Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A 4 legegészségesebb hal a világon

Ismét izgalmas résszel folytatódik sorozatunk: az egészségünk számára legkedvezőbb halakat vesszük sorra! A fogyókúrázók étrendjének egyenesen kötelező eleme a hal, de az egészségtudatos étrend követőinek is kikerülhetetlen a rendszeres fogyasztásuk. Nézzük, melyeket érdemes hetente többször az étlapunkra tűzni!
1. Laposhal

Az nagyjából közismert, hogy a legtöbb hal gazdag fehérjeforrás, de így is meglepő, hogy a laposhal még a magas rosttartalmú zöldségeket is felülmúlja ezen a területen. Nagyon kevés kalória, de egy ausztrál kutatás kimutatta, hogy ennek ellenére gyorsan és tartósan jóllakhatunk vele (egyedül a főtt krumpli kelt intenzívebb telítettségérzetet, ami sokkal jobban hizlal). Ez a csodás kombináció a szakértők szerint a laposhalban található rengeteg fehérjének, valamint az éhségérzetünkért felelős szerotonin hormonra gyakorolt hatásának köszönhető. Diétázok, mire vártok még?

2. Vadon élő lazac

Lehet, hogy kicsit zsírosabb. Lehet, hogy magas a kalóriatartalma. Ennek ellenére több tanulmány bizonyítja, hogy az egyik legjobb választás, ha szeretnél megszabadulni a súlyfeleslegedtől. Számos kontroll csoportos vizsgálat igazolta, hogy a lazaccal diétázok több kilót adnak le ugyanannyi idő alatt, azonos kalóriamennyiség mellett, mint azok, akiknek a hal kimaradt az étrendjéből. Ráadásul alacsonyan tartja az éhgyomri inzulinszintet, és csökkenti a szervezetben található gyulladásokat. A vadon élő példányok pedig sokkal kevésbé zsírosak, mint tápon hizlalt, farmi társaik.

Legjobb lazacos receptek >>> 

3. Konzerv tonhal

A laposhalhoz hasonlóan a tonhal esetében is érvényesül a bajnok „kevés kalória – sok fehérje” kombináció. Az egyik legolcsóbb megoldás, ha halat szeretnék fogyasztani, emellett tele van egészséges dokozahexaénsavval. Ez az Omega­3 zsírsav segít legyőzni a hasi zsírpárnákat, mivel csökkenti a zsírsejtek termelését és növekedését. Tartasz a higanytól? Így is a tonhal konzerv az ideális választás, arra kell csak figyelned, hogy ne fehér tonhalból készítsék. Minél kisebb és vékonyabb a hal, annál kevesebb higany jut a szervezetébe a vízből, és a legtöbb áruházi konzerv a legkisebb tonhalfajtából készül. Messze vannak az ártalmas szinttől, így nem csak veszélytelen, de kifejezetten ajánlott is heti két­három alkalommal egy kis tonhallal feldobni a salátádat. 

 4. Tőkehal

Nem mondjuk, hogy a gyerekek kedvenc halrudacskái segítenek a fogyásban, de megfelelően elkészítve a tőkehal kifejezetten könnyű étel. Természetesen magas a fehérjetartalma, így remekül biztosítja az energiát a rendszeres testmozgáshoz, és még jól is laksz tőle. A lazachoz hasonlóan a tőkehallal diétázó vizsgálati alanyok is több kilót adtak le a vonatkozó kísérletek során, mint a hagyományos fogyókúrás étrendet követő társaik. Ezt az alacsony kalória­ és magas fehérjetartalom mellett az anyagcsere szabályozásáért felelős aminosavaknak köszönhették. Ugye most már érted, hogy miért voltak a skorbut ellenére is mindig jó formában a tengerészek? Ha mégis aggaszt a vitaminhiány, olvasd el sorozatunk előző részeit a zöldségekről és a gyümölcsökről!


Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss