Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A 12 legjobb étel és ital reggelire

default user icon
MME
A reggeli a nap legfontosabb étkezése, de az sem mindegy, hogy mit eszel reggelire. A nap első étkezésének olyan ételeket ajánlanak, amelyek energiát adnak és megakadályozzák azt, hogy a nap hátralévő részében túl sokat egyél. 12 olyan ételt mutatunk, amitől garantáltam jól indul a napod.

1. Tojás 

A tojás igazi szuperélelmiszer: számos vitamint, ásványi anyagot, esszenciális zsírsavat és tökéletes összetételű fehérjét tartalmaz, s ráadásul ezeknek minden egyes molekuláját 100%-ig hasznosítja is a szervezet. Emellett növeli a teltségérzetet, segít fenntartani a vércukorszintet.

2. Görög joghurt

A görög joghurt krémes, finom és tápláló. Fehérjében gazdag, csökkenti az éhségérzetet, a benne lévő probiotikumok pedig jó hatással vannak a bélrendszer működésére.

3. Kávé

Sokak számára kihagyhatatlan a reggeli kávé . Magas koffein tartalma miatt éberebbnek érezzük magunkat már egy csésze erős feketétől. A koffeinről kimutatták, hogy növeli az anyagcserét és a zsírégetést is. Naponta 100 mg koffein bevitelével  79-150 kalóriát éget el az ember. A kávé gazdag antioxidánsokban is, amelyek csökkenti a gyulladást, a cukorbetegségek és a májbetegségek kockázatát.

4. Zabpehely

A zabpehelyt általában zabkásaként készítik el, ami egészséges és tápláló reggeli.  A zabkása közepes glikémiás indexe miatt nagyon laktató, nem kell aggódnunk azon, hogy a reggeli elfogyasztása után nem sokkal ismét ennénk valamit, akár 4 órára is elűzi az éhségromahot. Egyenletesen tartja a vércukorszintünket is.

5. Chia mag

A chia mag jóformán alig tartalmaz kalóriát, viszont annál magasabb a rosttartalma. Hamar eltelít, jóllakottságérzetet okoz, mert felszívja a vizet és sűrű géllé alakul, kitölti a gyomrot, és lassítja a szervezetbe jutó cukrok felszívódását. A chia mag nagyon sok ásványi anyagot tartalmaz, és kifejezetten magas az omega3 és omega6 zsírsav- és antioxidáns tartalma.

6. Bogyós gyümölcsök

Jól indula napod, ha reggelire megeszel egy csésze bogyós gyümölcsöt, epret, áfonyát, málnát. Kevesebb cukrot tartalmaznak, mint a legtöbb gyümölcs, rostban gazdagok és tele vannak antioxidánsokkal. 

7. Diófélék

A dióféléket nemcsak azért érdemes fogyasztani, mert finomak, hanem azért is, mert rendkívül táplálóak. Bár a kalóriatartalmuk magas, de nagyon sok hasznos tápanyagot, fehérjéket, rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, és zsírsavat tartalmaznak. A diót cukorbetegeknek is ajánlják, mivel csökkenti a vércukorszintet. Ha a görög joghurtot megszórod egy kis zabpehellyel és apróra vágott diófélékkel ízesíted, tápláló reggelit kapsz.

8. zöld tea

Az egyik legegészségesebb ital a világon. Koffeint tartalmaz, amely növeli az anyagcserét. Javítja az emésztést, és elősegíti az emésztőrendszerbe került zsírok azonnali lebontását. A zöld teát a cukorbetegek is fogyaszthatják, mert jó hatással van a vércukorszintre.

9. Gyümölcs

A gyümölcs is egy ízletes, tápláló reggeli része lehet. A gyümölcsök vitaminokat, káliumot és rostot tartalmaznak és viszonylag alacsony a kalóriatartalmuk. Egy csésze apróra vágott gyümölcs körülbelül 80-130 kalóriát tartalmaz, persze attól függően, hogy milyen típusú. Ha reggelire túrót vagy görög joghurt eszel gyümölccsel órákra eltelít.

10. Fehérje turmix, smoothie

Egy pohár fehérje turmixszal is jól indul a napod. Teltségérzetet okoz és szinten tartja a vércukrot. Csökkenti az étvágyat, a következő étkezéskor kevesebb kalóriát viszel be. A turmixot még laktatóbbá teheted egy kis gyümölccsel vagy zabbal.

11. lenmag

A lenmag hihetetlenül egészséges,  magas fehérjetartalmú, rostokban, B-vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Segíti az emésztést és csökkenti az édesség utáni vágyat, méregtelenít és zsírégető hatása is van. A lenmagot fogyaszthatjuk teának, legalább fél órát kell forralni vízbe, de az őrölt lenmagot belekeverhetjük túróba, vagy görög joghurtba is. Fogyaszthatjuk egészben is, de akkor legalább tízszeres mennyiségű folyadékot kell mellé inni.

12. túró

A túró az egyik legfantasztikusabb reggeli. Sok fehérjét tartalmaz, a kalória- és zsírtartalma viszont alacsony, ezért kedvelik annyira a fogyókúrázók is. Teltségérzetet biztosít és növeli az anyagcserét. Még táplálóbbá teheted a reggelidet, ha a túró mellé fogyasztasz valamilyen bogyós gyümölcsöt.

6+1 ÉTEL ÉS ITAL AMIT SOHA NE EGYÉL REGGELIRE! >>> 

EZEKET ESZI REGGELIRE JENNIFER ANISTON >>> 

8-KOR REGGELIZZ, 7-KOR VACSORÁZZ: MUTATJUK, MIKOR MIT DIKTÁL A BIORITMUSOD! >>>

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss