Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

8 ok, hogy minden nap egyél áfonyát

default user icon
Stern Ágnes Egészséges
0
Itt az áfonyaszezon! Már az indiánok is tisztában voltak az Észak-Amerikában őshonos növény néhány gyógyhatásával, főként gyomorproblémák ellen használták. Mára azonban az egész világon elterjedt, és még több jótékony hatására fény derült. Máris mutatjuk őket!

1. Segít megelőzni a bakteriális fertőzéseket

Az áfonya tele van antioxidánssal és C-vitaminnal, erős antibakteriális hatással bír, ezáltal segít megelőzni és leküzdeni a megfázást, köhögést, influenzát és egyéb bakteriális fertőzéseket.

2. Segít a rák megelőzésében

Az áfonya segít megelőzni bizonyos ráktípusokat, mint például a száj-, petefészek-, vastagbél-, máj-, prosztata-, tüdő-, gyomor- és mellrákos megbetegedéseket. Méghozzá azért, mert a magas C-vitamin, réz-, fenol- és antioxidáns-tartalma gátolja a rákos sejtek kialakulását. Az ásványi anyagok és  a fitokemikáliák együttműködése pedig a rákos sejtek növekedését akadályozza.

3. Hatásos demencia ellen

Az áfonya remekül hat az agyműködésre, ami a benne található antocianidoknak és proantocianidinoknak köszönhető. Ezek segíthetnek megelőzni az olyan időskori betegségeket is, mint a Alzheimer-kór vagy a demencia.

4. Jót tesz a szemnek és a szívnek

Az áfonya nagy mennyiségben tartalmaz olyan vegyületeket, melyek erősítik a szívizmot és tágítják az artériákat. A gyümölcsben található lutein pedig a szemek egészségéhez járul hozzá. A fekete áfonya segít a korral járó szembetegségek megelőzésében is, mint például a szürkehályog, rövidlátás és diabéteszes retinopátia.

5. Korrigálja a vércukorszintet

Napi 2 csészényi áfonya elfogyasztása helyreállítja, vagy akár meg is akadályozhatja a magas vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegek esetében. Az antioxidáns-, rost- és vitamintartalma miatt hatékony.

6. Remek édességpótlék

Alacsony a cukortartalma, így bátran fogyasztható, de mégis energiát és teltségérzetet biztosít a nap folyamán. Közben nagyszerűen csökkentheti a sóvárgási vágyat azoknál, akik szeretik az édességeket. Jól használható alacsony cukortartalmú sütemények és desszertek készítésénél is.

7. Védi a húgyúakat

Megakadályozza a baktériumok megtapadását a húgyhólyag falán, ezáltal segít elhárítani a húgyúti fertőzéseket. A magas antioxidáns-tartalom miatt erősíti az immunrendszert, és támogatja a hólyag megfelelő működését.

8. Jót tesz az emésztésnek

Magas a rosttartalma, ami jótékonyan hat az emésztőrendszerre. Segíti az emésztést, az egészséges székletürítést és a méregtelenítési folyamatokat is. Ezáltal meggátolja a székrekedést, a felfúvódást, és a gázképződést. Valamint hatékonyan veszi fel a harcot a gyulladásokkal a gyomorban és bélrendszerben.

16 ELLENÁLLHATATLAN ÁFONYÁS DESSZERT, AMIT KÁR LENNE KIHAGYNI!>>> 

RIBIZLI, MÁLNA, ÁFONYA, SZEDER - 15 SÜTEMÉNY BOGYÓS GYÜMÖLCCSEL>>> 

6 NYÁRI FINOMSÁG, AMI EGÉSZSÉGESEBB, MINT GONDOLNÁD>>> 

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Magazin