Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A 7 legjobb reggeli, ha elmúltál 40

default user icon
MME
A reggelit a nap legfontosabb étkezésének tartják a szakemberek, ám nem mindegy, hogy mit eszel, és az sem mindegy, hogy melyik életkorban mivel indított a napot. Tippek, ötletek a nap első étkezésére, ha elmúltál negyven.

Bizonyára te is tapasztalod – vagy ha nem, akkor már hallottál róla –, hogy túl a negyedik x-en zsírpárnák könnyebben lerakódnak, ezért nem ajánlatos például szalonnával indítani a napot. Mit egyél helyette? Íme 7 egészséges reggeli, ami telít, energiával tölt fel és nem hízlal.

1. Avokádós pirítós

Az avokádó telítetetlen zsírsavakban gazdag, erős antioxidáns. Kiváló A-, E-, B- és C-vitaminforrás, és jelentős a kálium-, vas-, foszfor-, nátrium-, kalcium- és magnéziumtartalma is. Mindez jó hatással van a vérnyomásra, szívműködésre. Az avokádó rostban is nagyon gazdag, a szénhidráttartalma viszont alacsony, ezért nem hízlal. Reggelire kitűnő választás teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítósra kenve. 

2. Energiagolyók

Ha nincs időd reggelizni, akkor neked találták ki az energiagolyókat. Ezt a nagyon egyszerű egészséges zsírokat, fehérjét és szénhidrátot is tartalmazó energiabombát egy aprítógép segítségével 10 perc alatt elkészíheted. Bármilyen olajos magot, diót, mandulát, kesudiót összemixelhetsz zabpehellyel, aszalt gyümölccsel. Az olajos magvaknak gyulladáscsökkentő hatása van, jó hatással vannak a szív-és érrendszerre, és csökkentik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét is.

3. Zabpelyhes gofri

A gofri nem csak a gyerekek egyik kedvenc reggelije, sok felnőtt is szívesen indítja ezzel a finom édességgel a napot. Búzaliszt helyett viszont használj inkább finomra őrölt zabpelyhet. Nemcsak gluténmentes lesz így a gofrid, hanem a rostokban gazdag is kiderült. A zab magas fehérjeforrás, gazdag vitaminban is. Rosttartalma miatt jó hatással van az anyagcserére.

4. Chiapuding

A chia magot szuperételként emlegítik, amit nemcsak azzal érdemelt ki, hogy jótékony hatásai miatt a diétázók kedvence lett, hanem azzal is, hogy az egészségre nagyon jó hatással van. Például magas az omega3, az omega6 tartalma, és sok ásványi anyagot is tartalmaz. A chia magnak jóformán semmi kalóriatartalma, viszont sok rost van benne, ennek köszönhetően hamar eltelít és jóllakottságérzetet biztosít. Reggelire készíts belőle pudingot. Áztass be egy 1/4 csésze magot egy csésze kókusztejbe éjszakára. Reggel szórd meg dióval, mogyoróval, vagy bogyós gyümölcsökkel.

5. Zöld smoothie

A napi zöldség, gyümölcs bevitelnek legegyszerűbb módja, ha mindezt egy smoothie-ban ötvözöd. Egy turmixgép, vagy egy botmixer segítségével bármit mixelhetsz, spenótot, banánt, almát, gyömbért, kelkáposztát, ananászt, egészséges és tápláló italt kapsz. A zöld smoothie-k vitaminokban, különösen A-vitamin gazdagok, ami kedvez a látásnak, és erősíti az immunrendszert.

6. Zabkása

A zabkása az egyik legkedveltebb reggeli lett az egészséges életmódot követők körében. Az olcsó alapanyagokból pillanatok alatt elkészíthető laktató reggeli nemcsak finom, hanem tele van értékes rostokkal, tápanyagokkal. A zab olyan növényi eredetű vegyületeket tartalmaz, ami a szív és az erek egészséges és erős működését segíti, és hozzájárul a szívbetegségek megelőzéséhez. Emellett segít megelőzni a bélproblémákat.

7. Wrap

Ha már unod a zabkását, és valami ízletesebb reggelire vágysz, akkor készíts magadnak egy zöldséges, vagy csirkehúsos wrapot. A tortillához is használhatsz zablisztet, vagy teljes kiőrlésű lisztet. A tölteléket bárhogyan variálhatod, vitamindús zöldségekkel, pirított csirkemell csíkokkal, ami sok fehérjét tartalmaz.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss