Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

9 étel az egészségedért: megmutatjuk mennyit egyél belőle!

default user icon
MME
Ma már senki nem vitatja, hogy egészségünk megőrzésében fontos szerepet játszik a kiegyensúlyozott étkezés, de az sem mindegy, hogy milyen egészséges ételből mennyit eszel!

 

Minden nap eszel gyümölcsöt és zöldséget, és azt gondolod, hogy az egészséges étkezéssel kellően táplálod a szervezetedet. Ám nem mindegy, hogy miből mennyit eszel ahhoz, hogy a vitaminszükségletedet fedezd, hiszen a mai zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma kisebb, mint a nagymamáink idejében volt. 

PARADICSOM

Ezért egyél belőle! 
A paradicsom bőven tartalmaz C-vitamint, káliumot, béta-karotint és likopint, hozzájárul a bőr védelméhez, valamint a negatív stressz okozta szabad gyökök semlegesítéséhez. Mivel a likopin pozitív hatása igazából csak hőkezelés után érvényesül, fogyasszuk gyakran házilag készített lé formájában, illetve sűrített változatban is. 
Ennyit egyél belőle!
A legjobb, ha napi rendszerességgel az asztalunkra kerül. Szerencsére a piros szín megőrzésének érdekében a paradicsomot csak kímélő eljárással, hőkezelés során lehet tartósítani, ezért a likopin még a ketchupban is megtalálható!

3 apró mag, amivel megőrizheted az egészségedet! >>>

ZÖLD TEA

Ezért igyál belőle!
Rendszeres fogyasztása csökkentheti a koleszterinszintet, valamint mérsékli a cukorbetegség és az agyvérzés kialakulásának kockázatát. Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően kitűnő gyulladásgátló, ráadásul a legutóbbi vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a zöld tea segít megelőzni a bőr-, mell-, tüdő-, vastagbél- és húgyhólyagrákot. A zöld tea ideális a napi folyadékszükségletünk egy részének fedezésére, tehát a szenvedélyes teázók a vese munkáját is folyamatosan segítik.
Ennyit igyál belőle!
2-3 csészényit naponta fogyassz, és arra figyelj, hogy minden adagot frissen készíts el!

SAVANYÚ KÁPOSZTA

Ezért egyél belőle!
A savanyú káposzta remek C-vitamin-forrás, már 10-15 dkg is fedezi napi szükségletünket. A nélkülözhetetlen C-vitamin gyorsítja a sebgyógyulást és a kötőszövet regenerációját, továbbá részt vesz a csont- és porcképzésben. Rosttartalma segíti a bélmozgást, és támogatja a bélflórát. Javítja a bélrendszer immunitását, ami fontos a betegségek megelőzése érdekében. 
Ennyit egyél belőle!
Naponta egy-két alkalommal nyugodtan ehetünk belőle.

TENGERI HALAK

Ezért egyél belőle!
A tengeri halakban található omega-3 zsírsavak rugalmassá teszik az érfalakat, csökkentik a vérnyomást, mérséklik a vérrögök, illetve a szívritmuszavar kialakulásának kockázatát, továbbá segítik az izmok regenerálódását. A tengeri hal és/vagy halolaj rendszeres fogyasztása egyúttal támogatja az idegrendszer egészséges működését, s ezáltal javítja az általános közérzetünket. A magas fehérjetartalom hozzájárul a májszövet regenerálódási folyamatához. 
Ennyit egyél belőle!
Hetente 2-3 alkalommal legyen része a napi menünek.

HAGYMAFÉLÉK 

Ezért egyél belőle!
A hagymaféléknek magas a rosttartalma, valamint sok kvercetin flavonoidot tartalmaznak, ezért segítenek a szív egészségének megőrzésében; ezenfelül közömbösítik a gyomorfekély kialakulásáért felelős, káros Helicobacter pylori nevű baktériumot. Ugyancsak hatékonyak a legkülönbözőbb daganatos betegségek elleni harcban. 
Ennyit egyél belőle! 
Fogyasszuk naponta. Ízletes alapanyag, akár főzve, akár salátákba keverve.

DIÓ

Ezért egyél belőle!
A dió magas E-vitamin-tartalma segíthet, hogy elkerüljük a depressziót és az Alzheimer-kórt, fogyasztása jótékony hatással van a koleszterinszintre. Remek segítség a bőr rugalmasságának megőrzéséhez. Érdemes paradicsommal együtt fogyasztani, mivel ez esetben a tüdőt is erősíti.
Ennyit egyél belőle!
Napi öt-hat szem az ajánlott mennyiség.

ÉLŐFLÓRÁS JOGHURT

Ezért egyél belőle!
Jól felszívódó kalcium-, kálium-, magnézium- és B-vitamin-forrás, fogyasztásával ugyanakkor hasznos probiotikumokat is bőségesen juttatunk a szervezetünkbe. Támogatja az emésztőrendszer, illetve az immunrendszer működését, a benne található esszenciális aminosavak pedig a máj egészségének megóvásához elengedhetetlenek.
Ennyit egyél belőle!
Jól tesszük, ha 2-4 dl joghurtot eszünk naponta.

BarnA RIZS 

Ezért egyél belőle!
A barna rizs kitűnő szénhidrátforrás, valamint rengeteg B-vitamint tartalmaz, amely nélkülözhetetlen az agyi funkciók optimális működéséhez. Bizonyos esetekben segít, hogy a szervezetben kialakult ödémák kiürüljenek, és a vese állapotát is pozitívan befolyásolja.
Ennyit egyél belőle!
Hetente egy-két alkalommal fogyasszuk köretként!

ALMA

Ezért egyél belőle!
A közkedvelt gyümölcs pektintartalma kiváló tápanyagként szolgál az egészséges bélflóra számára, gyulladt gyomornyálkahártya esetén pedig kimondottan ajánlott a diétához: az alma kímélő és jótékony hatású étel.
Ennyit egyél belőle!
Valamennyien ismerjük a régi mondást, miszerint napi egy alma az orvost távol tartja. 

Gyógyít, fogyaszt és véd a mandarin! Olvass róla tovább >>>

Ezek is érdekelhetnek