Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A 25 legegészségesebb étel, amit mindenképp fogyasztanod kell!

default user icon
MME
A következő frissítő, szépítő és hangulatjavító finomságok az év minden szakaszában létfontosságúak a szervezet számára. Csempészd be őket mindennap a saját és családod étrendjébe!
1. Kivi

Rengeteg C-vitamint tartalmaz. Mivel serkenti az emésztést, bátran beilleszthető a diétába is. Ha turmixot készítesz, tej helyett ásványvízzel keverd össze a gyümölcsöt, így nem lesz keserű mellékíze az italnak.


2. Ribizli

Az apró, piros szemek tele vannak C-vitaminnal, és a csontok és a fogak egészségének megőrzését is segítik. Ha érzékeny a gyomrod, keverd túróba a ribizliszemeket, ne magában edd.

3. Narancs

A többi citrusféléhez hasonlóan fontos téli vitaminforrás. Azt már kevesebben tudják, hogy sportolás után, illetve a nyári melegben ez a legjobb nedvességpótló a szervezet számára.

4. Joghurt

Naponta egy pohár joghurt segít megőrizni a bélflóra épségét, és így hozzájárul az immunrendszer megerősítéséhez. A cukrozott gyümölcsjoghurtok helyett válaszd a natúr változatot!

5. Paradicsom

Igazi frissítő finomság, mivel 95% a folyadéktartalma. Gazdag magnéziumban, káliumban, kalciumban, vitaminokban és rostban.

6. Citrom

Nem csak az illata finom, az anyagcserére is kedvező hatással van. Igazi magnéziumbomba, így a kedélyállapotot is azonnal javítja. Reggelente igyál meg egy nagy pohár ásványvizet, amiben keverj el egy fél citrom levét.

7. Tofu

A fehérjedús, szénhidrátban szegény „húspótló” gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Sokféleképpen elkészíthető: grillezd vagy pácold karakteres fűszerekkel.

8. Füge

Igazi szárított csemege, amellyel olyan alapanyagokat vihetsz be a szervezetedbe, mint a kálium, kalcium, foszfor, magnézium és vas. A szárított fügét tartsd a hűtőben, hogy minél hosszabb ideig friss maradjon!

Fügés receptek >>>

9. Datolya

A fügéhez hasonlóan ebben is rengeteg kalcium, kálium, magnézium és vas van. Sportolás, edzés előtt kapj be pár szemet, hogy erőre kapj!

10. Tej

Fél liternyi 60 százalékban fedezi a felnőttek számára szükséges napi kalciumbevitelt, így rendszeres fogyasztásával sokat tehetsz a csontjaid és a fogaid egészségéért. Desszertként is megállja a helyét: turmixolj össze vele finom gyümölcsöket, és édesítsd mézzel az italt

11. Kukorica

A szemek rostos héja hatásos székrekedés ellen. Olaja a koleszterinszint csökkentésében segít. Nyáron fogyassz főtt kukoricát, egy kis vajjal a tetején!

12. Padlizsán

Kevés benne a kalória, magas víztartalma miatt mégis hamar telít. Nem beszélve arról, hogy kálium-, foszfor- és magnéziumtartalmának köszönhetően igazi ásványianyag-bomba! Mivel bármennyi olajat képes felszívni, inkább grillen vagy sütőben készítsd el.

Padlizsán receptek >>>

13. Dió

A szívbarát étrend elengedhetetlen alapanyaga, mivel csökkenti a „rossz” LDL-koleszerin szintjét. Olaja a bőr, a körmök és a haj szépítője. Érdemes hűtőben tartani, hogy minél tovább ízletes csemege maradjon.

Diós receptek >>>

14. Köles

Lúgosító hatású gabona. A benne lévő szilícium és vegyülete, a kovasav fontos szerepet játszik a a csontképzésben, valamint erősíti a kötőszövetet, a hajat, a körmöket. A főtt kölest keverd joghurtba, és ízesítsd gyümölccsel.

15. Paprika

Sárga, piros, zöld, nyersen, őrölve vagy sütve-főzve: minden formájában kötelező eleme az egészséges étrendnek! Közismerten magas C-vitamin-tartalma mellett A-vitaminban is gazdag, így a bőr ellenálló képességét is növeli.

16. Hal

Gyakran halljuk, hogy együnk több halat. Nem véletlenül ajánlják ezt a szakemberek: e táplálék egészségvédő hatása a benne lévő többszörösen telítetlen zsírsavakban rejlik. Ilyen szempontból a zsíros tengeri halak (pl. lazac) fogyasztása a legkedvezőbb. Az édesvíziek közül zsírosabb a ponty, a harcsa, az angolna, szárazabb a busa, az amur, a süllő, a pisztráng.

Halas receptek >>>

17. Sárgabarack

Gyönyörű sárga színét a benne lévő béta-karotinnak köszönheti. Ez az antioxidáns védi a szívet, az érrendszert, valamint a sejteket a daganatos betegségek ellen. Nem utolsósorban a sárgabarack jó hatással van a bőrre, nyáron például segíti a barnulást.

18. Avokádó

A bőrszépítés legkedveltebb csodaszere, mert magas E-, B-, C- és A-vitamin-tartalmának köszönhetően segíti a sejtmegújító folyamatokat. Turmixolj össze egy nagyobb példányt natúr joghurttal, egy-egy csipet sóval, borssal, és már kész is a finom mártogatós!

Receptek avokádóval >>>

19. Eper

Gazdag kalciumban, káliumban és vasban, segíti az emésztést és a veseműködést. Fogyasztása növeli az antioxidánsok szintjét a vérben, így csökkenti az öregedés hatásait. A mosatlan, hűtőszekrényben tárolt eper tovább friss marad.

Epres receptek >>>

20. Alma

Salaktalanító, méregtelenítő hatású, a vese és a máj működését is szabályozza. Egyaránt segít a hasmenés és a székrekedés enyhítésében. Az egyik legalacsonyabb kalóriatartalmú gyümölcsünk. Ha egy kis édességre fáj a fogad, csurgass egy kis mézet almaszeletekre, és szórd meg fahéjjal.

Almás receptek >>>

21. Burgonya

Lúgosító hatású, ezért ideális a szervezet méregtelenítéséhez. Jelentős káliumtartalma miatt fogyasztása szabályozza a szervezet vízháztartását, ödémára hajlamos, magas vérnyomásos, vesebajos betegeknek különösen ajánlott a fogyasztása. Figyelem: az olajban sült változatok eneregiatartalma igen magas, ezért inkább a főtt formában fogyaszd!

22. Rizs

Csekély nátriumtartalmánál fogva különösen hasznos a fogyasztása magas vérnyomás, túlsúly, szívelégtelenség, vizenyőképződés esetén. Diétához is kiváló, hetente beiktathatsz például egy rizsnapot. A hagyományos fehér helyett fogyassz inkább barna rizst.

23. Vörös káposzta

Gazdag élelmi rostokban, így hamar telít, ráadásul kiváló antioxidáns-forrás, ezáltal segít megakadályozni a rákos sejtek kialakulását. Próbáld ki: készíts salátát vörös káposztából és narancsszeletekből!

24. Uborka

Víztartalma rendkívül magas, kb. 96%. A kutatások szerint legfőbb hatóanyagai a héjában vannak. Kozmetikai szerekben is gyakran használják mint természetes hidratálószert.

25. Cseresznye

Vértisztító, gyulladáscsökkentő hatású, és az egyensúlyából kibillent hormonháztartást is gyorsan helyreállítja. Lehetőleg frissen fogyaszd. Jól bírja a mélyhűtést, vitaminjai ilyenkor is megmaradnak.

Ezek is érdekelhetnek

Friss