Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A 6 leggyakoribb ok, ami miatt nem tudsz lefogyni

default user icon
MME
Visszafogottan étkezel, rendszeresen sportolsz, de a mérleg nyelve egyszerűen nem indul meg lefelé? A probléma oka nem mindig az akaraterő hiányában keresendő. Segítünk, hogy sikerrel vedd az akadályokat!

A súlycsökkentő életmódváltás sokkal több annál, mint hogy alacsony kalóriatartalmú fogásokat eszel! A kívánt testsúly elérésében számos tényező játszik fontos szerepet: előfordulhat, hogy a hízás oka például a hormonháztartás zavara vagy az ételintolerancia, de a stressz és a kevés alvás miatti kimerültség, energiahiány is vezethet falási rohamokhoz, ezáltal pedig súlyfelesleghez.

Az első és legfontosabb feladat tehát annak megvizsgálása, hogy mi áll a hízás hátterében. Ehhez ad egy kis iránymutatást cikkünk, melyben a lehetséges okokon túl az egyes problémák esetén javasolt megoldásokat is megtalálja. Nem mindig az akaraterő vagy az önfegyelem hiánya, esetleg a nem megfelelően összeállított fogyókúrás étrend a sikertelenség magyarázata, éppen ezért hagyj fel az önostorozással, tedd meg a szükséges lépéseket, és állj pozitívan az életmódváltásához!

Ha az egészségedet megőrizve szeretnél megszabadulni a súlyfeleslegtől, keresd fel orvosodat vagy egy szakképzett dietetikust, tőlük azt is megtudhatod, hogy milyen vizsgálatokat szükséges elvégeztetni egy komolyabb fogyókúrát megelőzően.

1. A pajzsmirigyműködés zavarai

Gyakran sportolsz, visszafogottan étkezel, mégsem történik semmi változás a testsúlyodban, sőt egyenesen hízol? A jelenség hátterében bizony a pajzsmirigy-alulműködés is állhat. Ennek a hízás mellett jellemző tünete a fáradékonyság is, ilyen esetben mindenképpen fordulj orvoshoz!

Fanny-tanács: Keress fel egy endorkrinológust, aki a szükséges vizsgálatok elvégzése után megállapítja, valóban a pajzsmirigyeddel van-e gond. Ha igen, akkor az orvos gyógyszerrel kezelni tudja a betegséget.

2. Túl sok stressz

Rengeteget dolgozol, alig jut időd a kikapcsolódásra, és folyton feszült vagy, hogy mindennel időben végezz? A stressz hatására megnő a kortizol nevű hormon szintje, ami a belső feszültség mellett alvászavarhoz, ingerültséghez, fejfájáshoz és falási rohamokhoz vezethet.

Fanny-tanács: Napközben szigorúan iktass be tízperces szüneteket, amikor pihenhetsz egy kicsit. Ilyenkor végezz légzőgyakorlatokat, esetleg hallgass nyugtató hatású zenét. Jógázz és meditálj rendszeresen!

3. Kevés alvás

Észrevetted már, hogy amikor kevesebbet alszol, mint kellene, megnő az étvágyad? A hiányzó energiát ugyanis sokan a laktató szénhidrátfélékből próbálják kinyerni, de hiába, mert a pizza vagy a cukros péksütemények erőt nem adnak ugyan, viszont megterhelik az emésztést, és hizlalnak is.

Fanny-tanács: Kézenfekvő a megoldás: többet kell pihenni! Az ideális minimum hét óra alvás lenne. Ha nehezen alszol el, próbáld ki a nyugtató hatású gyógynövényekből (levendula, orbáncfű, citromfű, kamilla, macskagyökér) készült teákat.

4. Ételintolrancia

Az étkezések után rosszul érzed magát, fáj a gyomrod, felpuffad a hasad? A tünetek hátterében akár ételintolerancia is állhat! A laktóz- és a gluténérzékenység nem feltétlenül okoznak hízást, viszont komoly és kellemetlen emésztőrendszeri problémákat (pl. hasmenés) vonhatnak maguk után, és fáradékonysághoz is vezethetnek.

Fanny-tanács: Feltétlenül keresd fel az orvosod, valamint egy szakképzett dietetikust! Ételintolerancia esetén elengedhetetlen, hogy szakértő segítsen a megfelelő értrend összeállításában.

5. Hormonális rendellenesség

Hallottál már a PCOS-ről? A policisztás petefészek szindróma inzulinrezisztenciával jár, aminek a következében a szervezetben megnő a férfi nemi hormonok szintje. Tünetei többek között az erőteljes hasi hízás, a szabálytalan menstruáció és a pattanásos bőr.

Fanny-tanács: Mindenképpen orvosi kivizsgálás szükséges, de életmódváltással is rengeteget tehetsz az állapotod javulásáért. Kerüld a feldolgozott élelmiszereket, a cukrot és a fehér lisztből készült élelmiszereket, fogyassz magas rosttartalmú ételeket, sok zöldséget, gyümölcsöt, sovány fehérjét, és inkább többször egyél kisebb adagokat.

6. Egyhangú sporttevékenység

Hosszú hónapok óta futsz hetente párszor néhány kilométert, de úgy érzed, ennyi nem elég a vágyott alak eléréséhez? A minél hatékonyabb zsírégetéshez az állóképességi sportok és az erőgyakorlatok megfelelő kombinációja a legjobb út!

Fanny-tanács: A rendszeres futás, biciklizés vagy úszás mellé iktass be például funkcionális tréninget vagy crossfitet. Ha csak most kezded, érdemes kikérned egy edző tanácsát, hogy milyen gyakorlatokat, és mekkora súllyal végezd. A szakember segítségével hatékonyabb lesz az edzésed, és elkerülheted a sérüléseket.

MÉG TÖBB DIÉTATIPP ÉS FOGYÓKÚRÁS ÉS ÉLETMÓDTANÁCS AZ EHETI FANNY MAGAZINBAN >>>

MENNYI SZÉNHIDRÁT ÉS KALÓRIA VAN A TÉLI GYÜMÖLCSÖKBEN? >>> 

7 TIPP, AMI BIZTOSAN SEGÍT A FOGYÁSBAN >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss