Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

9 tipp a tökéletes padlizsánkrémhez: a vásárlástól az elkészítésig

A padlizsánkrém könnyen elkészíthető fogás, amellyel feldobhatjuk a munkahelyi szendvicseinket, megvendégelhetjük a barátainkat vagy reggelire/vacsorára kínálhatjuk a családunknak. A padlizsánkrém-készítés nem ördöngősség, de ahhoz, hogy valóban jól sikerüljön, érdemes néhány dologra odafigyelni.

1. Minden esetben csak és kizárólag ép padlizsánt vásároljunk. A fényes, frissen pucolt cipőre emlékeztető héjon ne legyenek hibák, foltok. A padlizsán érett, de viszonylag kemény húsú legyen, zöld kocsánya még ne száradjon, ne rohadjon. Amelyiknek fénytelen a héja, foltos és benyomható, azt ne vegyük meg.

2. A padlizsánhoz ne érjünk fémmel. A ma használatos rozsdamentes acél kések tökéletesek, de kerámia- vagy fakéssel is dolgozhatunk.

Fokhagymás padlizsánkrém recept >>>

3. A krém készítéséhez a padlizsánt – ha lehetőségünk van rá – pirítsuk le. A félbevágott csónakokat grillen vagy konyhai főzőlapon is megsüthetjük. A lényeg az, hogy finoman szenes legyen körbe a zöldségünk.

4. A körbesütött padlizsánt a sütőben süssük puhára. A leggyorsabban akkor készül el, ha a tepsit lefedjük, így a nedvesség bent marad a tepsiben, s a padlizsán gyorsabban megpuhul.

5. A padlizsánkrém készítéséhez jól jön a botmixer vagy a turmix. Ezekkel az eszközökkel rendkívül gyorsan összesimítható minden alapanyag, s az egymást kevésbé szerető hozzávalók is jól emulgálódnak.

Padlizsán receptek >>>

6. A padlizsánkrém könnyen fűszerezhető, azonban arra ügyeljünk, hogy az igazi ízharmónia csak a massza kihűlése után érezhető, épp ezért addig nem célszerű sózni.

7. A klasszikus fokhagyma mellett a padlizsánkrémhez adhatunk vöröshagymát, olajbogyót, kaprigyümölcsöt, különféle őrölt csonthéjasokat. De fűszerezhetjük fekete borssal, rózsaborssal, illetve különféle zöld fűszerekkel is gazdagíthatjuk.

8. A krémet készíthetjük olívaolajjal vagy egy kevés majonézzel keverve, amellyel kifejezetten lágy és kellemes lesz a végeredmény.

9. A  padlizsánkrémhez kínáljunk friss pirítóst, tortilla kenyeret vagy chipset, ropogós grissinit, esetleg focacciát vagy bármilyen más lepénykenyeret. A kenyereket tálalás előtt kis olívaolajon átsüthetjük vagy grillen átmelegíthetjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss