Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

9 trükk a profi kajafotókért

default user icon
MME
Nem kell ahhoz profi fotósnak lennünk, hogy profi fotókat készítsünk az ételeinkről. Ahhoz, hogy ne csalódjunk a fényképeink minőségében, íme néhány tuti tipp és trükk az ételfotózáshoz!

Ha sütünk, főzünk, akkor egyszerre vagyunk séfek, stylistok és fotósok. Fontos, hogy figyeljünk a fényviszonyokra, sose használjunk vakut és jól válasszuk meg a fotózás szögét.

Természetes fényviszonyok

Akár telefonnal vagy fényképezőgéppel fotózunk mindig természetes fénynél tegyük ezt. A fényerősségekkel és napszakokkal kísérletezhetünk, így más és más hangulatot tudunk elérni. A legjobb talán reggel a hálószobában, illetve délután a nappaliban próbálkozni.

Kerüljük a napsütésben készült fotókat, mivel az expozíciós problémákat okozhat, durva árnyékot vethet, illetve a képünk is kiéghet. A legideálisabbak a felhős napok, mivel ilyenkor a fény szórtan, finomabb formában érkezik.

Jó, de milyen szögből?

Próbáljunk meg több szögből fotózni. Egyes ételek például felülről jobban néznek ki (pizza) vagy oldalról (hamburgerek, így láthatjuk az összes réteget) vagy 45 fokos szögben (italok). Nyugodtan mozogjunk a tányér körül, hogy megtaláljuk a kedvenc beállításunkat.

Rend a lelke…

Összpontosítsunk arra, ami a legfontosabb, és amit hangsúlyozni szeretnénk. Például ha a háttérben egy pók mászik a falon vagy egymás hegyén-hátán áll a mosatlan, akkor nem azt fogjuk látni a képeken, amit meg szeretnénk mutatni. Egy szép konyharuha, szalvéta, fából készült asztal, szép szövetek, egy jól megválasztott asztalterítő vagy virág a háttérben rögtön feldobja a képet.

Élettelen képek

Egyrészt törekedjünk arra, hogy fényképeink élesek legyenek, másrészt ha a színek nem kelnek életre a fotón, akkor számtalan egyszerű szerkesztő programmal javíthatunk a nem kívánt helyzeten. Arra azonban mindig vigyázzunk, hogy ne vigyük túlzásba az effektek használatát!

Textúrák

Az ételek textúrái, színei és formái önmagukban is gyönyörűek lehetnek, ezért ilyenkor érdemes semleges, egyszerű hátteret választani és közeli képet készíteni.

“Akciófelvételek”

Azok a fényképek keltik életre a képeket, ahol valamilyen cselekvés látható. Például épp töltik a bort, kavarják a levest, gyúrják a tésztát vagy éppen sózzák/borsózzák a húsokat.

Rétegek

A rétegekkel, ismétlődő formákkal a háttérben kifejezetten erős hatást érhetünk el. Hamburgerek, torták, palacsinták esetében érdemes ezzel játszani, de ne feledkezzünk el a szalvétákról, konyharuháról sem. A fényképünket így kiemelhetjük a hétköznapi fotók közül.

Ismétlődés

Az ételfotók érdekessé tételének egyik legegyszerűbb módja, ha több tálat vagy tányért használunk fel. Nem kell, hogy feltétlenül azonos méretűek legyenek, elég ha csak hasonlóak.

Díszítés

Az étel és a háttér egyaránt létfontosságú elemek, de érdekesebbé tehetjük a fényképeket, ha díszítőelemeket is használunk. Nagyszerű lehetőség, ha néhány száraz hozzávalót tartalmaz ételünk, melyeket főzésekor használtunk. Jól jöhetnek a fűszerek, olajos magvak, bogyók, gyümölcsdarabok, csokoládédarabok, friss fűszernövények, illetve a természetben található tárgyak is remek dekorációt nyújtanak. Virágok, falevelek, makk, gesztenye vagy éppen kavicsok.

Ami pedig felteszi az i-re a pontot az maga a fotó története: legyen szó egy házi sült csirke receptről vagy egy tökéletes koktélról, mindkét esetben történetet mesélünk. Engedjük el a fantáziánkat: használjuk a nagyi régi étkészletét, egy könyvet, parafadugót, liszteszsákot, sparheltet, sütőpapírt vagy tükröt. 

TITOKZATOS ŐSZI KERT, MÁGIKUS LEVES, ÉS GOMBAERDŐ - KÁPRÁZATOS FINE DINING ÉTELFOTÓK>>> 

ÍGY KÉSZÜLNEK A SZTÁRSZAKÁCSOK INSTAGRAM FOTÓI>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss