Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

9 egészségesnek hitt étel, amivel jobb, ha vigyázol!

A jó tanácsok és a táplálkozási trendek forgatagában időnként nehéz eligazodni, ezt mi tudjuk a legjobban. Most bemutatjuk, mi az, ami többet árt, mint használ a szervezetednek.
1. Gluténmentes változatok

Remekül hangzik, de ezek a termékek általában tele vannak cukorral, kukoricasziruppal és mindenféle keményítővel. Ez sajnos nem tesz jót a testünknek. A hab a tortán, hogy az ellenőrzések során a legtöbbjükben mégis találtak glutént a keresztszennyeződések miatt. A legbiztosabb, ha feldolgozatlan, eleve gluténmentes ételeket veszünk.

3 FINOMSÁG, AMIBE EDDIG NEM TETTÉL CHIA MAGOT, PEDIG KELLENE >>> 
2. joghurt

A natúr joghurt tele lehet minőségi fehérjével, probiotikumokkal, kálciummal, B-vitaminokkal és konjugált linolsavval. Ám ez ritkán igaz az áruházak polcain található verziókra. A mesterséges színező és ízfokozó adalékanyagok, valamint a magas cukortartalom sajnos felülmúlja a pozitív hatásait.

3. Gyümölcslé

A legtöbb forgalomban lévő juice és gyümölcslé sajnos túl sok fruktózt vagy cukrot tartalmaz ahhoz, hogy egészséges legyen. Emellett ott vannak még a tartósítószerek is! Inkább fogyasszuk feldolgozatlanul a gyümölcsöket, így a magas rosttartalom miatt csökken a szervezetünk cukorigénye is. Jó megoldás még a friss gyümölcsökből készült smoothie.

4. Zöldségchipsek

Ne tévesszen meg senkit a név: ugyanúgy burgonyából készülnek, csak a fűszerezésüknek van némi köze a zöldségekhez. Természetesen így egy szemernyi vitamint sem juttatnak a szervezetünkbe, a rostokról nem is beszélve. Ráadásul ugyanúgy olajban sütik ki. Inkább vágjunk fel nyers zöldségeket, legyen ez az esti nasi!

9 SZUPERÉTEL, AMIT MINDENNAP ENNI KELL! >>> 
5. Szója

Egészséges, növényi fehérjeforrásként futott be lélegzetelállító karriert, ám a benne található fitoösztrogének (avagy izoflavonok) képesek ugyanazt a hatást kiváltani, mint a „női hormonként” közismert ösztrogén. Túlzott fogyasztását összefüggésbe hozták a mellrák kockázatának növekedésével, a génmódosított változatok pedig kifejezetten ártalmasak.

6. Agávé

Az itthon ritka termék nem más, mint egy mindenféle tápértéket nélkülöző, laboratóriumban előállított, extra sűrű fruktózszirup. Ne dőljünk be neki! A feldolgozásától függően ötvenöttől kilencven százalékig terjedhet a gyümölcscukor tartalma, ezért még a legjobb minőségű is kerülendő.

5 CSÍRAFAJTA, AMIT ÉRDEMES SŰRŰN ENNED! >>> 
7. Csökkentett zsírtartalmú mogyoróvaj

Rengeteg olyan adalékanyagot tartalmaz, ami rossz hatással van az egészségünkre. A csökkentett zsírtatalmú termékekből pedig még azokat az egészséges olajokat is eltávolítják, melyek a mogyoróban találhatók. Mindezeken felül még általában külön hozzáadott cukrot tartalmaznak, hogy jobb legyen az ízük.

8. Kuszkusz

Egészségesnek tűnik, de valójában ez is csak tészta. Próbálkozzunk a teljes kiőrlésű változattal vagy a quinoával!

7 DOLOG, AMI A TESTEDDEL TÖRTÉNIK, HA KÁVÉT ISZOL! >>> 
9. Banánchips

Az olajban való sütésük közben a szirmok teljesen elvesztik a tápértéküket. Ezek lesznek oda: rostok, kálium, C-vitamin. A kalória- és a zsírtartalmuk viszont megnő: 30 gramm banánchips 150 kalória, míg ugyanennyi banán csak 105, és még rágni is könnyebb!

Ezek is érdekelhetnek

Friss