Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

9 intő jel, hogy egészségtelenül táplálkozol

Sokat hallani a megfelelő táplálkozás fontosságáról, és mindannyian tudjuk, milyen negatív következményei lehetnek, ha nem figyelünk arra, mi kerül a tányérunkra. Ám a figyelmeztető jeleket nem mindig vesszük észre.

A nem megfelelő táplálkozás sok mindenre kihat. Soroljuk az intő jeleket, amelyek mind-mind az egészségtelen táplálkozás következményei, és komoly egészségügyi problémák előhírnökei lehetnek.

1. Mindig szomjas vagy

Az előre csomagolt ételek általában tele vannak sóval a tartósítás és az ízfokozás miatt. Ez azonban elvonja a szervezettedtől a vizet, ezért leszel gyakran szomjas, ha túl sok sós ételt eszel.

2. Dagad a lábad

Ha a szervezet megszokja, hogy túl kevés a folyadék, megpróbálja eltárolni azt, emiatt kezdhet dagadni, vizesedni a kezed és a lábad. A túl sós ételeket a kálium tartalmú ételekkel lehet jól ellensúlyozni, mint például az édesburgonya, vagy a banán.

3. Gyakran fáj a fejed

A feldolgozott húsok, konzervek és a pácolt ételek rengeteg tartósítószt és adalékanyagot tartalmaznak, például tiramin aminosavat, ami az érösszehúzó hatása miatt sokaknál fejfájást okozhat.

4. Fogászati problémáid vannak

A túl sok szénhídrát könnyen előidézheti a lyukas fogakat vagy károsíthatja fogzománcot. Tehát ezek a jelek is utalhatnak a nem megfelelő táplálkozásra.

5. Elvékonyodott a hajad

Az elvékonyodott és fénytelen haj is utalhat arra, hogy a túl sok egészségtelen étel miatt felborult a szervezet egyensúlya. A tápanyaghiány a haj minőségén is megmutatkozik.

6. Indokolatlanul Fáradt vagy

A gyorsan felszívódó színhidrátok, mint például a cukor és a fehérliszt hírtelen dobják meg a vércukorszintet, ami utána ugyanilyen gyorsan és hirtelen le is esik, amitől fáradtnak és gyengének érezhetjük magunkat.

7. Gyengék a csontjaid

A könnyen bekövetkező csonttörések is összefügghetnek a nem megfelelő táplálkozással. Mivel ha egyoldalúan táplálkozunk, nem biztos, hogy hozzájutunk a megfelelő vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, amik a csontok egészségéért felelnek. A tejtermékek, a hal és a leveles zöldségek, rengeteg kalciumot és D-vitamint tartalmaznak, ezeket érdemes fogyasztani a csontok egészségének érdekében is.

8. Pattanások jelennek meg a bőrödön

A pattanásos bőr utalhat hormonproblémákra, de emellett a magas cukortartalmú ételek is okozhatják a zavaró csúnyaságokat a bőrön. Mert ezek fokozhatják a gyulladások létrejöttének lehetőségét. Szakemberek szerint leginkább az állon és a száj körül megjelenő pattanások hozhatók kapcsolatba a helytelen táplálkozással.

9. Hangulatingadozásoktól szenvedsz

A sok mesterséges, egészségtelen ételtől felborulhat a szervezet belső egyensúlya, ami a közérzetre és a hangulatra is nagy hatással van. Ezért a hirtelen jött, mással nem indokolható hangulatingadozásokat is okozhatja a nem megfelelő táplálkozás!

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss