Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

8+1 jó tanács a tökéletes karácsonyi zserbóhoz

Számodra sincs karácsony a rétegezett csoda nélkül? A közkedvelt ünnepi desszert tésztája többféle módon készülhet, és három, négy vagy öt lapot is süthetsz belőle, de a klasszikus töltelékbe mindegyik változatnál házi baracklekvár és sok dió, a süti tetejére pedig vastag csokiréteg dukál.

A tökéletes zserbó nem esik szét lapjaira, a tölteléke szaftos, és az egyenletesen elterülő mázon nincsenek repedések. A tied is ilyen lehet, bármelyik receptet követed a számtalan közül. Csak szánj rá elég időt, ne spórolj a hozzávalókkal, és ügyelj a részletekre!

 1. Liszt

A többi hozzávalóhoz hasonlóan a liszt mindig legyen szoba-hőmérsékletű.

Zserbóhoz tökéletesen megfelel az élesztős és kelt tésztákhoz általában szokásos sima búzaliszt. A Magyar Pékszövetség szakértői a rozsliszt és a búzafinomliszt 50-50%-os keverékét ajánlják. Sikerrel próbálkozhatsz tönköly-, zabpehely-, valamint gluténmentes lisztekkel is.

Tipp: Cukormentes omlós tésztához 35 dkg átszitált zabpehelylisztet vegyíts el 3 ek sütésálló édesítőszerrel. Adj hozzá 10 dkg olvasztott vajat és 2 db tojást, majd gyúrd össze. Közben adj hozzá 3-3,5 cl vizet, hogy jobban összeálljon. Ha a tészta nyújtáskor elreped, akkor lazítsd még egy kis vízzel.

2. Zsiradék

Felejtsd el a margarint, sőt a vajat is, és használj helyettük – lehetőleg házi – zsírt! Ettől sokkal lágyabb, omlósabb és puhább lesz a zserbó tésztája. Ha még nem próbáltad, először a receptben megadott vajmennyiség felét váltsd ki zsírral.

3. Tésztalapok nyújtása

Oszd annyi gombócra a tésztádat, ahány réteget kívánsz sütni. Enyhén lisztezett munkalapon nyújts a gombócokból egyforma méretű téglalapokat, majd tekerd fel a sodrófára és hajtsd bele őket a kikent, kilisztezett tepsibe.

Tipp: Sütőpapíron pont a tepsi méretére tudod nyújtani a tésztát, ráadásul a papír segítségével könnyebb a tepsibe tenni. Vagy béleld ki a tepsit sütőpapírral, tedd rá a munkalapon nagyjából kinyújtott tésztát, és a tepsiben nyújtsd a végleges méretre. Ezután vedd ki a papírral együtt, és ugyanígy nyújtsd ki a többi lapot is. Az utolsót hagyd a tepsiben, kend meg töltelékkel, majd rétegezd rá a többit. A tetejét szurkáld meg villával, nehogy sütésnél felpúposodjon vagy berepedjen.

4. Lekvár

A legjobb a kevés cukorral főzött, gyümölcsízű házi sárgabaracklekvár. Botmixerrel turmixold simára, hogy egyenletesen lehessen kenni. A széleken is ugyanolyan vastag legyen, mint középen! Házi lekvár híján sütésre alkalmas felirattal ellátott boltit vásárolj. Sárgabaracklekvár helyett a savanykás csipkebogyóíz vagy ribizlizselé és a szilvalekvár is jól passzol a diós töltelékhez.

5. Töltelék

A klasszikus zserbó a pikáns lekvár, a cukrozott dió és a csokoládé triójától ellenállhatatlan. Kár megtörni ezt az ízharmóniát vaníliával, mazsolával, reszelt citromhéjjal vagy rummal. Persze ahány ház, annyi zserbó.

Klasszikus zserbó élesztős tésztával

Az élesztős zserbó pihentetés nélkül is finom, de jó tesz neki, ha áll egy éjszakát.

Akár friss, akár szárított élesztőt használsz hozzá, langyos tejben futtasd fel. Ha nem akar feljönni, beteheted a mikróba pár másodpercre, de a tej ne legyen 42 foknál melegebb.

A tésztát nyújtsd vékonyra, és ne kezdd el túl korán keleszteni betöltés előtt! Máskülönben levegősre dagad, és sütve kalács jellegű lesz.



Mézes zserbó

Másnap, sőt harmadnap az igazi, viszont utána is puha marad.

Tipp: 60 dkg teljes kiőrlésű búza- vagy tönkölylisztet vegyíts el 1 tk szódabikarbónával. 30 dkg vajat keverj ki 10 dkg mézzel és 2 db tojássárgájával. Add hozzá a lisztes keveréket, majd gyúrd össze 1 dl (házi) tejjel és 5 cl rummal. Szükség esetén némi tejjel vagy vízzel lazíthatod.


Csokiimádóknak:
Forralj fel 2 dl tejet 15 dkg porcukorral, 15 dkg dióval, egy csepp rum aromával, valamint némi darabokra tördelt csokoládéval vagy maradék csokimikulással, és ezt a masszát kend a lekvárréteg tetejére a szimpla cukros dió helyett.

Sütőtökös zserbó: Süss meg 1 kg tököt, és kapard ki a belsejét. Keverd össze 20 dkg mascarponéval vagy natúr krémsajttal, és ízesítsd mézeskalácsfűszerrel. Forgass össze 30 dkg diót 20 dkg porcukorral. Végül rétegezd a masszát a tésztalapokra a cukrozott dióval váltogatva.

Gesztenyés zserbó: Keverj krémesre 60 dkg gesztenyemasszát 1,5 dl habtejszínnel, valamint forgass össze 30 dkg darált diót 20 dkg porcukorral. Végül rétegezd a masszát a tésztalapokra a cukrozott dióval váltogatva.


6. Sütés és hűtés

Légkeverés nélkül süsd aranybarnára a süteményt. Közben nyugodtan ránézhetsz, nem fog összeesni a tészta, ha kinyitod a sütő ajtaját. Miután megsült, és szobahőmérsékleten hagyd teljesen kihűlni a tepsiben. Az a legjobb, ha egy éjszakát pihenteted.

Tipp: A sütőből kivett tésztát finoman nyomtasd le egy másik tepsivel vagy nagy tálcával, hogy egyenletes legyen a teteje a csokizáshoz. Vagy tegyél a kihűlt tészta tetejére egy nagy tálcát, és egy gyors mozdulattal fordítsd át az egészet. Így a sima alsó rész kerül felülre, amit szebben bevonhatsz.

7. Csokimáz

A védőréteget képező csokoládé alatt összeérnek az ízek és napról napra egyre puhább lesz a tészta. (Te döntöd el, hogy a bevonat alá is teszel-e lekvárt. Erre nincsen szabály.)

A bevont süteményt szobahőmérsékleten hűtsd ki. Ne tedd a hűtőbe, mert a hirtelen hőmérséklet-változás és a nedves körülmények miatt kicsapódhat a csokoládé.

Kakaóporral: Vastag aljú edényben közepes tűzön forralj fel 1 dl vizet 30 dkg cukorral és 4 ek holland kakaóporral, majd folyamatosan keverve főzd a cukorkristályok eltűnéséig. Végül húzd le a tűzről, és keverj bele 10 dkg felkockázott hideg vajat. Még forrón öntsd a zserbóra, gyorsan oszlasd el, és hagyd száradni másnapig. Nem olyan fényes, mint az olvasztott csokoládé, de nagyon finom.

Kakaóporral és fahéjjal: Láboskában vegyíts el 15 dkg cukrot, 2 púpos ek holland kakaóport, 1 tk őrölt fahéjat és 5 dkg vajat, majd adj hozzá 3-4 ek forró vizet, és addig forrald, amíg a kristálycukor már nem érződik. Keverés közben kicsit hagyd hűlni, végül kend a már hideg süteményre. Gyorsan szárad, nem folyik meg, nem törik, fagyasztás után pedig nem lesz ragacsos.

Mézzel: 20 dkg étcsokoládét gőz fölött olvassz össze 2 tk mézzel, és egyenletesen kend el. Hűvös helyen (nem a hűtőben) hagyd teljesen megdermedni.

Olajjal: 20 dkg étcsokoládét gőz fölött olvassz fel 2-3 ek étolajjal. Öntsd a sütemény tetejének közepére és a tepsit mozgatva oszlasd el. Tökéletesen elrejti a tészta egyenetlenségeit.


8. Szeletelés

A zserbót csak a csokoládé megszilárdulása után szabad felvágni. Forralj vizet, öntsd kancsóba, és tegyél bele egy éles kést. Amint átmelegedett, töröld szárazra, és jelöld be vele a kockák vagy szeletek méretét a bevonaton. Ezután töröld le a pengéről a csokit, majd a tiszta késsel vágd át a tésztát.

+ 1 tipp: sütik á la zserbó

Imádod a zserbót, de nincs türelmed az élesztős tésztához? Süss kevésbé munkás, de hasonló ízvilágú zserbópitét vagy készíts gasztroajándéknak is kiváló zserbógolyót sütés nélkül


Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss