A sült krumplit mindenki szereti, de az olajban úszó, agyonsütött, puha változatért már senki sem rajong. Heston Blumenthal, a britek népszerű televíziós séfje utánajárt annak, hogyan készíthetünk mennyei sült krumplit. Az ő módszerét leegyszerűsítve mi, egyszerű háziasszonyok is ellenállhatatlanul finom köreteket készíthetünk.
1. Fontos a krumpli fajtája!
A jó minőségű, jó ízű burgonya az alapja annak, hogy a végeredmény is valóban finom legyen. A számtalan fajta kínálata mellett érdemes több változatot kipróbálni és ragaszkodni ahhoz, ami beávált, ami ízlik. Kérd ki a zöldséges véleményét abban, hogy ő mit ajánl a sült krumpli készítéséhez.
9+1 sült krumpli recept, ha unod a hagyományos sült burgonyát >>>
2. Mindig mosd meg!
A burgonyát megpucoljuk sütés előtt, majd megmossuk. Érdemes bő, hideg vízben legalább öt percig átöblíteni, hogy a keményítőt eltávolítsuk róla.
3. Főzd elő!
Gyöngyöző, enyhén sós vízben 10-15 perc alatt főzzük meg a krumplit sütés előtt. Ügyeljünk rá, hogy ne főzzük túl. Ha kész, tegyük rácsra vagy száraz konyharuhára a burgonyákat, és hagyjuk megszáradni, kihülni. Csak ezután kezdjük a sütést!
4. Nem mindegy milyen olajat használsz!
A leggyakrabban a napraforgóolajat használjuk a burgonya sütéséhez: félig töltjük a serpenyőt olajjal és hozzáadjuk a burgonyát, majd megsütjük. Ezzel a módszerrel azonban a krumplit feleslegesen sok olajat szív magába, ezért nagy mennyiségű zsírral terheli meg a szervezetünket, valamint a sütés közben képződő pörzsanyagok emésztési problémákat is okozhatnak az arra érzékenyeknél.
Ha unod a krumplit, gyors köret-tippek helyette >>>
5. használj kókuszzsírt!
Egyre elterjedtebb a kókuszzsír használata sütéshez, amelynek nagy előnye, hogy olajszag és füst nélkül készíthetünk vele sült krumplit, vagy akár sült húsokat is. Ráadásul szervezetünk könnyebben dolgozza fel, mint a napraforgóolajat. Magas oxidációs pontjának köszönhetően sütés közben nem indít be káros oxidatív folyamatokat, ezért leszűrve többször is felhasználható. És ami fontos: nem lesz tőle kókuszízű a sült krumpli.
6. Mogyoróolajjal is mennyei a sült krumpli!
A mogyoróolaj gazdag egyszeresen telített zsírsavakban és rendkívül jól tűri a magas hőmérsékletet anélkül, hogy káros anyagokká égne el. Emellett egy kellemes és új ízt kölcsönöz az élteleknek.
7. Gyorsan süsd ki!
Következő lépes az olajban sütés. A burgonyát a 130 °C-os hőmérsékleten 5 percig süsd, majd 180 °C hőmérsékleten süsd készre. Aranybarna, kívül ropogós, belül lágy sült krumpli a végeredmény! Fontos, hogy rázogatva, dobálgatva süsd, és semmikép sem kevergetve. Ezzel a módszerrel anélkül válik ropogóssá, hogy a víztartalmát elveszítené.
8. Tepsiben sütés
Ha nem főzted elő a burgonyát, akkor a gerezdeket egy kevés olajban forgasd meg. Egy sütőpapírral bélelt tepsiben elhelyezzük a krumplit és előmelegített sütőben 200 fokon aranybarnára sütjük.
9. A kétszer sütős módszer
Ennek az eljárásnak a titka, hogy a burgonyákat kétszer kell kisütni. Először a krumplit elősütjük forró zsiradékban, majd amikor a külseje hólyagossá válik és púposodni kezd, akkor kivesszük és hagyjuk teljesen kihűlni. Ilyenkor a lehűtött és elősütött krumplit le is fagyaszthatjuk későbbi felhasználásra. Közvetlenül tálalás előtt visszatesszük a forró zsiradékba, és készre sütjük.