Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

9 étel, ital, amiben sokkal több cukor van, mint gondolnád

default user icon
MME
A túl sok cukorfogyasztás nem egészséges. Nemcsak elhízáshoz vezethet, ha sok cukrot eszünk, hanem számos betegség kockázatát is fokozza, beleértve a szívbetegséget, és a 2-es típusú cukorbetegséget is. Ám bármennyire is igyekszel kiiktatni a cukrot, sok olyan ételben is van, amelyre nem is gondolnál.

Alacsony zsírtartalmú joghurt

A joghurt lehet tápláló és egészséges reggeli, de sokkal jobban jársz, ha magasabb zsírtartalmú joghurtot, vagy görög joghurtot eszel. Az alacsony zsírtartalmú joghurtok, pláne az ízesítettek, ugyanis több cukot tartalmaznak, hogy fokozzák az ízhatást. 245 gramm joghurtban akár 47 gramm (12 tesákanálnyi) cukor is lehet.

Ketchup

A ketchup az egyik legkedveltebb mártás. Nagyon szeretjük sült húsokhoz, virslihez, hot-doghoz, sült krumplihoz pedig nem árt óvatosnak lenni, ugyanis a boltban kapott üveges szószok rengeteg hozzáadott cukrot tartalmaznak. Készíts inkább házilag ketchupot.

Gyümölcslé

Annak ellenére, hogy a gyümölcslevek sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, nem tartoznak a legegészségesebb italok közé magas cukortartalmuk miatt. Némelyik gyümölcslé cukortartalma vetekszik a kólájéval.

Mártások

Talán nem is tűnik édesnek a spagetti mártás, amit a boltban leemelsz a polcról, hogy egy gyors ebédet készíts, pedig ezekben a kész mártásokban is sok a hozzáadott cukor. A legjobb ha magad készíted el otthon a szószt a tésztához. Ha mégsincs időd főzni, akkor pedig alaposan nézd meg a mártások címkéjét, és próbáld azt választani, amelyikben a legkevesebb cukor van.

Granola

A granolát alacsony zsírtartalmú élelmiszereként forgalmazzák, annak ellenére, hogy magas a kalória- és a cukortartalma. A granola fő összetevője a zab, amely szénhidrátot, fehérjét, zsírt és rostot tartalmaz. Azonban a zabot diófélékkel és mézzel vagy más hozzáadott édesítőszerekkel kombinálják, ami növeli a cukor és a kalória mennyiségét. 100 gramm granola közel 400 kalóriát és több mint 6 teáskanál cukrot tartalmaz.

Instant leves

Levesben cukor? A friss zöldségekből készült leves nagyon jó választás, ám az már kevésbé, hogy ha a boltokban kapható zacskós levesből készítesz magadnak egy tál melengető levest. Ahogyan a szószok, mártások, a nagyobb ízhatás végett ezek a poralapú levesek is sok hozzáadott cukrot, fruktózt is tartalmazhatnak.

Gyümölcskonzervek

Minden gyümölcs tartalmaz cukrot, azonban néhány bolti befőtt cukros, szirupos lében kapható. Ráadásul a konzerválás még a C-vitamint is elpusztítja a gyümölcsben. Ha konzervbefőttet szeretnél, akkor olyat vásárolj, amelyet nem szirupban, hanem gyümölcslében tettek el. Azok kevesebb cukrot tartalmaznak.

Konzerv sült bab

A konzerv sült bab nagyon népszerű étel, hiszen sokan a csilis bab alapjaként is használják, vagy az angol reggelit kedvelők szívesen fogyasztják bacon mellé. Pedig meglepően magas a cukortartalma. Egy csésze (kb 254 gramm) bab 5 teáskanálnyi cukrot tartalmaz.

Gabonapehely

A müzlik, gabonapelyhek gyors megoldások reggelire. A legtöbb reggeliző pehely, valóban gazdag rostokban, ám nagyon sok bennük a cukor is, főleg a gyerekeknek készült gabonapelyhekben. Egy 30 grammnyi gabonapehelyben 3 teáskanálnyi cukor lehet. Reggelire inkább válassz olyan ételeket, amelyek összetett szénhidrátot és fehérjét tartalmaznak.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss