Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A 10 legdivatosabb étkezési trend 2019-re

default user icon
MME
Pirított szöcskét és mesterséges húst eszünk jövőre? A gaultmillau.com összeállítást készített, hogy milyen étkezési trendek várhatóak 2019-re. A szakemberek a világ minden táján 80 luxusszállodában térképezték fel az étkezési szokásokat.

1. Teapartyk

Az nem újdonság, hogy az emberek szeretnek teázni. A felmérések szerint az Egyesült Államokban is egyre többen teáznak. Az viszont már újdonságnak számít, hogy az emberek kezdenek úgy tekinteni a teázásra, mint a kávézásra. A teafogyasztásnak is egyre nagyobb kultusza van, a hagyományos fekete tea mellett szeretnek különlegességeket megkóstolni az emberek. 

2. Húsfogyasztás

A fenntarthatóbb hústermelés érdekében az élelmiszeripar olyan adalékanyagot fejlesztett ki, ami a krumpli vagy gabona masszához adva biztosítja azt az állati fehérje mennyiséget, ami a húsokban van. Bár kereskedelmi forgalomban még nem kapható, de lehet nem kell sokat várni erre. Persze aki véres steak-re vágyik, nem kell aggódnia

3. Erjesztés

A kombucha teát,a mit gombával erjeszetnek, nagyon sokan ismerik. A jóslatok szerint jövőre nagy divatja lesz az erjeszett ételek és italok fogyasztásának. Például a savanyú káposztábó, répából erjesztéssel készült krémeknek, italoknak.

4. Bogárevés

Mivel az élelmiszerköltségek tovább emelkednek, a szakácsok új fehérjeforrásokat keresnek. A bogarak remek alternatívákat jelentenek. Talán nem is gondolnád, de a világ 80 %-a fogyaszt rovarokat. Saláta mellé pirított szöcskét, vagy kenyerekbe, sütikbe belesütött rovarokat. Ezek a termékek hamarosan elárasztják az élelmiszerboltok polcait.

5. A farmról az asztalra

Egyre népszerűbb, hogy a kis gazdálkodások egyenesen a vásárlók "asztalára" szállítják a zöldségeket, gyümölcsöket, nem pedig szupermarketeknek adják el őket.

6. Viszlát, ételrendelés!

Mivel környezetvédelmi szempontból fontos, hogy egyre kevesebb műanyagot használjunk, ezért az ételrendelés helyett arra szeretnék késztetni az embereket, hogy inkább menjenek be az étterembe. Úgy ugyanis sokkal értékesebb időt tudnak eltölteni (pl. új kapcsolatokat tudnak létesíteni), mintha otthon maradnának, ráadásul így nem kéne műanyag dobozokat és műanyag evőeszközöket használni.

7. Egyre több a vegetáriánus

Egyre természetesebb, hogy húsmentes fogásokkal várják a vegetáriánusokat az étteremben. Egyre több a választék, és egyre több fogás épül zöldségek és növényi alapú ételek köré.

 8. Segítsünk a rászorulókon

Az étel- ital- és vendéglátóipar egyre inkább feladatának tartja, hogy segítsen a kevésbé szerencséseken. Egyre több séf áll be egy-egy segélyszervezet kötelékébe, hogy a közösségi médiás villogások helyett, valós élelmezési problémákkal fogalkozzon: a környezeti katasztrófák áldozatainak, a harmadik világban élők és az éhezők táplálásával.

9. Ugyanaz az íz - másik alapanyag

Az egyre növekvő fogyasztás miatt, itt az ideje egy-egy íz előállításához új, természetes források után nézni: például, az egyik leggyakrabban használt gyümölcsöt, a citromot újabb, citrusos ízű gyümölcsökkel helyettesíteni, mint a kumkvat és a cintron; a kaptárok kifosztása helyett pedig inkább más, természetes alapanyagot keresni a cukor előállításához, és répából, édesburgonyából vagy épp kukoricából generálni az édes ízt.

10. A dietetikusok az új sztárséfek

Jövőre még inkább előtérbe kerül a tudatos táplálkozás, mégpedig tudományos alapokra helyezve. Ez azt jelenti, hogy a séfek és a dietetikusok az eddigieknél szorosabb együttműködésben, az internet és a mobiltechnológia segítségével állítják majd elő a éttermek menüjét, ráadásul fogyasztók egyéni igényeire szabva.

UNOD A CSIPSZET? MÁTÓL VEHETSZ PIRÍTOTT TÜCSKÖT ÉS FŰSZERES KUKACOT AZ ESTI MOZIHOZ! >>>

3+1 BIZAR ÉTEL A VILÁGBÓL, AMIT KI KELL PRÓBÁLNOD >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss