Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 tipp befőzéshez: így lesz tökéletes a lekvár, a befőtt, a savanyúság

default user icon
MME
Biztosan van, aki mostanában tervezi, hogy belevág élete első szilvalekvárjának, ribizliszörpjének vagy épp barackbefőttjének elkészítésébe. Elsősorban nekik szolgálunk hasznos tippekkel, ám a rutinosok is találhatnak új és érdekes befőzési fortélyokat összeállításunkban.

A befőzés valójában csöppet sem bonyolult konyhai feladat. Ugyanakkor a tökéletes lekvár, befőtt készítéséhez nem árt ismerni a legfontosabb praktikákat. Ehhez nyújtunk most segítséget kezdőknek, haladóknak egyaránt.

Íme a befőzés kihagyhatatlan praktikái

1. Csakis kifogástalan minőségű gyümölcsöt és zöldséget tegyél el! Túlérett, ütődött, fonnyadt, penészes, netán erjedésnek indult darabok nem kerülhetnek a befőttesüvegekbe.

2. Ügyelj rá, hogy a befőttesüvegek és a fedelek épek legyenek! A legkisebb repedés, törés vagy más sérülés esetén selejtezd le őket. Szabadulj meg a porózussá vált gumigyűrűktől is.

3. A befőzés megkezdése előtt fontos a patikatisztaság a konyhában, mert már egy parányi szennyeződéstől megpenészedhet, megromolhat az eltett gyümölcs, zöldség. A profik azt tanácsolják, hogy a forró mosószeres vízben gondosan elmosogatott, vagy mosogatógépben tisztára mosott befőttesüvegeket főzzük ki annyi ecetes vízben, amennyi ellepi. Az 5 százalékos ecet vizes oldata a baktériumok 90 százalékát elpusztítja!

Tipp: Az üvegeket ne törölgesd el, hanem fejjel lefelé borítva tiszta, vasalt konyharuhán csöpögtesd le, szárítsd meg. Száríthatod az üvegeket a sütőben is, hogy sterilek maradjanak. A kifőzött fedeleket és a gumigyűrűket is hasonló módon javasolt fertőtleníteni.

fertőtlenítés, sterilizálás

4. A befőzőfazékba állított üvegek körül mindenkor annyi víz legyen, hogy a víz az üvegek magasságának háromnegyedéig érjen.

5. Fontos, hogy a fertőtlenítő vízfürdő hőmérséklete nagyjából megegyezzen a beleállított üvegek tartalmának hőmérsékletével. A forró lekvárral töltött üvegeket állítsd meleg vízbe, a hideg felöntőlében eltett zöldséget pedig hideg vízbe állítva kezdd el hőkezelni.

6. 75 fok felett a romlást okozó mikrobák többsége elpusztul. A hőkezelést 90-100 fokon ajánlott végezni. Célszerű befőzési hőmérőt használni. Befőzőedény fedelébe illeszthető vagy konyhai fazékra csíptethető mérőeszközt jobb konyhafelszerelési szaküzletekben vagy webáruházban vásárolhatsz. Az előírt hőkezelési időt az ajánlott hőmérséklet elérésétől kell számítani.

7. Hőkezelés után az üvegeket befőttesüveg-fogóval, nagyobb konyhai csipesszel vagy száraz konyharuhával emeld ki a forró vízből. Csavard alaposan az üvegek tetejére a kupakot, majd fordítsd a tetejükre 5-10 percre. Így a forró lekvár saját hőjétől a fedél és a fedél alatti levegőréteg is steril lesz, a képződő vákuum pedig az üveg szájára cuppantja a fedelet.

A befőzés a lassú hűtéssel ér véget

8. Hagyd az üvegeket teljesen kihűlni. Minél lassabb a folyamat, természetesen annál tovább tart. Fontos, hogy a lassú hűlés közben ne mozgasd az üvegeket, ne tedd hideg kőre, és hideg vizet se engedj rájuk, mert a hőkülönbség miatt az üvegek könnyen elpattanhatnak. A legjobb, ha konyharuhával leterített vágódeszkára állítod valamennyit.

9. Kihűlés után ellenőrizd, hogy az üvegek tökéletesen zárnak-e. Fémcsattal rögzített gumitömítéses üvegnél erről úgy bizonyosodhatsz meg, hogy óvatosan kioldod a csatot. Ha a fedél magától is rátapad az üveg szájára a vákuum miatt, akkor biztosan jól csináltad. Tároláshoz csatold vissza a fedelet!

10. A befőtteket hűvös és sötét helyen tárold, ne érje őket közvetlen napfény! Ha így teszel, hosszú ideig megőrzik a minőségüket.

Ezek is érdekelhetnek

Friss