Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A 10+1 legmenőbb európai főzőiskola: pártízezres turnustól a másfélmilliósig

A tanulás többnyire ritkán felüdülés – kivéve, ha az ember főzni tanul a világ legmenőbb főzőiskolájának egyikében. Ha van olyan, akinek még nincs meg a karácsonyi ajándéka, és szenvedélyesen szeret - vagy szeretne - főzni, akkor az egyikre nyugodtan befizetheted, nem tudsz mellényúlni.
1.       THE INTERNATIONAL KITCHEN, BARCELONA

A főzőiskola Olaszország, Spanyolország, Franciaország és Dél-Amerika-szerte kínál programokat.  Barcelonában is többféle tanfolyam van, egyik négyórás tanfolyam például a katalánkrém, a tortilla és a paella készítésére fókuszál. A főzést a híres Boqueria piacon való bevásárlás előzi meg, a séfek pedig személyes élményeiket és helyi érdekességeket osztanak meg a vendégekkel. A tanfolyam városnéző körúttal is kiegészíthető: a történelmi negyed, és benne a Las Ramblas megtekintése, vásárlás a kézműves élelmiszerboltokban, iszogatás a helyi bárban.

Ár: 4-órás kurzus: 110 USD/fő (kb. 32 000 HUF); Városnéző körúttal: 350 USD/fő (kb. 100 000 HUF)

2.       INTERNATIONAL COOKING SCHOOL OF ITALIAN FOOD AND WINE, BOLOGNA

Mary Beth Clark, a neves séf alapította ezt az iskolát 1987-ben, amely az olasz ételekre is borokra koncentrál.  A kurzusok váltakozó hosszúságúak: vannak pár órásak és hatnaposak is. A résztvevőket megtanítják az igazi olasz tészta, elsősorban a pizzatészta elkészítésére. Felkészültek azokra is, akik csak szeretnék elkísérni párjukat, de nem főznének: nekik olcsóbb „kóstoló belépőt” adnak.

Ár: 165 - 375 USD/fő (kb. 50-100 000 HUF)

3.       COOKING ALA TURKA, ISZTAMBUL

A 2002-ben indult iskola volt az első főzősuli Isztambulban. Többféle menüből (mindegyik öt fogást tartalmaz) lehet választani, amelyet négy óra alatt készítenek el a vendégek. Olívaolajban sült fokhagymás, paradicsomos padlizsán, sajtos-fűszeres cukkinis palacsinta, dióval töltött füge szegfűszeges szirupban… szóval minden, ami tradicionális.

Ár: 4-órás kurzus (5 fogás elkészítése): 65 EUR/fő (kb. 20 000 HUF)

4.     LA CUISINE PARIS,  PÁRIZS

Párizs szívében található az iskola, amely főként jellegzetese francia ételek elkészítését kínálja: bagett, croissant, macaron, francia mártások, stb. A többnyire háromórás tanfolyamok itt is kiegészíthetők az egyik legnagyobb piac, a Marché Maubert bejárásával. Ezenkívül lehet jelentkezni Párizs vagy a közeli városokba történő gasztro-kirándulásokra: bártúrák, csokoládé- és süteményboltok végiglátogatása, sajtüzletekben kóstolgatás.

Ár: 3-órás kurzus: 95 EUR/fő (kb 30 000 HUF), Piaci vásárlással együtt: 150 EUR/fő (kb. 50 000 HUF)

5.       INSTITUT PAUL BOCUSE, ECULLY

A Lyontól pár kilométerre található iskola egy-ötnapos kurzusok széles körét kínálja, ahol a tésztákon, süteményeken, szezonális fogásokon kezdve a különböző tájegységek jellegzetes ételein át a libamájig szinte bármit megtanulhatnak készíteni a vendégek. Régi tradicionális és a legmodernebb francia ételeket egyaránt.

Ár: egynapos kurzus 170 EUR/fő (kb. 55 000 HUF) 

6.       BALLYMALOE COOKERY SCHOOL , EAST CORK

Írország lenyűgöző táján, egy tágas, nagy vidéki házban található az iskola, neve az jelenti magyarul „mézmajor” .  A házhoz több kert is tartozik, különböző fűszerekkel, gyümölcsökkel (Dísznövénykert, Régi örömök kertje, Kelta mező, stb). A kurzusok a félnapostól a 12-naposig változnak, van köztük, amely a tejtermékekre (vaj-, joghurt-, sajtkésztés), van amelyik a tradicionális reggelikre vagy épp húsokra koncentrál. A tulajdonosok gyakran hívnak meg híres szakácsokat, bloggereket, hogy tartsanak egy-egy foglalkozást.

Ár: félnapos kurzusok 75-145 EUR közt/ fő (kb. 25-45 000 HUF)

7.       SOUK CUISINE, MARAKESCH

Az iskolát egy holland hölgy alapította, aki sokéves vendéglátóipari tanulmányok és állások után 2005-ben költözött Marokkóba, és megnyitotta mediterránjellegű házában az iskolát. Az iskola a piacról (souk) kapta a nevét, hisz a kaland itt indul minden tanfolyamnál. A négy óra alatt számos jellegzetes fogás készül el, pihenésként mentatea-kortyolgatással megszakítva a napsütötte kertben.

Ár: 4-órás kurzus piaclátogatással: 50 EUR/fő (kb. 15 000 HUF)

8.       DANIELA’S COOKING SCHOOL, RÓMA

Igazán családias élmény, hisz Daniela séf (Franciaországban a Le Cordon Bleu akadémián és Itáliában szerzet diplomát) saját otthonában az óvárosban látja vendégül a tanulókat, hogy megmutassa nekik azokat az ételeket, amelyeket nagymamájától és édesanyjától tanult. A tanfolyamot persze itt is kíséri piaci bevásárlás, egy kis városnézés, kerti iszogatás – és persze sok-sok történet Danielától (angolul is).

Ár: 4 órás kurzus piactúrával: 325 USD /fő (kb. 95 000 HUF)

Az utolsó kettőre erősen spórolni kell, de fantasztikus élmény lehet

9.       TWO BORDELAIS, BORDEAUX

Jean-Pierre and Denise Moullé séfházaspár ötnapos-kurzusokat kínál a 13. századi rusztikus otthonukban, a Cateau La Louvière-ben minden szeptemberben. Unatkozni biztos nem lehet: piaci bevásárlások, környékbeli falvakba, városokba és a házaspár barátaihoz és családjához való látogatás, sajt- és borkóstolás, és persze hatalmas étkezések tarkítják a főző-programokat.

Ár: 4900 USD/fő (kb 1,5 millió HUF)

10.   PATRICIA WELLS FŐZŐTANFOLYAMAI, PROVANCE

Patricia Wells híres szakácskönyvíró és séf minden évszakban pár hétre megnyitja férjével együtt 18. századi otthonukat egy kis csoport (max. 8 fő) számára: öt napon keresztül közösen főznek, családias hangulatban. Minden nap van valami extraprogramra is sor kerül: piacok, borpincék, helyi üzletek és éttermek meglátogatása. Igazi, családi asztalra való francia ételek készülnek, és a vendégek nem csak egy 50 receptet tartalmazó füzetkét kapnak, hanem a nevükkel ellátott kötényüket is hazavihetik emlékbe.

Ár: (szállás nélkül) 5500 USD/fő (kb. 1,6 millió HUF)

+1. Jenny és Reza fantasztikus főzőakadémiája - Food NEwork

A Food Network tévécsatornán nemrég indult műsor, a Jenny és Reza fantasztikus főzőakadémiája.
Reza, az egyik műsorvezető-séf az állítja, hogy aki olvasni tud, az főzni is tud, hisz ez utóbbi olyan könnyű, mint az ábécé. A főzőakadémia hat diákja eleinte nem osztja ezt a nézetet, de miután elsajátítják az alaptechnikákat, és kiderül, hogy játszva elkészítik a mézes-narancsos kacsamellet és a sütőtökös, fetasajtos tortácskát mentás paradicsom- és cukkinisalátával, már bátran folytatják a tanulást.
Minden epizódban más-más ország ételei kerülnek a pultra, többek közt a görög tiropita és a mentás fenyőmagsaláta, a spanyol chorizós és mandulás párolt nyúl, a francia citruskrémes almás süti és a tunéziai narancsos-mandulás torta.

Ezek is érdekelhetnek

Friss