, arról megoszlanak a vélemények. A legtöbben egyetértenek azzal, hogy télen nem. (Legalábbis a mi éghajlati viszonyaink között.) Ilyenkor hiányoznak a friss zöldségek és gyümölcsök, a szervezet több táplálékot kíván a hideg miatt, és az immunrendszer sem engedheti meg magának, hogy bármiből hiányt szenvedjen. Ugyanakkor a mai bőséges élelmiszerválaszték és kényelmes életkörülményeink miatt ebből mi vajmi keveset érzékelünk.
Általában a hagyományos böjti időszak tavasszal van, és hogy ez így alakult, annak praktikus okai is vannak. Eleinknek ugyanis ekkorra fogytak el az előző évben felhalmozott élelmiszertartalékai. Ezt egyébként sokkal kényelmesebben, de most is tapasztalhatjuk: már itt vannak az első tavaszi napok, de arra, hogy a piacon is megjelenjenek a primőrök, még bizony hetekig várni kell.

Hogyan böjtöljünk?

A böjt lényege, hogy nem fogyasztunk szilárd táplálékot, csak folyadékot: vizet, gyógyteát, levest minél kevesebb sóval és zöldség, gyümölcsleveket. Egyes dietetikusok szerint csak a három napnál nem hosszabb léböjt mondható egészségesnek, mások szerint a böjt ideális hossza hét nap. A böjtölő nem élheti meg úgy a folyamatot, mint éhezést. Fontos, hogy szabad akaratból történjen a táplálékmegvonás. Figyelem: aki krónikus betegségben szenved, vagy más ok miatt, de folyamatosan gyógyszert szed, az jobb, ha böjtölés előtt konzultál az orvosával.

Miért jó böjtölni?

1. Mert böjtölés előtt, közben és után egy rövid időszakra kikerülünk az anyagias mindennapokból. Úgy adunk magunknak valamit, hogy azt nem pénzért, boltban vásároltuk.
2. Mert már napokkal előtte készülünk rá, végiggondoljuk, hogy milyen böjtöt választunk, megszervezzük, átgondoljuk az előttünk álló napokat. Ez a folyamat a hétköznapok során a legtöbb ember életéből kimarad.
3. Mert a böjt során különböző lelki stádiumok várnak ránk. Leszünk nagyon éhesek, lesz hogy úgy érezzük hegyeket mozgatnánk meg, ki-ki teljesen egyedi hangulatokat, érzéseket tapasztalhat meg, amikre ezúttal oda is figyel.
4. Kiderül, megvan-e bennünk az akaraterő hozzá, hogy végigcsináljuk. Ha igen, az hihetetlen lelkierőt ad, és nemcsak a böjt időszakára.
5. A böjt után az a meglepő dolog történik az emberrel, hogy ismét megtanul örülni egyszerű, finom falatoknak, mint egy tál rizs, vagy egy kis fűszeres túrókrém. Mások lesznek az ízek, megváltozik az értékrend.
+1. Az sem rossz érzés, hogy azért a végére csak megszabadulunk 1-2 felesleges kilótól.

4 NAPOS BÖJTKÚRA MENÜVEL - SZAKÉRTŐTŐL! >>> 
BÖJT TESTÉRT ÉS SZELLEMÉRT >>>  
A BÖJT NEM FOGYÓKÚRA! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss