Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A 90 napos és a vércsoportdiéta - megvizsgáltuk, hatásosak-e a csodafogyókúrák!

Minden évtizedben akadnak olyan fogyókúrás módszerek, amelyek „divatba jönnek”, és a fél világ kipróbálja őket. Táplálkozási szakértőnk, Somogyi–Kovács Anita a 90 napos és a vércsoport szerinti étrendről mondott véleményt.
A 90 NAPOS MÓDSZER

Lényege: Mindennap más-más tápanyagot kell fogyasztani, és délelőttönként csak gyümölcsöt lehet enni. A sorrend a következő: fehérjenap (tej, tejtermékek, húsok, húskészítmények, tojás), keményítőnap (gabonafélék, kenyér, pizza, tészta, rizs), szénhidrátnap (zöldségek, burgonya), gyümölcsnap (szinte bármilyen gyümölcs 2 kg körüli mennyiségben), havonta egy alkalommal víznap, ekkor gyümölcs sem ehető!

A dietetikus szemével: Az egyes napok között jelentős energia- és tápanyageltérés van, így a módszer igen megterhelő a szervezet számára, mert a testünk nem tudja, mihez igazodjon. Ráadásul az úgy nevezett „keményítő nap” is szénhidrát napnak számít, mint a zöldséges „szénhidrátnap”. A testtömeg csökkenhet, de ez nem marad meg hosszútávon! Sajnálatos módon a tápanyaghiány is garantált. Emellett nem segíti az egészséges táplálkozási szokások kialakulását sem.

A VÉRCSOPORTDIÉTA

Lényege: a módszer egy téves megközelítésen alapul, mely mind a mai napig nem igazolódott be! Az étrend alapelve a számos táplálékban megtalálható lektinek hatásán alapul, amelyek a diéta „kitalálója” szerint a vércsoporttól függően gyakorolnak káros hatást az emberek szervezetére. A módszer vércsoportok szerint határozza meg, kinek mit kell ennie, és mit kell kerülnie. Mind a 4 esetben vannak túlzó és felesleges megszorítások.

A vércsoport: Számukra vegetáriánus jellegű étrendet javasol az étrend megalkotója. Ám ennek szakszerűtlen összeállítása vas-, cink-, B12-vitamin-hiányt, illetve az esszenciális – az élethez nélkülözhetetlen aminosavak hiányát okozhatja.

B vércsoport: Magas a tojás ajánlott mennyisége, és így a koleszterinné is. A fokozott mennyiségű hús- és halfogyasztási javaslat a szükségesnél több állati fehérje bevitelét okozza, ami hozzájárulhat egyes vesebetegségek és a köszvény kialakulásához.

AB vércsoport: A módszer kiötlője szerint ezeknek az embereknek kevés a gyomorsavuk, és gyengébb az immunrendszerük, ám ezt tudományosan semmi nem támasztja alá. Az általa javasolt szemivegetáriánus étrend a legelfogadhatóbb az összes ajánlás közül, de csak egyénre szabva, mivel különben ez is tápanyaghiányhoz vezethet!

0 vércsoport: A javasolt étrend alapja a húsfogyasztás, „annyiszor ehetnek húst, ahányszor kívánják”. Sajnos a túlzott húsevés összefüggésben állhat bizonyos daganatok (emlő-, vastagbél-, prosztata karcinoma), telített zsírtartalmánál fogva pedig a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával.

A dietetikus szemével: Összefoglalva elmondható, hogy a vércsoportdiéta egyes vonatkozásai szemben állnak a jelenlegi táplálkozás-egészségügyi ismeretekkel, elvekkel. Sajnos meglehetősen egyoldalú étrendet javasol, és egyes alapanyagok mellőzése miatt különböző hiányállapotok kialakulását okozhatja. Az elmélet helyességét csak szakszerűen kiválasztott, kellő esetszámú vizsgálattal, kísérleti és epidemiológiai módszerekkel lehetne alátámasztani, ám erre a vizsgálatra még mindig ne került sor. Így ez az étrend ajánlati hibái, valamint a kellő tudományos megalapozottság hiánya miatt nem fogadható el az egészséget támogató táplálkozás helyett!

DIETETIKUS SZAKÉRTŐNK TANÁCSAI EGY HELYEN >>>
Tipp

- Minden testtömeg csökkentő „ötletet” beszélj meg a háziorvosoddal, és vizsgáltasd is ki magas!

- Ami a szomszédasszonyodnak vagy a barátnődnek bevált, az egyáltalán nem biztos, hogy neked is jó, főleg ellenőrizetlen „csodabogyókkal” fűszerezve!

- Ha a testtömeg csökkentő étrend során éhezel, biztos, hogy rossz módszert választottál, ebben az esetben sürgősen fordulj jól képzett dietetikushoz!

Ezek is érdekelhetnek